22.03.2011. / 10:35

Autor: Deutsche Welle

Dačić: Srbija dobiva status kandidata za EU do kraja godine?

Srbija ima veliku šansu da dobije status kandidata za članstvo u EU do kraja godine, a od države i društva ovisi kako će se organizirati u ostvarivanju tog cilja, izjavio je potpredsjednik Vlade Srbije Ivica Dačić

Ivica DačićIvica DačićIz EU poručuju da čekaju dalji razvoj situacije kako bi procijenili spremnost Srbije u oko budućeg približavanja Uniji. Ni jedan od problema sa kojima se Srbija susreće u procesu ispunjavanja uvijeta za stjecanje statusa kandidata za članstvo u EU nije nerješiv, smatra potpredsjednik Vlade Srbije Ivica Dačić, dodajući da je pitanje samo „kako ćemo se kao država i društvo organizirati, hoćemo li biti ozbiljni i hoćemo li dozvoliti da propustimo ovu šansu":

„Srbija ima veliku šansu da do kraja godine dobije pozitivno mišljenje Europske komisije i da Vijeće EU donese odluku o prihvaćanju kandidature i eventualnom određivanju datuma za početak pregovora. To je povijesna šansa i svi zajedno se moramo posvetiti ispunjavanju tog cilja", naglasio je Dačić u Bruxellesu.

Istovremeno šefica europske diplomacije, Cathrin Ashton, govoreći o eurointegracijama Srbije, kao najznačajniji događaj u posljednjem razdoblju, navodi početak dijaloga Beograda i Prištine, ali i dodaje: „Moramo pričekati daljinji razvoj situacije kako bi ustanovili više u pogledu budućeg članstva. Naša je ambicija da imamo jake odnose sa državama u regiji, i da budemo sigurni da kada taj odnos preraste u mogućnost članstva, to bude odrađeno na pravi način."

Sa Vijeća ministara EU, srpskoj kandidaturi podršku je uputio slovenski šef diplomacije, Samuel Žbogar: „Nadam se da će Srbija poduzeti sljedeći korak na svom putu na jesen, odnosno da će Europska komisija predložiti status kandidata za Srbiju na jesen."

Bezvizni režim se ne dovodi u pitanje

Kao jednu od „najvećih tekovina" dosadašnjeg procesa eurointegracija, potpredsjednik Vlade Srbije i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić, navodi viznu liberalizaciju. Povodom informacija o povećanom priljevu azilanata iz Srbije u Švedskoj, Belgiji, Njemačkoj, a u posljednje vrijeme i Luksemburgu, Dačić kaže da se njihov broj sada „veoma smanjio", ali da postoji bojazan da će se povećati tijekom zime.

On objašnjava da su većina azilanata iz Srbije, Romi i Albanci i da nakon razdoblja ljetnih radova, oni na par mjeseci dolaze „prezimiti u Zapadnoj Europi". Naglašavajući da su ovakve pojave bile prisutne i u drugim zemljama na njihovom putu ka EU, kao i da Srbija čini sve da spriječi ovu pojavu, Dačić dodaje:

„Ni jednog trenutka nije bilo dovedeno u pitanje, niti je pomenuto ukidanje bezviznog režima. Siguran sam da nećemo dozvoliti da jedno takvo neodgovorno ponašanje ugrozi možda i najveću tekovinu dosadašnjeg eurointegracijskog procesa, a to je slobodno putovanje građana Srbije u zemlje EU."

I u izvanrednim situacijama po europskim standardima

Ministar unutrašnjih poslova Srbije, razgovarao je u Bruxellesu sa povjerenicom za međunarodnu suradnju, humanitarnu pomoć i izvanredne situacije, Kristalinom Georgijevom o izgradnji novog sustava za izvanredne situacije i civilnu zaštitu u Srbiji, koji bi trebao biti kompatibilan sa odgovarajućim sustavima u EU. Tako bi budući načini reagiranja u Srbiji, u slučajevima potresa, požara, poplava, nuklearnih ili bioloških nesreća, trebao biti usklađen sa standardima EU.

Dačić je najavio i buduće objedinjavanje telefonskih brojeva za policiju, vatrogasce i hitnu pomoć u Srbiji - u jedan telefonski broj 112, što je standard u EU.

Deutsche Welle

Vezane vijesti

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Više od 40 ljudi, među kojima više od 20 pripadnika kosovske policije, ozlijeđeno je u četvrtak ujutru u sukobu skupine srbijanskih građana i… Više

Komentari

registracija
8/7/10

Maroje, 22.03.11. 11:00

Iz te papazjanije od EU treba bježati ko đavo od križa, a ne se učlanjivati u nju.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika