11.03.2011. / 12:53

Autor: Nacional.hr

Izvanredno stanje u Japanu: Poginulo najmanje 59 ljudi

Kan poziva na sabranost i izjavljuje kako nije bilo zabilježenih curenja radioaktivnog materijala iz nuklearnih elektrana

Tsunami nosi sve pred sobom prouzrokujući i požareTsunami nosi sve pred sobom prouzrokujući i požareJapanski premijer Naoto Kan obratio se putem televizije narodu žaleći za poginulima i rekavši kako je oformljen krizni stožer, izvještava BBC.

Trenutno je registrirano najmanje 59 poginulih i 39 nestalih, službenih podataka o ozlijeđenim još nema. Prema japanskoj novinskoj agenciji Kyodo, tsunami je potopio brod sa 100 ljudi. Pribojava se kako bi broj ozlijeđenih mogao biti velik, samo u Tokiju je prilikom dodjele diploma studentima ozlijeđeno 20 ljudi nakon što se urušio strop dvorane. Razorni tsunamiji pogodili su prefekture Miyagi i Fukushimu, zabilježeni su mnogi požari, čak i u tokijskoj regiji. Ukupno je zabilježeno 44 požara.

Premijer nastavlja kako je potres bio magnitude 8.4 po Richteru, dok iz agencija u SAD-u tvrde kako je bio jačine 8.9. Kan poziva na sabranost i izjavljuje kako nije bilo zabilježenih curenja radioaktivnog materijala iz nuklearnih elektrana. U međuvremenu je Japan proglasio izvanredno stanje. U nuklearki u Fukushimi uključen je sustav za hlađenje nuklearne jezgre. Neke su stavljene izvan pogona.

Potres koji je ljuljao zgrade i razorni tsunami nakon njega uzrokovao je nestanak struje u četiri milijuna kuća u Tokiju i okolnim krajevima. Ovaj potres je bio zadnji u seriji ovaj tjedan. U srijedu je potres jačine 7.2 stupnjeva udario od obala najvećeg i glavnog japanskog otoka Honshu. Rano u četvrtak zabilježen je slabiji od 6.3 stupnja po Richteru, izvijestila je državna meteorološka agencija. Podsjetimo, najrazorniji Veliki Kanto potres koji je 1923. godine pogodio Tokio odnio je 140 000 života.

Vezane vijesti

Japan zadovoljan dogovorom o dokapitalizaciji španjolskih banaka

Japan zadovoljan dogovorom o dokapitalizaciji španjolskih banaka

Japanski ministar financija Jun Azumi izrazio je u nedjelju zadovoljstvo dogovorom koji je dan ranije postigla eurozona o pomoći u dokapitalizaciji… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika