18.03.2011. / 14:40

Autor: Nacional.hr

Inžinjeri strojarstva u Splitu raspravljaju o energetici i graditeljstvu

Prijavljeno je preko 45 radova i 15 predavanja, a među najzanimljivijim izlaganjima svakako će biti ono prof.dr.sc Davora Pavune, savjetnika Ministarstva energetike SAD-a pod nazivom: «Bolja civilizacija – zelena energija»

Luka Čarapović, predsjednik hrvatske komore inženjera strojarstvaLuka Čarapović, predsjednik hrvatske komore inženjera strojarstvaU Splitu će se od 24. do 26. ožujka održati drugi međunarodni kongres «Dani inženjera strojarstva» na kojem će prema najavi organizatora Hrvatske komore inženjera strojarstva sudjelovati oko 400 stručnjaka iz Austrije, BiH, Crne Gore, Francuske, Rumunjske, Slovenije, Srbije, Švedske, Švicarske i Hrvatske.

Stručna predavanja, radionice i okrugli stolovi tematizirat će brojna pitanja kao što su: energetska učinkovitost i certificiranje, plinifikacija Dalmacije, razvoj i tehnologija korištenja energije vjetra u RH, financiranje projekata u graditeljstvu iz pretpristupnih i strukturnih fondova EU, rad stranih inženjera i arhitekata u domaćem graditeljstvu i brojna druga.

Prijavljeno je preko 45 radova i 15 predavanja, a među najzanimljivijim izlaganjima svakako će biti ono prof.dr.sc Davora Pavune, savjetnika Ministarstva energetike SAD-a pod nazivom: «Bolja civilizacija – zelena energija». Kongres se održava u hotelu Le Meridien Lav a otvorit će ga državni tajnik u MZOPUG, prof.dr.sc. Nikola Ružinski.

O kongresu je nekoliko riječi rekao i Luka Čarapović, predsjednik hrvatske komore inženjera strojarstva.

Od tema koje su dio programa, koju biste posebno izdvojili kao najznačajniju temu ovogodišnjeg kongresa?

Ove godine imamo prijavljeno preko 45 radova i 15 predavanja, a izdvojio bih predavanje profesora Davora Pavune na temu zelene energije u službi bolje civilizacije te okrugli stol o plinifikaciji Dalmacije kao regionalno značajnu temu.

S kojim se problemima danas inženjeri strojarstva u Hrvatskoj suočavaju?

Inženjere strojarstva najviše muči nedostatak investicija. Što se pak tiče djelovanja u inozemstvu problem je činjenica da naša gospodarska diplomacija ne prati aktivnosti industrije. Imamo vrhunske stručnjake ali oni se bez podrške politike teško mogu probiti.

Mogu li se očekivati neke promjene bitne za struku ulaskom Hrvatske u EU i koje?

Ulazak Hrvatske u EU ne donosi velike novine u stručnom smislu. Naši inženjeri već rade u skladu s europskom regulativom te primjenjuju najnaprednije tehnologije u području grijanja, klimatizacije, izgradnje energetskih postrojenja i slično. Svoju kvalitetu su dokazali radom u Hrvatskoj, zemljama u okruženju, ali i u Rusiji, Bjelorusiji, Siriji... Međutim možemo očekivati administrativne probleme. U EU ne postoje jedinstveni uvjeti za rad inženjera, te tako pojedine članice nemaju osnovane komore kao strukovne udruge.

Vezane vijesti

Linić investicijama u energetiku planira pokrenuti gospodarstvo

Linić investicijama u energetiku planira pokrenuti gospodarstvo

Ministar financija Slavko Linić poručio je s radnog ručka u organizaciji Američke trgovinske komore u Hrvatskoj kako su ključ oporavka gospodarstva… Više

Komentari

registracija
12/12/10

Klarens, 18.03.11. 15:13

Nekada davno , dok uchishe nas ruski
Pod morash , samostalno sam savladao
engleski....
EEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEE
Rock & Roll i tome slichno
Chudo !!!
Ali i nevjerojatna kolichina knjiga
U Americhkom konzulatu
Koji li se svijet otvorio predamnom
Chitati , chitati a morti nekaj i zapamtim
Naletio sam na knjigu o
VJETRENJACHAMA
I kao pravi Don Qixote pojmio sam
INSTANTNO da je to rjeshenje za osvjezhenje !!!
I udarih ja trumbetati svakom zhivom htio on to ili ne
Tu je SUTRA....toga se treba primiti pod hitno
I tako to....pokazalo se da sam ja BUDALA
To je bilo zajednichki zakljuchak
SVIH ONIH od kojih sam ochekivao
RAZUMIJEVANJE
Vishe od 40 godina je prohujalo
A oni koji su trebali shvatit su shto na groblju
A shto u pemziji...isto toliko glupi kao i onda
Sa danashnjom rachunalnom tehnologijom
SVATKO TKO ZHELI mozhe se uhvatiti u koshtac sa vjetrenjachama
Dobro vam jutro Don Qixoti !!!!


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika