28.03.2011. / 10:01

Autor: Hina

Pobunjenici zauzeli Sirt, rodni grad Moamera Gadafija?

Devet snažnih eksplozija potreslo je u ponedjeljak ujutro Sirt, rodni grad libijskog čelnika Moamera Gadafija koji su nadlijetali zrakoplovi zbog čega se pretpostavilo da su detonacije posljedica zračnog udara koalicije.

Foto: Reuters (arhiva)Foto: Reuters (arhiva)

13:04 - "Mi smatramo kako intervencija koalicije u unutarnji građanski rat nije sankcionirana od rezolucije Sigurnosnog vijeća UN-a", izjavio je ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov.

13:00 - Katar je druga zemlja, nakon Francuske, koja je Libijsko nacionalno vijeće priznala kao legitimnu vladu Libije.

12:55 - Pobunjenici su zauzeli grad Navfalijah, napredujući dalje prema rodnom gradu Gaddafija, Sirtu.

12:35 - Turski premijer Recep Tayyip Erdogan je izjavio kako će Turska preuzeti kontrolu nad aerodromom u Benghaziju kako bi olakšala dopremanje humanitarne pomoći u Libiju. Rekao je kako će Turska sudjelovati u uspostavljanju zone zabrane letenja, ali ne i u vojnim operacijama na tlu. Premijer je kazao kako želi preuzeti pregovaračku funkciju kako bi se što prije uspostavilo primirje.

12:30 - Cijena nafte opala je na svjetskom tržištu ispod 115 dolara po barelu, nakon što su libijski pobunjenici ponovo zauzeli ključne gradove s naftnim postrojenjima.

12:25 - Libijska državna televizija izvještava kako su koalicijske snage bombardirale južnolibijski grad Sabhu.

12:20 - Talijanski predsjednik je rekao kako je u zadnjih 24 sata na otok Lampedusu stiglo oko 2 000 ljudi, među njima mnogo žena i djece iz Libije.

12:15 - Sastalo se Nacionalno sigurnosno vijeće britanske vlade, točnije Libijski pododbor, pod predsjedanjem britanskog premijera Davida Camerona.

12:10 - Glasnogovornik pobunjenika izjavio je kako su Gaddafijeve snage raketirale grad Zintan rano ujutro.

12:00 - Glasnogovornik libijske vlade u Tripoliju, Ibrahim Moussa, optužio je međunarodne snage kako krše pravila UN-ove misije, koja bi trebala štititi civile. Izjavio je za BBC kako su nevini civili meta njihovih zračnih napada.

Devet snažnih eksplozija potreslo je u ponedjeljak ujutro Sirt, rodni grad libijskog čelnika Moamera Gadafija koji su nadlijetali zrakoplovi zbog čega se pretpostavilo da su detonacije posljedica zračnog udara koalicije.

U nedjelju navečer Sirt, grad smješten na pola puta između Tripolija i Bengazija, bio je meta zračnih udara.

'Pobunjenici tvrde da su zauzeli Gadafijev rodni grad Sirte. Niz snažnih eksplozija potresao je grad tokom noći. Shamsiddin Abdulmolah, glasnogovornik pobunjenika je potvrdio da je 'Sirt u prodemokratskim rukama', piše The Telegraph. Ipak, za sada te informacije nemaju službenu potvrdu.

Protuzračna obrana nije korištena u tom gradu koji predstavlja sljedeći cilj libijske pobune koja brzo napreduje prema zapadu.

Novinari koje je prethodnog dana pozvao libijski režim nisu mogli vidjeti jesu li zračni napadi od nedjelje navečer ili udari međunarodne koalicije od prethodne noći uzrokovali kakvu štetu.

Vezane vijesti

Izaslanstvo ICC-a u Libiji

Izaslanstvo ICC-a u Libiji

Predstavnici Međunarodnoga kaznenog suda (ICC) doputovali su u Libiju kako bi osigurali oslobađanje svojih kolega koji su zatočeni prošlog tjedna,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika