26.03.2011. / 09:44

Autor: Hina

Izrael će postaviti proturaketni štit blizu Gaze

Izrael je donio planove o postavljanju proturaketnog štita "Željezna kupola" zbog učestalih raketnih i minobacačkih napada iz Pojasa Gaze kojim upravlja Hamas, objavila je u petak izraelska vojska.

Ehud BarakEhud BarakIzrael je donio planove o postavljanju proturaketnog štita "Željezna kupola" zbog učestalih raketnih i minobacačkih napada iz Pojasa Gaze kojim upravlja Hamas, objavila je u petak izraelska vojska.

Izrael je razvio sustav radarski navođenih projektila za uništavanje raketa kratkog i srednjeg dometa nakon rata s gerilcima Hezbolaha u Libanonu 2006. koji su ispaljivali rakete na sjeverne gradove.

Postavljanje sustava je zbog velikih troškova bilo odgođeno i očekivalo se u studenome, ali je plan ponovno razmotren nakon što su raketni napadi iz Gaze ovoga mjeseca potaknuli bojazan od izbijanja novog rata.

Sustav "Željezna kupola" bi trebao obarati rakete s dometom od 5 do 70 km. Drugi sustavi se razvijaju za presretanje raketa duljeg dometa.

Izraelski ministar obrane Ehud Barak je rekao u petak prigodom posjeta vojnoj bazi na jugu da može potrajati nekoliko mjeseci da se sustav u potpunosti rasporedi te ponovio izraelski stav da će odgovoriti na svaki daljnji raketni napad iz Gaze.

Vezane vijesti

Iranski general: vojni udar bio bi kraj Izraela

Iranski general: vojni udar bio bi kraj Izraela

Visokorangirani iranski general u subotu je izjavio kako bi izraelska vojna akcija usmjerena protiv iranskoga nuklearnog programa doveo bi do… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika