15.03.2011. / 16:14

Autor: Nacional.hr

Zašto je tako teško predvidjeti potrese?

Vjerojatnost da će se u Japanu između 14. i 17. ožujka dogoditi novi potresi jačine 5 ili više stupnjeva po Japanskoj skali su oko 40 posto, tvrdi Japanska meteorološka agencija

Za mjesta koja su u prošlosti već pogađali potresi šansa da će se potres ponoviti za nekoliko desetljeća je prilično velikaZa mjesta koja su u prošlosti već pogađali potresi šansa da će se potres ponoviti za nekoliko desetljeća je prilično velikaMogu li se potresi predvidjeti?

Ne mogu se predvidjeti tako da se može unaprijed poslati upozorenje o vremenu i mjestu kad će se dogoditi potres, kako bi bila moguća evakuacija. No, zna se koja područja su izložena riziku od potresa, tzv. trusna područja.

Koliko precizno je moguće predvidjeti potres?

Za mjesta koja su u prošlosti već pogađali potresi šansa da će se potres ponoviti za nekoliko desetljeća je prilično velika. Postoje izračuni pomoću kojih se mogu otprilike odrediti šanse za potres na nekom području.

Zašto je tako teško predvidjeti velike potrese?

Pouzdana predviđanja zahtijevaju neke znakove, pokazatelje da je potres na vidiku i ti bi se znakovi morali pojaviti prije svakog velikog potresa. Trenutno takvi znakovi nisu pronađeni, ako uopće i postoje.

Kakve bi znakove seizmolozi uzimali u obzir prilikom predviđanja velikih potresa?

Veliki raspon potencijalnih znakova je istraživan, promjene u elektromagnetskoj aktivnosti, koncentracije plina, geokemijske promijene u podzemnoj vodi, manji potresi koji prethode velikima, deformacija Zemljine površine pa čak i neobično ponašanje životinja neposredno prije potresa.

Je li bilo koji od ovih znakova pouzdan?

Postoje dokazi da su gore navedeni signali prethodili velikim potresima, no nažalost, takvi signali se javljaju i u slučaju da neće doći do potresa.

Koji pristupi bi mogli dovesti do uspješnog predviđanja potresa?

Neki istraživači uporno promatraju promijene u elektromagnetskim signalima kako bi predvidjeli velike potrese. Jedan od vodećih istraživača na ovom području je Friedemann Freund iz NASA-e koji je pokazao da zgušnjavanje stijena može stvoriti pozitivne električne naboje u zemlji što može biti razlog neobičnih elektromagnetskih signala koji se pojavljuju prije potresa.

Kolike su šanse da se dogodi još jedan veliki potres u Japanu?

Prema tvrdnjama Japanske meteorološke agencije oko 200 manjih potresa jačine 5 i više stupnjeva po skali za predviđanje potresa dogodili su se u prva tri dana nakon velikog potresa od 11. ožujka. Vjerojatnost da će se između 14. i 17. ožujka u Japanu dogoditi novi potresi jačine 5 ili više stupnjeva po Japanskoj skali su oko 40 posto, tvrdi Japanska meteorološka agencija.

Pitanja i odgovori su preuzeti sa web stranice newscientist.com.

Vezane vijesti

Japan zadovoljan dogovorom o dokapitalizaciji španjolskih banaka

Japan zadovoljan dogovorom o dokapitalizaciji španjolskih banaka

Japanski ministar financija Jun Azumi izrazio je u nedjelju zadovoljstvo dogovorom koji je dan ranije postigla eurozona o pomoći u dokapitalizaciji… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika