12.03.2011. / 17:54

Autor: Hina

Problemi u Japanu

Video: Japanci uvjeravaju kako je stanje u nuklearki pod kontrolom, svijet sumnja

Ukoliko se radoaktivno zračenje bude proširilo, ono bi prema sadašnjim informacijama trebalo krenuti u smjeru Tihog oceana. Radioaktivno zračenje ne bi se tako nadvilo nad japanskim kopnom

Nuklearna elektrana Fukushima (Reuters)Nuklearna elektrana Fukushima (Reuters)U nuklearnoj centrali u prefekturi Fukushima na sjeveroistoku Japana, koja je oštećena u jučerašnjem katastrofalnom potresu, u subotu je odjeknula eksplozija koja je raznijela krov reaktora, javljaju svjetske novinske agencije.

CNN javlja kako se bijeli dim uzdiže iznad nuklearne elektrane, a japanski mediji javljaju o četiri ozlijeđena radnika.

Japanska vlada priopćila je da čelični kontejner u kojem je smješten reaktor nuklearne centrale Fukushima 1, nije oštećen i da se radioaktivno zračenje smanjilo te je pozvala stanovnike da ostanu mirni.

"Zahvaljujući odlučnim mjerama učinit ćemo sve što možemo kako nitko ne bi imao zdravstvenih problema", rekao je premijer Naoto Kan na tiskovnoj konferenciji, četiri sata nakon eksplozije u krugu prvog reaktora te centrale, koju je uzdrmao razorni potres koji je u petak pogodio sjeveroistok Japana. "Volio bih da svi prate vijesti koje objavljuju vlada i mediji i da ostanu mirni", dodao je.

Glasnogovornik vlade Yukio Edano rekao je da kontejner oko reaktora nema "nikakvih oštećenja", po informacijama koje je dao operater centrale, tvrtka Tepco. "Možemo potvrditi da kontejner nije oštećen i zbog toga nije došlo do velikog curenja radioaktivnog materijala", rekao je Edano. Dodao je da se radioaktivno curenje u centrali "zapravo smanjilo" nakon eksplozije.

Strah od nuklearne katastrofe raste

Nuklearna elektrana Fukushima (Reuters)Nuklearna elektrana Fukushima (Reuters)Stručnjaci ističu kako bi u najgorem slučaju moglo doći do topljenja cijele nuklearne jezgre koja bi potom rastopila i zaštitni zid te se nekontrolirano počela širiti.

Upravo kako bi to spriječili, stručnjaci pokušavaju doći do nuklearke i procijeniti situaciju. Agencija za nuklearnu i industrijsku sigurnost objavila je priopćenje o mogućem taljenju jezgre, kada su cezij i jod, dva nusproizvoda nuklearne fisije, otkriveni u blizini centrale, javila je japanska novinska agencija Nikkei.

Ako se taljenje reaktorske jezgre potvrdi, to bi bila najgora nuklearna nesreća u Japanu i prvo rastapanje nukleranog reaktora u toj zemlji. Ako topljenje jezgre dovede do oslobađanja radioaktivnog materijala velikih razmjera, mnogi ljudi mogli bi biti izloženi radijaciji.

Prema izračunu širenja radioaktivnih tvari do sada, agencija je objavila da nije potrebno proširiti zonu za evakuaciju stanovnika u neposrednoj blizini objekta, izvan promjera od 10 km koji je već uspostavljen.

Metalni kontejner s nuklearnim gorivom u kojem traje fisijska reakcija dizajniran je tako da bude otporan na visoke temperature. Ali ako se kontejner rastali, područje u blizini goriva može biti izloženo vrlo visokim temperaturama i do 2700 Celzija. Ako su i kontejner i kupola reaktora uništeni, dolazi do oslobađanja radioaktivnih tvari.

Kada je nuklearna elektrana u pogonu, u reaktorskoj jezgri se odvija fisija ili cijepanje atoma. Toplina stvorena reakcijom koristi se za stvaranje pare, koja pokreće turbine za proizvodnju električne energije.

Toplina se održava na stalnoj razini sve dok ima dovoljno vode za hlađenje gorivih šipki. No, ako razina vode padne do točke gdje su šipke izložene temparatura raste. Prema najgorem scenariju, rast temperature može dovesti do topljenja reaktorske jezgre i eksplozivnog oslobađanja radioaktivnosti.

Agencija za nuklearnu sigurnost zatražila je od japanske vojske da osigura velike količine dodatne vode za hlađenje jezgre, navodi Nikkei.

Ukoliko se radoaktivno zračenje bude proširilo, ono bi prema sadašnjim informacijama trebalo krenuti u smjeru Tihog oceana. Radioaktivno zračenje ne bi se tako nadvilo nad japanskim kopnom.

Iako je trenutno, prema japanskim agencijama, stanje u nuklearnoj elektrani pod kontrolom, svjetske agencije još uvijek sa skepsom promatraju što se događa. Državni zavod za radiološku sigurnost tako je prioćio da građani Hrvatske mogu biti sigurni da bi u slučaju bilo kakvog događaja ne samo u Hrvatskoj, već u bilo kojoj državi u okruženju i šire, javnost bila smjesta informirana ne samo o događaju već i mjerama poduzetim za smanjenje posljedica na najmanju moguću mjeru.

I ostale nuklearke pod posebnim nadzorom

Japanska policija evakuira stanovništvo (Reuters)Japanska policija evakuira stanovništvo (Reuters)Moguće je da je došlo do slabog radioaktivnog curenja u nuklearnoj centrali prefekture Fukushima, na sjeveroistoku Japana, teško pogođena potresom, upozorio je ranije u subotu ministar industrije Banri Kaieda čije riječi citiraju japanske novinske agencije.

Japanske vlasti spremale su se pustiti radioaktivnu paru kako bi pao pritisak koji je porastao u reaktoru nuklearne centrale br. 1 u Fukushimi, objavila je agencija Kyodo.

Nešto prije toga glasnogovornik tvrtke koja crpi energiju postrojenja Tokyo Electric Power priznao je da pritisak raste unutar jednog reaktora.

"Pritisak se povećao u unutrašnjosti i pokušavamo vladati situacijom", kazao je on.

Guverner tog područja pozvao je šest tisuća stanovnika u zoni od tri kilometra oko centrale da napuste područje.

Vlasti su prvo objavile da je voda za hlađenje nuklearnog postrojenja pala na zabrinjavajuću razinu, a potom je vlada objavila da je stanje "pod nadzorom".

Problemi i u drugoj nuklearki

Još jedna nuklearna elektrana u japanskoj pokrajini Fukushima ima problema sa sustavom hlađenja nakon što je veliki potres razorio sjeveroistočni dio Japana, objavili su u petak navečer mediji pozivajući se na kompaniju koja upravlja elektranama.

Tri reaktora te elektrane izgubila su dio kapaciteta za hlađenje, objavila je kompanija Tokyo Electric Power (TEPCO).

Ta druga nuklearna elektrana udaljena je 12 kilometara od nuklearne elektrane Fukushima 1 koja je već ranije proglasila izvanredno stanje jer je u jednoj kontrolnoj sobi radijacija porasla tisuću puta u odnosu na normalnu razinu.

Obje nuklearne elektrane nalaze se oko 250 kilometara sjeverno od Tokija u regiji koju je u petak pogodio potres magnitude 8,9 stupnjeva po Richteru

Japanski premijer Naoto Kan naredio je evakuaciju oko 45.000 stanovnika koji žive u radijusu od oko deset kilometara od nuklearne elektrane Fukushima 1.

Japanske vlasti naredile su evakuaciju i stanovnika koji žive u radijusu od 3 kilometra od elektrane Fukushima 2.

Vezane vijesti

Japan zadovoljan dogovorom o dokapitalizaciji španjolskih banaka

Japan zadovoljan dogovorom o dokapitalizaciji španjolskih banaka

Japanski ministar financija Jun Azumi izrazio je u nedjelju zadovoljstvo dogovorom koji je dan ranije postigla eurozona o pomoći u dokapitalizaciji… Više

Komentari

registracija
17/10/07

Radmila, 13.03.11. 03:57

zavod za radiološku sigurnost tako je prioćio da građani Hrvatske mogu biti sigurni da bi u slučaju bilo kakvog događaja ne samo u Hrvatskoj, već u bilo kojoj državi u okruženju i šire, javnost bila smjesta informirana ne samo o događaju već i mjerama poduzetim za smanjenje posljedica na najmanju moguću mjeru.Jel to to sto mislim? Kraj.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika