20.03.2011. / 16:37

Autor: Hina , Nacional.hr

Slovenija izdaje prigodnu "partizansku" euro-kovanicu

"To je velika stvar za Sloveniju, ona tako jača svoj identitet u Europi i afirmira svoje vrijednosti NOB-a", rekao je u nedjelju za Slovensku televiziju predsjednik udruge antifašista-veterana iz II. svjetskog rata Janez Stanovnik

Slovenska središnja banka u ponedjeljak će pustiti u opticaj milijun prigodnih kovanica u apoenu od dva eura s likom, te obljetnicom rođenja i smrti partizanskog komandanta Franca Rozmana "Staneta", te petokrakom zvijezdom, na "nacionalnoj" strani kovanice.

"To je velika stvar za Sloveniju, ona tako jača svoj identitet u Europi i afirmira svoje vrijednosti NOB-a", rekao je u nedjelju za Slovensku televiziju predsjednik udruge antifašista-veterana iz II. svjetskog rata Janez Stanovnik.

Franc Rozman, s partizanskim imenom "Stane" ili "komandant Stane" rođen je 1911. u selu Pirinče nedaleko Ljubljane. Po zanimanju je bio pekar, a rano se uključio u radnički pokret i komunističku partiju. Do smrti 1944. nesretnim slučajem prilikom iskušavanja minobacača bio je komandant glavnog štaba slovenskih partizanskih odreda, a sudjelovao je i u španjolskom građanskom ratu 1936-1939. na strani republikanaca. Nakon završetka II. svjetskog rata posmrtno je odlikovan odlikovanjem jugoslavenskog narodnog heroja.

Legenda koja se razvila nakon njegove smrti glasi da se Rozman zauzimao za formiranje "slovenske vojske" sa slovenskim zapovjednim jezikom, te da nije umro nesretnim slučajem nego zapravo u atentatu prikazanom kao nesreća. Postoje i povijesni dokumentima prema kojima ga je čelnik slovenskih komunista Edvard Kardelj kritizirao i sumnjičio za pretjerani revolucionarni teror u vrijeme NOB-a.

Svaka država članica euro-zone u pravilu jednom godišnje može izdati memorijalnu kovanicu u apoenu od dva eura koja je zakonito sredstvo plaćanja u svim državama Europske monetarne unije, a od standardne se razlikuje samo na nacionalnoj strani.

Vezane vijesti

Ronaldo zabio za polufinale Portugala!

Ronaldo zabio za polufinale Portugala!

Pogotkom Cristiana Ronalda u 79. minuti, reprezentacija Portugala zasluženo je u Varšavi pobijedila Češku 1-0 u prvoj četvrtfinalnoj utakmici… Više

Komentari

registracija
30/6/09

jebivjetar, 20.03.11. 18:12

HDZ će izdati kovanicu s likom dr Ive Smranadera, velikog ideologa i boga HDZ-a i svekolike mladeži i idiota ! Boga lopova i ratnih profitera !Na poleđoni će biti muda labudova, rezultat njihove borbe za domovinu !


registracija
21/2/11

skyway, 20.03.11. 18:37

@jebivjetar,
U nacelu to je dobra ideja, ali ja bih ipak volio da mi izdamo kovanicu dr Franje Tudjmana, jer on je osnovao HDZ, koji se voli nazivati strankom, te udario temelje svijetle buducnosti. Uostalom zar nije njegova cuvena misao "Iz pobjede u blagostanje" dosla do punog izrazaja... I grije nas i daje snagu za nova dostignuca, sto valjda nije tesko prepoznati na svakom koraku.


registracija
30/9/09

davor12345, 20.03.11. 19:37

Ja mislin da bi bilo još boje da ukinemo tu novčanicu što se zove "KUNA" i lipo uvedemo novčanicu koja se zove "FRANJAK" u čast našeg prvog demokracki izabranog precjednika koji je nas toliko zadužio da mu je to najmanje što možemo učiniti! Živila Rvaska nova Švicarska!


registracija
9/8/09

vinko12, 20.03.11. 22:53

crvene hrvatska bagra iz sdpea, hnsa bi ukinila RH i stampala novu kovanicu jugoDinar za noVu pravDu u juGoSrboSferi, s likom zlocinca tiTa koji nam je donio krepavo gospodarsko blagostanje iz kojega se necemo nikada osloboditi.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika