08.03.2011. / 14:24

Autor: Hina

Pasivno pušenje povezano s većim rizicima po novorođenčad

Žene izložene pasivnom pušenju tijekom trudnoće imaju veće izglede roditi mrtvorođenče ili dobiti novorođenče s prirođenim manama, pokazala je studija američkih znanstvenika.

Žene koje su živjele i radile s pušačima imaju 23 posto više izgleda da rode mrtvorođenčeŽene koje su živjele i radile s pušačima imaju 23 posto više izgleda da rode mrtvorođenčeŽene izložene pasivnom pušenju tijekom trudnoće imaju veće izglede roditi mrtvorođenče ili dobiti novorođenče s prirođenim manama, pokazala je studija američkih znanstvenika.

Žene koje su živjele i radile s pušačima imaju 23 posto više izgleda da rode mrtvorođenče, te 13 posto više izgleda da njihova beba ima urođene tjelesne ili psihičke mane, navodi se u izvješću objavljenom u časopisu Pediatrics.

"Žene treba zaštititi od izlaganja pasivnom pušenju prije začeća i tijekom trudnoće", rekla je u e-mail poruci agenciji Reuters Jo Leonardi-Bee, profesorica na nothingamskom sveučilištu u Engleskoj i jedna od autorica studije.

Iako povećani rizici nisu izrazito veliki ona je upozorila da su "mnogo veći u magnitudi no što bismo očekivali ako vjerujemo da pasivno pušenje ima samo jedan posto učinka aktivnog pušenja".

Leonardi-Bee i njene kolege obradili su podatke iz 19 studija koje su se bavile utjecajima pasivnog pušenja na spontane pobačaje, mrtvorođenčad i prirođene mane.

Vezane vijesti

Francuski pušači u obrani svojih prava

Francuski pušači u obrani svojih prava

Francuski pušači oformili su lobi kako bi "branili svoja prava" zbog nepoštenih ograničenja koje je nametnula država. Savez za prava odraslih pušača… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika