28.03.2011. / 12:44

Autor: Hina , Nacional.hr

Visoki predstavnik poništio odluke u BiH o izboru predsjednika i zamjenika Federacije

Odlukom Visokog predstavnika, donesenom na temelju ovlasti koje su mu dane, zaključci SIP-a su zapravo stavljeni izvan snage pa vjerojatno neće ni biti prilike da se o njima odlučuje na Sudu BiH.

Valentin InzkoValentin InzkoUred Visokog predstavnika za Bosnu i Hercegovinu (OHR) objavio je u ponedjeljak kako je Visoki predstavnik Valentin Inzko suspendirao odluke Središnjeg izbornog povjerenstva BiH (SIP) kojima je osporena zakonitost uspostave Doma naroda parlamenta Federacije BiH te izbora predsjednika i dva dopredsjednika tog entiteta.

"Odluke SIP-a od 24. ožujka privremeno se suspendiraju sve dok Visoki predstavnik ne odluči drugačije", kaže se u izjavi. "Ovaj nalog izravno se primjenjuje i nije potrebna niti jedna dodatna radnja radi njegova pravnog učinka", stoji u Inzkovoj odluci objavljenoj na internetskoj stranici OHR-a.

U obrazloženju odluke stoji kako izborni zakon BiH ne sprječava ovjeru mandata izabranih zastupnika te da se ne smije dopustiti blokada vlasti kakva je uslijedila kada su HDZ BiH i HDZ 1990. odlučile blokirati izbor svojih zastupnika u federalni Dom naroda iz županija u kojima su te dvije stranke osvojile većinu na izborima u listopadu 2010. godine. "To je bilo očevidno kršenje ustava i izbornog zakona BiH", stoji u obrazloženju te se dodaje kako je poduzimanje mjera u vezi s tim od Visokog predstavnika zatražio Upravni odbor Vijeća za provedbu mira u BiH (PIC).

Komentirajući prigovore uložene na zakonitost izbora nove vlasti u Federaciji BiH OHR je zaključio kako o njihovoj utemeljenosti može odlučivati samo entitetski ustavni sud.

Središnje izborno povjerenstvo Bosne i Hercegovine (SIP) dobilo je u ponedjeljak odluku Visokog predstavnika za BiH Valentina Inzka kojom su suspendirani raniji zaključci tog tijela o zakonitosti uspostave izvršne vlasti u Federaciji BiH, potvrdila je Hini u Sarajevu glasnogovornica SIP-a Maksida Pirić.

Ona je u izjavi novinarima pojasnila kako se Inzkov nalog odnosi na "privremenu suspenziju" odluka SIP-a od 24. ožujka kojima je to tijelo zaduženo za provedbu izbornog procesa u BiH zaključilo da je Dom naroda federalnog parlamenta nezakonito konstituiran jer nisu izabrani svi zastupnici te kako je stoga bio nelegalan i izbor predsjednika i dva dopredsjednika Federacije BiH obavljen 17. ožujka.

"Nalog je primljen k znanju i SIP neće komentirati odluke Visokog predstavnika", kazala je Pirić.

Novu izvršnu vlast u FBiH uspostavile su Socijaldemokratska partija BiH (SDP), Stranka demokratske akcije (SDA), Hrvatska stranka prava (HSP) i Narodna stranka "Radom za boljitak" (NSRzB) isključivši iz nje HDZ BiH i HDZ 1990. Te su dvije stranke osporile zakonitost izbora predsjednika i dopredsjednika FBiH te federalne vlade, a SIP je 24. ožujka, odlučujući o prigovorima iz te dvije stranke, ocijenio kako je Dom naroda entitetskog parlamenta konstituiran nezakonito te kako to tijelo nije moglo birati novog predsjednika entiteta i njegove zamjenike.

Odlukom SIP-a taj je izbor poništen, a zainteresiranim stranama ostavljena ne mogućnost ulaganja priziva Sudu BiH koji je trebao donijeti konačnu odluku o zaključcima SIP-a.

Odlukom Visokog predstavnika, donesenom na temelju ovlasti koje su mu dane, zaključci SIP-a su zapravo stavljeni izvan snage pa vjerojatno neće ni biti prilike da se o njima odlučuje na Sudu BiH.

O prigovorima na zakonitost i ustavnost uspostave izvršne vlasti u Federaciji BiH u konačnici će pak odlučivati entitetski ustavni sud.

Vezane vijesti

Branku Lustigu počasno Srce Sarajeva

Branku Lustigu počasno Srce Sarajeva

Istaknuti filmski umjetnik Banko Lustig dobitnik je počasne nagrade Srce Sarajeva, koju i ove godine dodjeljuje Sarajevo Film Festival (SFF),… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika