23.03.2011. / 16:30

Autor: Hina , Nacional.hr

Video/Foto

Saveznici i dalje bombardiraju - NATO počeo patrolirati u Mediteranu

"Nećemo se predati ... porazit ćemo ih. Spremni smo se boriti, bez obzira na to hoće li rat trajati kratko ili dugo", rekao je Gadafi u obraćanju koje je prenosila državna televizija

Foto: ReutersFoto: Reuters

16:30 - Dužnosnik SAD-a izjavio je kako su američke snage prošle noći bombardirale mjesto pada vojnog zrakoplova F-15 Eagle, izvještava Reuters. Učinile su to vjerojatno zbog toga što ne žele da određeni dijelovi zrakoplova, kao na primjer crna kutija i rakete, dođu u neprijateljske ruke.

15:22 - Državni tajnik za obranu SAD-a Robert Gates trenutno je u Kairu gdje će voditi razgovore o situaciji i budućnosti u Libiji.

15:15 - UN-ov ured za koordinaciju humanitarnih poslova (OCHA) izjavio je kako je više od 335 600 ljudi pobjeglo iz Libije od početka krize, većinom u Tunis i Egipat. Oko 80 000 su još negdje u zemlji.

14:59 - Britanski premijer David Cameron izjavio je kako zona zabrane letenja imala 'rani i dobar učinak' u zaštiti civila i Benghazija. "Jasno postoje zabrinutosti za ono što režim radi u Misrati, vidili smo kako ideja tj. obećanje drugog primirja ima još manje smisla od onog prvog", rekao je premijer.

14:56 - Švedska je zamrznula oko 1.6 milijardi dolara imovine, koja je pripadala Gaddafijevom režimu.

14:39 - Libijsko pobunjeničko Tranzicijsko nacionalno vijeće imenovalo je Mahmouda Jabrila za vođu prijelazne vlade, Jabril će morati izabrati ministre. On je i vođa Kriznog komiteta koji se bavi vanjskim i vojnim poslovima.

14:35 - Misrata, zadnji grad na zapadu Libije kojeg drže pobunjenici, pod opsadom je već tjednima. Kritčno je stanje sa zalihama hrane, vode i medicinskog materijala. Medicinsko osoblje ide iznad fizičkih mogućnosti, pristup bolnici je opasan zbog vladinih snajpera i tenkova. "Svaki dan počinje s teškim bombardiranjem i artiljerijskom vatrom", rekao je jedan stanovnik. Koalicijske snage izvele su danas dva zračna napada na Gaddafijeve snage u Misrati. Libijske snage imaju pod opsadom i gradove Zintan i Ajdabiju.

14:21 - Zapadne snage sveukupno su obavile više od 300 letova iznad Libije i ispalile više od 162 krstarećih raketa tipa Tomahawk.

13:51 - Muslimanski učenici iz kairskog al-Azhar učilišta osudili su zapadnu 'agresiju' u Libiji, ali i izrazili potporu revolucionarima u toj zemlji.

13:47 - Dva novinara novinske agencije AFP i fotograf Getty Imagesa pušteni su na slobodu u Tripoliju.

13:24 - Zapadni diplomati i politički vođe žele pod svaku cijenu osigurati potporu članica Arapske lige. Turska želi da SAD preda komandu, ali je i glasovala protiv da vodstvo operacije preuzme NATO. Kontradiktorno tim turskim zaključcima, ta je zemlja ponudila podmornicu i vojne brodove, koji bi trebali pomoći u uspostavljanju embarga na oružje Libiji. NATO je danas počeo s tom akcijom. Turski predsjednik Abdullah Gul je rekao kako je za Tursku važno da situacija u Libiji završi bez daljnjeg prolijevanja krvi. Dodaje kako oni na vlasti u Libji moraju odmah odstupiti kako bi zaštitili svoju zemlju od pljačke drugih. Predsjednik je to kazao u glavnom, turskom gradu Ankari prije svog leta za Ganu. Kontradiktorne izjave tuskih dužnosnika, nekih afričkih vođa i djela država članica Arapske lige zbunjuju. Čak je i iranski predsjednik Mahmoud Ahmadinejad podupro libijske pobunjenike i osudio zemlje zapada kako tamo imaju interese zbog nafte. U međuvremenu su Kuvajt i Jordan izjavili kako će pružiti 'logističku potporu' međunarodnoj akciji.

13:11 - Francuska, Velika Britanija i SAD su se dogovorile kako će SAD predati komandu NATO-u. Francuski ministar vanjskih poslova izjavio je kako NATO neće imati političko vodstvo, već će preuzeti planiranje i operativnu funkciju.

13:02 - Državna tajnica SAD-a Hillary Clinton izjavila je kako Gaddafijevi saveznici lobiraju u međunarodnoj zajednici za opcije u budućnosti. Dodaje kako njegovi najbliži suradnici traže priliku za egzil.

12:50 - Borbeni zrakoplovi F-16 koje je Norveška namijenila za sudjelovanje u operacijama iznad Libije preći će pod američko zapovjedništvo, čime se uklanja posljednja prepreka aktivnom norveškom doprinosu u toj misiji, izjavio je norveški premijer u srijedu.

12: 20- Prema izjavama lokalnog stanovništva, savezničke snage izvele su dva napana na područje oko Misrate gdje se nalaze Gadafijeve snage. Misratu drže pobunjenici. Nakon drugog napada Gadafijeve snage su prestale s pucnjavom.

Iz baze kod talijanskog Barija poletjela su tri britanska borbena aviona Typhoon i dva Tornada.

10:40 - NATO je službeno izjavio kako od danas počinje njihova ophodnja u Libiji. U tijeku je i dogovor o tome kako će Savez preuzeti odgovornost za provedbu no-fly zone u Libiji.

08:50 - Najmanje dvije eksplozije odjeknule su u srijedu prije zore u Tripoliju, a iznad grada se čula buka borbenih zrakoplova praćena zvucima paljbe iz protuzračnog oružja, objavili su stanovnici libijske prijestolnice agenciji Reuters.

Službenih podataka o četvrtoj noći savezničkih zračnih napada na Libiju zasad nema ni sa jedne strane. Nekoliko sati prije novih detonacija iznad Tripolija svojim se pristašama, koji su formirali živi zid oko njegove rezidencije, obratio Moamer Gadafi.

Libijski čelnik Moamer Gadafi rekao je u utorak navečer da će strane sile koje predvode napade na njegove snage biti poražene, te dodao da neće napustiti svoje sjedište u Tripoliju.

"Nećemo se predati ... porazit ćemo ih. Spremni smo se boriti, bez obzira na to hoće li rat trajati kratko ili dugo", rekao je Gadafi u obraćanju koje je prenosila državna televizija. "Na kraju ćemo pobijediti", rekao je Gadafi.

Stranim novinarima rečeno je da se libijski čelnik iz svog sjedišta u Tripoliju obratio svojim pristašama koji su sastavili živi štit oko njegova kompleksa u libijskom glavnom gradu.

"Ostajem ovdje, moj dom je ovdje, ostajem u svome šatoru", rekao je svojim pristašama koji su mahali zelenim zastavama.

Riječ je o prvom Gadafijevu pojavljivanju u javnosti od 15. ožujka, premda je u međuvremenu davao intervjue, a vlada je objavljivala njegove snimljene audio poruke. Libijski vođa se osvrnuo i na međunarodne zračne napade protiv njegovih snaga.

"Posvuda su prosvjedi protiv tih neopravdanih napada kojima se krši povelja UN-a. Provodi ih skupina fašista koja će završiti u ropotarnici povijesti", rekao je Gadafi.

Vezane vijesti

Izaslanstvo ICC-a u Libiji

Izaslanstvo ICC-a u Libiji

Predstavnici Međunarodnoga kaznenog suda (ICC) doputovali su u Libiju kako bi osigurali oslobađanje svojih kolega koji su zatočeni prošlog tjedna,… Više

Komentari

registracija
27/8/09

Lujo1, 23.03.11. 21:34

Bljuje mi se od ovih američko-francusko-engleskih bljuvotina!
Sotona se je jako dobro ugnijezdio u tim zemljama!


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika