22.03.2011. / 16:02

Autor: Hina , Nacional.hr

Turska želi humanitarnu operaciju u Libiji pod UN-om

Turska je objavila kako ne može podržati da NATO provodi zonu zabrane letenja nad Libijom ako bi razmjeri operacije bili širi od onoga što predviđa rezolucija Vijeća sigurnosti UN-a

Foto: ReutersFoto: ReutersUN bi trebao biti pokrovitelj isključivo humanitarne operacije u Libiji, izjavio je u utorak Tayyin Ergogan, premijer članice NATO-a Turske, suprotstavljajući se tako međunarodnoj vojnoj akciji.

Turska je objavila kako ne može podržati da NATO provodi zonu zabrane letenja nad Libijom ako bi razmjeri operacije bili širi od onoga što predviđa rezolucija Vijeća sigurnosti UN-a.

"Turska nikada neće uperiti oružje u libijski narod", rekao je Erdogan obraćajući se parlamentarnim zastupnicima vladajuće stranke Pravo i pravda.

"U Libiji bi pod pokroviteljstvom UN-a trebala biti isključivo humanitarna operacija", dodao je. "Operacija bi trebala imati legitimne osnove", istaknuo je.

Turska, muslimanska zemlja članica NATO-a, ocijenila je da je subotnji summit u Parizu nakon kojeg je slijedila vojna intervencija izašao iz okvira UN-a.

Osim turskih prigovora, glavni kamen spoticanja u NATO-u je protivljenje Francuske da Savez preuzme vodeću ulogu u akciji, jer Pariz strahuje da bi to moglo umanjiti političku potporu operaciji, osobito onu arapskih zemalja.

Vezane vijesti

Turska će odgovoriti na svaku sirijsku povredu granice

Turska će odgovoriti na svaku sirijsku povredu granice

Turski premijer Recep Tayyip Erdogan upozorio je u utorak da će njegova zemlja uzvratiti svaki put kada Sirija povrijedi njezinu granicu, pošto je… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika