24.03.2011. / 17:32

Autor: Hina

U Švedskoj izmjerena radioaktivnost od 0,3 milibekerela

Povišena razina je "veoma slaba i nije opasna za čovjeka i za okoliš", po tim prvim mjerenjima, priopćila je Agencija za zaštitu od radijacije

Foto: Reuters /ilustracijaFoto: Reuters /ilustracija"Veoma slaba, zanemariva i potpuno neopasna" radioaktivnost od najviše 0,3 milibekerela izmjerena je u Švedskoj, kamo je sinoć stigao oblak iz havarirane japanske nuklearne centrale Fukushime, priopćile su u četvrtak švedske vlasti za zaštitu od zračenja.

Povišena razina je "veoma slaba i nije opasna za čovjeka i za okoliš", po tim prvim mjerenjima, priopćila je Agencija za zaštitu od radijacije.

Najveća razina radioaktivnosti izmjerena je u Stockholmu, oko 0,3 milibekerela po prostornom metru zraka, što je "zanemarivo", ocjenjuje agencija.

Očekivana prisutnost joda 131, radioaktivnog elementa, otkrivena je "u veoma slabim količinama" na trima od šest stanica koje u Švedskoj mjere radijaciju, dvije na sjeveru zemlje i treća u Stockholmu.

Taj se element brzo razgrađuje, a svakih osam dana njegova se količina prepolovljuje, rekla je stručnjakinja te agencije Ann-Christing Haegg.

"Izmjerene vrijednosti su gotovo 500. 000 puta manje od najvećih doza zabilježenih u Švedskoj nakon Černobila", rekla je.

I norveška agencija za zaštitu od nuklearnog zračenja potvrdila je da je otkrila "zanemarivo male razine radioaktivnog joda" iznad Norveške.

Vezane vijesti

Japan zadovoljan dogovorom o dokapitalizaciji španjolskih banaka

Japan zadovoljan dogovorom o dokapitalizaciji španjolskih banaka

Japanski ministar financija Jun Azumi izrazio je u nedjelju zadovoljstvo dogovorom koji je dan ranije postigla eurozona o pomoći u dokapitalizaciji… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika