23.03.2011. / 18:38

Autor: Hina

HEP: Zbog ispada NEK-a nije bilo problema u opskrbi

Zbog ispada Nuklearne elektrane Krško nije bilo nikakvih poteškoća u funkcioniranju hrvatskog elektroenergetskog sustava, jer su na vrijeme uključeni rezervni proizvodni kapaciteti s kojima raspolaže Hrvatska elektroprivreda (HEP), izvijestili su danas iz HEP-a.

U HEP-u ističu da nije bilo problema u opskrbi električnom energijomU HEP-u ističu da nije bilo problema u opskrbi električnom energijomZbog ispada Nuklearne elektrane Krško nije bilo nikakvih poteškoća u funkcioniranju hrvatskog elektroenergetskog sustava, jer su na vrijeme uključeni rezervni proizvodni kapaciteti s kojima raspolaže Hrvatska elektroprivreda (HEP), izvijestili su danas iz HEP-a.

U HEP-u i dalje očekuju urednu opskrbu kupaca električnom energijom.

Iz nuklearke su danas priopćili da je u 10,30 sati došlo do automatske zaustave NE Krško, a zbog iznenadnog isključenja 380-kilovoltnog dalekovoda prema Zagrebu.

Nuklearka je zaustavljena na siguran način, a o tome su obaviješteni svi nadležni organi. Nikakvog utjecaja na okoliš nije bilo, a čim budu preciznije utvrđeni razlozi zaustavljanja nuklearka će opet biti puštena u rad, izvijestili su iz NEK-a.

Direktor Nuklearne elektrane Krško Stane Rožman kazao je danas popodne da bi nuklearka mogla biti ponovno uključena u mrežu u roku od 24 sata.

"Predviđene preventivne aktivnosti potrebne za ponovno uključenje nuklearke u mrežu mogle bi biti izvedene u 24 sata", rekao je Rožman za slovenske medije, objasnivši da je nuklearka zaustavljena zbog vanjskog, a ne unutarnjeg uzroka.

Naime, ako napon u dalekovodima padne, uvode se preventivne zaštitne mjere i nuklearka se automatski zaustavi, a i u ovom slučaju svi sustavi u tom procesu djelovali su, kako se navodi, bez pogreške.

Po Rožmanovim riječima, događaj za nuklearku nije donio štetu, osim ako se ima u vidu izgubljenu proizvodnju struje i 'psihološku štetu' koju takvi događaji izazivaju u javnosti.

Rožman je dodao da mu nisu poznate pojedinosti vanjskoga kvara te da je rad nuklearke zaustavljen u "sasvim normalnu stanju".

Kako je popodne javio Slovenski radio, u Elektrogospodarstvu Slovenije (ELES) tvrde da je već oko 13 sati detektiran uzrok zaustavljanja nuklearke. Navodno se radilo o kvaru kompjutorskog softvera koji upravlja prekidačem u rasklopnom postrojenju zbog čega je izvan napona ostao 380-kilovoltni dalekovod Tumbri-Krško II.

Predviđeni sigurnosni sustav zbog toga je automatski isključio turbinu i reaktor nuklearke, pa su morali biti uključeni rezervni dizel-generatori.

Slovenska uprava za nuklearnu sigurnost objavila je u međuvremenu da je nuklearka Krško u 12,15 sati i formalno objavila prestanak opasnosti, koja je preventivno i po predviđenoj sigurnosnoj proceduri proglašena u 10,30 nakon što je došlo do njena automatskog zaustavljanja,

Vezane vijesti

Posljednji kredit HEP-u za pokrivanje gubitaka

Posljednji kredit HEP-u za pokrivanje gubitaka

Vlada je na današnjoj sjednici odobrila Hrvatskoj elektroprivredi (HEP) podizanje kratkoročnog kredita od 400 milijuna kuna za pokrivanje gubitaka u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika