20.03.2011. / 20:30

Autor: Hina , Nacional.hr

Rat u Libiji

Novi zračni napadi na Libiju, poruke iz SAD-a - 'Ishod akcije vrlo neizvjestan...'

U subotu je u zračnim napadima zapadne koalicije na nekoliko libijskih gradova poginulo najmanje 48 osoba, a 150 ih je ranjeno, prenosi France presse pozivajući se na službene libijske izvore

Protugadafijevski borac snimljen ispred zapaljenog vozila u vlasništvu provladinih trupa (Reuters)Protugadafijevski borac snimljen ispred zapaljenog vozila u vlasništvu provladinih trupa (Reuters)

20:30 - Talijanski tegljač i njegova jedanaesteročlana posada zadržan u subotu u Tripoliju pušten je i krenuo je prema sjeveru, priopćila je u nedjelju kompanija Augusta Offshore, vlasnik broda.

19:50 - Međunarodna koalicija krenula je s novim napadima na Libiju, drugu noć za redom. Prema očekivanjima zračni bi udari trebali trajati dobar dio noći.

19:10 - "Cijela Libija ujedinjena je protiv napada zapadnih snaga. Mi samo želimo pomoći ljudima u Bengaziju, koji žive u jako teškim uvjetima. Apeliramo na Amerikance da im pomognu ili da puste nas da im pomognemo. Život ljudi u Bengaziju gotovo je nemoguć, militanti ih stalno maltretiraju", rekao je Gadafijev sin Al Saif, doajući kako se njegov otac ne planira povući.

19: 00 - SAD razmatra mogućnost novih napada, nakon što je jutros prekinuto raketiranje libijskih ciljeva od strane koalicijskih snaga. To je u razgovoru za Reuters kazao visoki izvor iz američke vojske, dodajući kako SAD očekuje da će morati ići na novo granatiranje.

17:30 - Najviši časnik vojske SAD-a u nedjelju je priznao da bi zona zabrane letenja nad Libijom mogla okončati pat-pozicijom sa snagama Moamera Gadafija iako su zrakoplovi zapadnih zemalja zaustavili protupobunjeničku ofenzivu u Bengaziju.

Za CNN je admiral Mike Mullen izjavio kako cilj vojne operacije nije svrgavanje Gadafija. "Nemam definitivan odgovor o političkoj situaciji u Libiji. Gadafi će morati donijeti neke odluke o svojoj budućnosti", kazao je Mullen

Reuters je prenio izjavu izvora iz libijske vojske, koji je kazao da je u bombardiranju pogođena baza Al Watjah, koja se nalazi oko 170 km jugozapadno od Tripolija.

16:00 - Čelnik Arapske lige u nedjelju je rekao da Arapi, kada su pozvali na uspostavu zone zabrane leta nad LIbijom, nisu htjeli zračne udare zapadnih sila u kojima stradaju civili.

Koalicijske snage prevoze rakete u talijansku zračnu bazu Aviano (Reuters)Koalicijske snage prevoze rakete u talijansku zračnu bazu Aviano (Reuters)

"Ono što se događa u Libiji razlikuje se od nametanja zone zabrane leta, a ono što mi želimo je zaštita civila a ne bombardiranje još više civila", rekao je.

15:38 - Libijska vlada počela je dijeliti oružje civilima i za nekoliko sati će oružje primiti više od milijun muškaraca i žena, javila je u nedjelju državna agencija Jana.

Foto: ReutersFoto: Reuters14:58 - Rusija je u nedjelju pozvala međunarodnu koaliciju da prekine "neselektivnu" uporabu sile koja uzrokuje stradanja civila u Libiji, rekao je glasnogovornik ruske diplomacije Aleksandar Lukačevič u priopćenju.

14:33 - Stanovnici Misrata kazali su za Reuters da su Gadafijeve snage ušle u taj grad koji drže pobunjenici te da je došlo do pucnjave u centru grada.

14:14 - Devetnaest američkih zrakoplova, među kojima su tri nevidljiva bombardera B2, napali su u nedjelju u zoru ciljeve u Libiji, rekao je za agenciju France Presse glasnogovornik američkog afričkog zapovjedništva u Stuttgartu, u Njemačkoj.

Udare su izvela "tri B2, zrakoplovi F-15 i F-16 američkog zrakoplovstva i AV8-B koji pripada marincima", rekao je Kenneth Fidler.

Ciljevi lovaca-bombardera bili su "uglavnom uzletišta i sustavi protuzračne obrane", dodao je glasnogovornik.

Jedna od 110 krstarećih raketa, koje su saveznici lansirali na radarske sustave duž libijske obale, pronašla je cilj (Reuters)Jedna od 110 krstarećih raketa, koje su saveznici lansirali na radarske sustave duž libijske obale, pronašla je cilj (Reuters)14:10 - Američke i savezničke snage zaustavile su Gadafijevu ofenzivu na pobunjenike u Bengaziju i učinkovito provele zonu zabrane leta iznad Libije, izjavio je u nedjelju admiral Mike Mullen, načelnik Glavnog stožera američke vojske, javile su agencije.

12:38 - Dok je francuski predsjednik Nicholas Sarkozy u subotu pred velikom publikom summita u Parizu objavljivao da je međunarodna intervencija započela slanjem francuskih zrakoplova u napad na Libiju, američka državna tajnica Hillary Clinton obratila se samo šačici američkih novinara koji su doputovali s njom, rekavši "mi to nismo poveli".

11:34 - Zračne operacije francuskog zrakoplovstva nastavile su se u nedjelju prijepodne iznad Libije, u okviru operacije međunarodne koalicije, doznaje se od francuskog vojnog izvora, kako prenosi France Presse.

11:00 - U najnovijoj poruci Moamer Gadafi je izjavio kako će protiv svjetskih sila koje su ga napale voditi dugi rat. „Libijski je narod jedinstven. Muškarcima i ženama Libije dano je oružje i bombe. Nećete zakoračiti na ovu zemlju", rekao je Gadafi, koji je poručio vodećim zemljama međunarodne koalicije kako će 'pasti kao Hitler i Musolini', s obzirom da, rekao je, 'svi tirani padnu zbog pritiska masa'.

Pobunjenici u Bengaziju (Reuters)Pobunjenici u Bengaziju (Reuters)

10:30 -Zračni napadi zapadne koalicije na Libiju nastavljeni su u nedjelju, a u akciju su se uključile i britanske i američke zračne snage. Oko 10:30 ujutro, međutim, svjetske su agencije objavile kako je Međunarodna koalicija prekinula bombardiranje vojnih ciljeva pukovnika Moamera Gadafija u Tripoliju i u Bengaziju, pobunjeničkom uporištu na istoku zemlje.

<!--[if gte mso 10]>

Vezane vijesti

Izaslanstvo ICC-a u Libiji

Izaslanstvo ICC-a u Libiji

Predstavnici Međunarodnoga kaznenog suda (ICC) doputovali su u Libiju kako bi osigurali oslobađanje svojih kolega koji su zatočeni prošlog tjedna,… Više

Komentari

registracija
1/1/70

, 20.03.11. 11:51

Nisam siguran da je ovo pametno.


registracija
1/10/09

hillibilly, 20.03.11. 13:17

Bravo, Obama, već treći rat u tvome mandatu- tri rata više nego Gaddafi u 40 godina diktature! I još uz Nobelovu nagradu za mir!


registracija
17/10/07

Radmila, 20.03.11. 15:22

Hilari:" Mi to nismo poveli",a americki Tomahavk tuku po Libiji.E Obama bas si Miki Maus, Cllintonovi vode SAD-e vanjsku politiku i bacaju bombe po svijetu.


registracija
8/7/09

bankar, 20.03.11. 16:06

drž se pukovniče


registracija
23/8/09

xaron, 20.03.11. 20:04

Obama zasluzuje jos jednu Nobelovu nagradu za
mir. Libija je najbolji dokaz za to.


registracija
27/8/09

Lujo1, 20.03.11. 21:55

"SAD-a - 'Ishod akcije vrlo neizvjestan...'"

Glupost.
Ishod operacije je potpuno izvjestan. Iz svih izviješća koje sam videl (kolikogod navijaju za zapadne masone) izgleda da su Libijci čvrsto uz Gadafija (osim šačice "pobunjenika" - čitaj zavedenih bedakov obečanjima o "demokraciji"), a u tom slućaju Gadafi dobiva rat garant!
Ne čudim se narkomanu berluskoniju ni cigiću sarkoziju kaj su se polakomili za Libijskom naftomm, al se čudim Obami kak je ta bedast, pa se je dal navleći na tanki led!


registracija
9/8/09

vinko12, 20.03.11. 22:58

ma nesto me brine sigurnost naseg voljenog dozivotnog predsjednika jer ga nema u javnosti. Neznam koliko je sigurnu u Gadafijevom satoru, iako su ga duboko pod zemljom izgradili nasi antifasisti.


registracija
11/1/10

fluid, 20.03.11. 23:20

Besteler babe Vange na djelu !


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika