22.03.2011. / 07:51

Autor: Deutsche Welle

Uspješan bijeg Telekoma iz SAD-a

Višemjesečne glavobolje zbog lošeg poslovanja s druge strane Atlantika šef Njemačkog telekoma je okončao jednom hrabrom i po analitičarima mudrom odlukom: prodajom T-Mobile SAD-a konkurentu AT&T-u.

Rene ObermannRene ObermannVijest je odaslana u javnost u nedjelju navečer i u to u obliku izjave glavnog šefa osobno. "Ovo je dobar dan dan Njemački telekom. Dobili smo 39 milijardi dolara za naše američko sestrinsko poduzeće", objavio je René Obermann. Priopćio je da će se veliki dio te svote (25 milijardi dolara) u gotovini sliti u matično poduzeće, što će omogućiti investicije u buduće projetke Telekoma, a istovremeno će bonski koncern ostati aktivan na američkom tržištu. 14 milijardi dolara Telekomu će, naime, biti isplaćeno u obliku dionica AT&T-a, čime će njemački koncern s osam posto dionica postati najveći manjinski vlasnik dosadašnjeg američkog konkurenta, a Obermann dobiti mjesto u njegovom Nadzornom odboru. Rezultat ovog kupoprodajnog ugovora je telekomunikacijski div koji će držati 40 posto američkog tržišta i - dominirati njime. Taj deal mora još blagosloviti tijelo zaduženo za zaštitu tržišnog natjecanja u SAD-a, ali s time se ne računa prije iduće godine.

Kraj američke pustolovine

Analitičari jednoglasno pozdravljaju odluku bonske centrale o prodaji američke "sestre" kao hrabar i strateški mudar potez. T-Mobile SAD je rođen prije jedanaest godina i dijete je Obermannovog prethodnika Rona Sommera. Njemački telekom je tada kupio američkog ponuđača mobilne telefonije VoiceStream za 39 milijardi eura s ciljem da se dugoročno uspješno pozicionira na američkom telekomunikacijskom tržištu. No nakon relativno dobrih rezultata prvih godina, američkoj sestri njemačkog koncerna počele su bježati mušterije. 2009. godine su s druge strane Atlantika počele stizati sve lošije vijesti i brojke. Veliki problem o koji se Telekom spotaknuo je da nije smio prodavati u SAD-u iPhone jer je tamo ekskluzivan ugovor za prodaju tog popularnog Appleovog proizvoda godinama imao AT&T. Brojke su bile zabrinjavajuće i tjerale su Upravu u Bonnu na dalekosežne odluke: operativna dobit američkog T-Mobilea prošle godine je bila manja za 2,5 posto nego prethodne a nisu postojale naznake da bi se taj trend ubrzo mogao promijeniti.

Hrabri Obermann

Čovjek bi, suočen s takvim brojkama i izgledima za posao od 27,5 milijardi eura od kojih će veći dio odmah "leći" na račun matičnog poduzeća, mogao pomisliti da se i ne radi o baš tako hrabroj odluci. No, treba znati da se time Telekom odriče 34 milijuna mušterija u SAD-u i oko 25 posto dosadašnjeg prometa, te da se radi o dugoročnoj strateškoj odluci. Ovom prodajom, naime, Telekom odustaje od koncepta "globalnog igrača" koji ima za cilj osvojiti tržišta širom svijeta, i odlučuje se za još jaču koncentraciju na europsko tržište po sistemu - bolje biti prvi u selu nego zadnji u gradu. Rijetke kritike koje se mogu čuti odnose se na prodajnu cijenu. "825 eura po mušteriji je premalo. Telekom je mogao postići puno bolju cijenu", tvrdi analitičar Heino Ruland. No, glasovi kritike su doista tek rijetke kapi u moru pohvala na račun bonskog "big bossa".

Euforija na burzi

Mahom su svi složni u procjenama da bi T-Mobile SAD u budućnosti Bonnu zadavao još više glavobolje i proizvodio još više gubitaka. Puno je pametnije, smatraju komentatori, da milijarde iz Amerike Telekom uloži u borbu za primat na domaćem tržištu mobilne telefonije i protiv konkurenata s područja kabelske televizije, te da se još dodatno proširi po južnoj i istočnoj Europi, područjima u kojima koncern, prema vlastitim riječima, vidi još velike potencijale.

Druga opcija, za koju se uprava u Bonnu na kraju nije odlučila iako ju je još u prosincu prošle godine razmatrala kao dobru, bila je prodaja manjih sestrinskih poduzeća po Europi čime bi se financirala kupnja novih američkih partnera poput Sprinta.

Obermannova odluka je na burzi dan poslije objave kupopradaje dočekana euforično. U prvim minutama rada frankfurtske burze dionica Telekoma je skočila za 16,3 posto, na 11,5 eura, čime je zabilježila najveći dnevni skok od izlaska na burzu 1996. godine. Vrijednost bonskog koncerna popela se na 6,7 milijardi eura. Brojke su to koje, s obzirom na ćudljivost tržišta vrijednosnih papira, nisu garancija ni za što, ali se sigurno mogu protumačiti kao kratkoročna pohvalnica na adresu uprave bonskog koncerna.

Deutsche Welle

Vezane vijesti

VIPnet jedini ostvario rast u poslovima s državom

VIPnet jedini ostvario rast u poslovima s državom

Državne institucije i javna poduzeća lani su potrošili 128,3 milijuna kuna na nabavu telekom usluga, što je 45 posto manje u odnosu na 2010. HT -… Više

Komentari

registracija
30/8/10

TonyP, 24.03.11. 15:28

opet ne stima algebra?! prodali za 40, dobili 25 u keshu i sad vrijede manje od 7? jel tu ima neka crna rupa gdje je 15ak milijardi Eura propalo?


registracija
30/8/10

TonyP, 24.03.11. 15:29

bolje se kukavicki povuci nego hrabro poginuti!


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika