16.03.2011. / 15:06

Autor: Martina Čizmić

Agrokor & Mercator

Pahorov ministar - Neprihvatljivo je da Mercator dođe u Todorićeve ruke

"Svi dobro znaju kako Agrokor posluje. Zato će s Mercatorovih polica nestati proizvodi slovenskih polja i slovenski prehrambeni proizvodi, a posljedica će biti smanjenje seoske proizvodnje u Sloveniji", rekao je Židan

Ivica TodorićIvica Todorić"Neprihvatljivo je da se trgovački lanac koji skraćuje rokove plaćanja za seoske proizvode i hranu, kupljenu od domaćih seljaka, povećava količine domaće hrane na policama i smanjuje marže na svoj račun, proda takvom kupcu, kao što je Agrokor", rekao je slovenski ministar za selo Dejan Židan govoreći u Gornjoj Radgoni.

"Svi dobro znaju kako Agrokor posluje. Zato će s Mercatorovih polica nestati proizvodi slovenskih polja i slovenski prehrambeni proizvodi, a posljedica će biti smanjenje seoske proizvodnje u Sloveniji", rekao je Židan. Zbog toga on prodaju Mercatora hrvatskom Agrokoru, koji je jedan od ponuđača za 23 posto dionica tog trgovca, opisao kao neprijateljski potez.

Iako slovenski mediji od prvog iskazivanja interesa pozivaju na upletanje politike u prodaju Mercatora, to bi ih moglo skupo stajati. Naime, ako Slovenci odbiju Agrokorovu ponudu samo temeljem činjenice da se radi o ponudi hrvatske tvrtke, Agrokor bi mogao zbog diskriminacije tužiti Sloveniju. I tu bi tužbu mogao vjerojatno dobiti, jer ovo nije prvi put da se dionice Mercatora nude na prodaju. Osim toga, Slovenija, kao članica Europske unije, mora poštivati pravo tržišnog natjecanja za sve.

No, koliko su u Sloveniji neskloni prodaji Agrokoru, pokazuje i anketa koju su ispunjavali posjetitelji web stranica Slovenske tiskovne agencije. Njih gotovo 70 posto protivi se prodaji Mercatora Agrokoru. Upitani zašto ipak imaju različita mišljenja. Polovica smatra da je Mercator strateški bitan za Sloveniju i zbog toga mora ostati u slovenskim rukama. Druga polovica pak smatra da bi Agrokor financijski iskoristio Mercator, a ne radio na njegovom strateškom razvoju.

Zanimljivo je i da trećina ispitanika smatra kako se politika u cijelu situaciju uopće ne bi smjela miješati i trebala bi ostaviti da tržište samo regulira stvari.

A da prodaja Mercatora nije draga ni samim članovima Pivovarne Laško najbolje pokazuje intervju koji je dao Direktor tvrtke Dušan Zorko za slovensko Delo. On je priznao kako su u prodaju Mercatora krenuli zbog izričitog pisanog zahtjeva banaka.

"Da nema zahtjeva banaka, Mercator bi prodali zadnjeg", priznao je Zorko.

Istaknuo je kako će odluku o tome kome će Mercator prodati donijeti na temelju cijene, ali i drugih okolnosti. Prije svega, presudno će biti dugoročno očuvanje grupe Pivovarne Laško. Zbog toga je najavio da će u najkraćem mogućem vremenu izraditi strategiju daljnjih pregovora s Agrokorom.

Vezane vijesti

Todorić sprema novu ponudu za Mercator

Todorić sprema novu ponudu za Mercator

Koncern Agrokor počinje pripremati uvjetnu javnu ponudu dioničarima za kupnju slovenskog trgovačkog lanca Mercator, piše Poslovni dnevnik. Ovo je… Više

Komentari

registracija
11/1/10

fluid, 16.03.11. 15:37

Ako je Slovenija sa svojom ovakvom politikom,lik iz ogledala Evropske unije,tada je slika EU vrlo ružna.Ljubljanska banka,blokada zbog teritorijalnog pitanja na moru,blokiranje da netko iz Hrvatske kupi slovensku firmu i mnogo toga još,su nejgori oblici ponašanja jedne članice iz sastava EU.I koja načela onda jesu tolika svetost te iste Unije?Sramota i nedosljednost je jedino što proizilazi iz ovih scenarija .A EU stoji iza svega toga !!??


registracija
8/7/10

Maroje, 16.03.11. 15:41

Pokušavam shvatiti slovence, ako već prodaju zar nije bolje da kupi hrvat nego netko iz "tunguzije"


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika