02.03.2011. / 11:42

Autor: Nacional.hr

Pakistanski ministar za manjine ubijen u terorističkom napadu

Ubijeni je već ranije dobivao prijeteća pisma zbog njegovih nastojanja za promjenom zakona o bogohuljenju

Pakistanski ministar za manjine Shahbaz Bhatti govori na novinskoj konferenciji (Reuters)Pakistanski ministar za manjine Shahbaz Bhatti govori na novinskoj konferenciji (Reuters)Pakistanski ministar za manjine Shahbaz Bhatti ubijen je nakon što je njegov automobil izrešetan mecima u Islamabadu, izvještava BBC. Napad na jedinog kršćanskog ministra dogodio se kada je putovao na posao. Ubijeni je već ranije dobivao prijeteća pisma zbog njegovih nastojanja za promjenom zakona o bogohuljenju. U siječnju je ubijen guverner provincije Punjab Salman Taseer, koji je isto tražio izmjenu zakona. Ubio ga je jedan od njegovih tjelohranitelja.

Zakon o bogohuljenju određuje smrtnu kaznu za svakog tko uvrijedi islam. Kritičari kažu kako se zakon koristi za proganjanje i omalovažavanje manjinskih vjera. Napad na 42-godišnjeg ministra i vođu vodeće Pakistanske narodne stranke, desio se tek nakon što je napustio kuću u rezidencijalnoj četvrti. Izvještaji navode kako nije imao sigurnosnu pratnju. Brzo je prebačen u obližnju bolnicu Shifa, no smrt je proglašena odmah nakon dolaska. Svjedoci kažu kako su napadači pobjegli automobilom.

Na mjestu napada pronađeni su leci koji upućuju kako bi to moglo biti djelo Al Kaide i Tehrike-i-Talibana Punjaba, ogranka talibanske, terorističke organizacije u najnapučenijoj, pakistanskoj provinciji. Talibanska teroristička grupa kasnije je preuzela odgovornost za napad. Leci upozoravaju kako će svi kritičari zakona o bogohuljenju biti ubijeni. Povećana je sigurnost na svim glavnim cestama u Islamabadu. Glasnogovornik vlade osudio je napad.

Vezane vijesti

'Novi' video 'ubijenog' drugog čovjeka Al Kaide

'Novi' video 'ubijenog' drugog čovjeka Al Kaide

Islamistička internetska stranica objavila je u utorak video poruku Abu Yahye al-Libia, drugog čovjeka Al Kaide za kojeg je Washington ustvrdio da je… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika