Objavljeno u Nacionalu br. 802, 2011-03-29

Autor: Dean Sinovčić

HRVATSKA ČETVORKA O HARRYJU REDKNAPPU

Trener gentleman prijeti Real Madridu

Prije ključne utakmice s Real Madridom, hrvatski nogometaši koji igraju za engleski klub Tottenham, ispričali su novinaru Nacionala zašto smatraju da je Harry Redknapp veliki trener i kako je unaprijedio

TOTTENHAM HOTSPURS ove sezone su prvi put u povijesti igrali Ligu prvaka, u osmini finala su izbacili Milan, a u utorak, 5. travnja, pod vodstvom trenera Harryja
Redknappa igrat će prvu četvrtfinalnu utakmicu
protiv Real MadridaTOTTENHAM HOTSPURS ove sezone su prvi put u povijesti igrali Ligu prvaka, u osmini finala su izbacili Milan, a u utorak, 5. travnja, pod vodstvom trenera Harryja Redknappa igrat će prvu četvrtfinalnu utakmicu protiv Real MadridaNakon puno godina Englezi imaju nogometnog trenera kojim se ponose i kojeg najavljuju kao sljedećeg izbornika svoje reprezentacije. Nakon što Šveđanin Sven-Göran Eriksson i Talijan Fabio Capello nisu postigli uspjeh s reprezentacijom, a engleske najbolje klubove vode stranci poput trenera Arsenala Arsènea Wengera koji je Francuz, trenera Manchester Uniteda Alexa Fergusona koji je Škot, trenera Chelseaja Carla Ancelottija koji je Talijan i trenera Manchester Cityja Roberta Mancinija koji je također Talijan, i mediji i nogometna struka slave Harryja Redknappa, trenera Tottenhama. Nakon što je u listopadu 2008. postao trener Tottenhama, prvo je spasio klub od ispadanja u drugu ligu, zatim je sljedeće sezone završio kao četvrti u engleskom prvenstvu a nakon toga, ove sezone, prvi put u povijesti klub je igrao Ligu prvaka. U osmini finala Tottenham je izbacio Milan te će u utorak, 5. travnja, igrati prvu četvrtfinalnu utakmicu protiv Reala iz Madrida.


“UVIJEK JE ZNAO kupiti prave igrače koji će mu donijeti rezultat, to je njegova najjača strana. Zna kako isprovocirati predsjednika kluba da bi mu kupio pravog igrača u pravo vrijeme, zna dobiti i novac i povjerenje od predsjednika kluba, a tim novcem zna kupiti igrača adekvatno svojim potrebama”, opisuje ga Niko Kranjčar koji je u ljeto 2006. potpisao za Portsmouth, klub koji je tada vodio Redknapp. Da bi dokazao kako Redknapp zna prepoznati i kupiti pravog igrača, navodi nam listu nogometaša koji su tada igrali za Portsmouth. Lassana Diarra sada igra u Realu iz Madrida, Sulley Muntari je nakon Portsmoutha potpisao za Inter, Sylvain Distin sada igra za Everton, Sol Campbell je nakon Portsmoutha igrao za Arsenal, golman David James je ujedno bio i golman engleske reprezentacije, Glen Johnson je sada u Liverpoolu, a Benjani je prešao u Manchester City. “Kada je preuzeo Tottenham koji je bio u zoni ispadanja, Redknapp je kupio Wilsona Palaciosa i Robbieja Keana, nakon toga je doveo mene, a zatim i Van der Vaarta i Williama Gallasa”, objasnio je Kranjčar. S Kranjčarom se slaže i Stipe Pletikosa, trenutačno treći golman Tottenhama. “Postoji razlika između europskih i engleskih trenera jer je u Engleskoj trener ujedno i menadžer, ima slobodu kupovanja igrača i mislim da je Redknapp u tome jedan od najboljih na svijetu. Izvrsno procjenjuje igrače, kako njihove igračke tako i ljudske kvalitete, do kojih posebno drži. Znam da je Redknapp, kada je mene dovodio u Tottenham, nazvao Slavena Bilića i pitao ga za mene, ali pitanja su se odnosila na sve ono izvan nogometnog terena. Što se tiče trenerskih kvaliteta, rezultati u West Hamu, Portsmouthu i Tottenhamu pokazuju da je riječ o izvrsnom treneru.”

HARRY REDKNAPP (64) karijeru je započeo kao nogometaš, i to igrajući od 1965. do 1972. za HRVATSKI DIO TOTTENHAMA
Hrvatski nogometni reprezentativci (s lijeva
na desno) Stipe Pletikosa, Niko Kranjčar, Luka
Modrić i Vedran Ćorluka igraju u engleskom
prvoligašu Tottenhamu i Harryja Redknappa
opisuju kao vrhunskog stručnjaka koji
pozitivnim stavom motivira svoje igračeHRVATSKI DIO TOTTENHAMA Hrvatski nogometni reprezentativci (s lijeva na desno) Stipe Pletikosa, Niko Kranjčar, Luka Modrić i Vedran Ćorluka igraju u engleskom prvoligašu Tottenhamu i Harryja Redknappa opisuju kao vrhunskog stručnjaka koji pozitivnim stavom motivira svoje igračeWest Ham, a karijeru je završio 1978. igrajući u Americi za Seattle Sounders, gdje je bio i igrač i pomoćnik treneru u Seattleu. Po povratku u Englesku prvo je od 1982. radio kao trener u trećeligašu Bournemouthu. Potkraj osamdesetih počelo se pričati kako će Redknapp preuzeti vođenje West Hama, ali prije realizacije tog posla preživio je 1990. tešku prometnu nesreću u kojoj je pet osoba poginulo. Godine 1992. postaje pomoćni, a 1994. glavni trener u West Hamu. Najveći uspjeh bilo je osvajanje Intertoto kupa 2000., a godinu dana kasnije postao je trener Portsmouha. Kada je 2004. Milan Mandarić, vlasnik Portsmoutha, doveo Velimira Zajca za sportskog direktora, Redknapp je, zbog neslaganja s tom odlukom, napustio klub i postao trener Southamptona. Godinu dana poslije vratio se u Portsmouth s kojim je 2008. osvojio engleski kup. Nakon što je potkraj listopada 2008. Tottenham potjerao španjolskog trenera Juandea Ramosa, hitno su angažirali Redknappa, a za prijevremeni raskid ugovora s Portsmouthom platili su 5 milijuna funti odštete. Dolaskom u Tottenham angažirao je nekoliko novih igrača i gotovo je nevjerojatno koliko mu je malo trebalo da ih uklopi u novu momčad, s čime se slaže i Stipe Pletikosa. “Mislim da Tottenham ima najviše igrača i reprezentativaca na jednom mjestu i fascinantno je kako on toliko velik broj igrača i velik broj različitih karaktera uspijeva držati na okupu. Naravno, kao i svagdje, dođe do nekih manjih iskrenja među igračima, ali to je toliko nezamjetno da nije ni vrijedno spomena. Želim reći, nevjerojatno je kako on toliko igrača uspijeva držati zadovoljnima s obzirom na to da je nogomet sport u kojem igra samo 11 igrača.”

NJEGOV ODNOS s igračima posebna je priča. Prema onome što se moglo pročitati u medijima, Redknapp je prilično slatkorječiv čovjek. “Kada je Redknapp došao u Tottenham, ja sam već bio igrao za taj klub i on je doista igračima usadio veliko samopouzdanje svojom, nazovimo to tako, slatkorječivošću. ‘Vi ste najbolji, vi zaslužujete mnogo više’, to su bile njegove riječi, što se odrazilo pozitivno na ekipu. Njegovim dolaskom doista smo počeli igrati bolje”, objasnio je njegove metode Luka Modrić, a zanimljivo viđenje Redknappa ima i Kranjčar kada smo ga pitali kakav je Redknapp kao osoba a ne kao nogometni trener. “Pet godina sam s njime i ne mogu ga definirati. On je slatkorječiv, ali ne samo kada govori o meni, nego o bilo kojem igraču. Kada zna da je novinar iz zemlje iz koje je i njegov igrač, onda ga neprestano hvali”, kaže Kranjčar koji upozorava na suptilne metode koje Redknapp koristi u odnosu s igračima. Prije svega kaže kako do sukoba između njega i igrača dolazi iznimno rijetko. “On sam sebe odmakne iz takve situacije, vrlo vješto izbjegava sukobe. To ja nazivam osobnim menadžmentom koji je u Redknappovu slučaju savršen. On zna izbjeći igrača kada vidi da je ljut, zna otrpjeti loše ponašanje igrača i zna izbjeći konflikt s njime jer zna da će mu taj igrač kad-tad opet trebati.”

IPAK, TIJEKOM 2009. Redknapp je dva puta u engleskim medijima najavio kako će zabraniti noćne izlaske i opijanja svojih igrača kada su u tabloidima objavljene fotografije nekih pijanih igrača Tottenama. “To je napravio samo zato što je medijski pritisak, kao i pritisak od predsjednika kluba, bio snažan. Zna savršeno kada treba podviknuti na igrače kao cjelinu a kada im treba dati podršku, na poluvremenu ili za vrijeme utakmice. On drži sve pod kontrolom i u Tottenhamu je nemoguće da se neki igrač požali predsjedniku kluba na Harryja Redknappa. On ne bio postigao uspjeh s Tottenhamom bez tih svojih karakteristika”, tvrdi Kranjčar. Vedran Ćorluka igrao je prije Tottenhama u Manchester Cityju, gdje mu je trener bio bivši engleski izbornik Sven-Göran Eriksson, te nam je, uspoređujući Erikssona i Redknappa, rekao: “Obojica su velika gospoda, pravi džentlmeni i lisci koji sve znaju o nogometu. Eriksson je bio skloniji druženju s igračima, on je svaka dva, tri tjedna organizirao večere s igračima, a Redknapp tako nešto ne preferira. On, jednostavno, ne voli ni da se igrači okupljaju zajedno jer odmah misli kako ćemo završiti u noćnom baru. Obojica daju igračima dosta slobode da rade što hoće, ali ako netko pretjera, kaznit će ga obojica trenera. Njih dvojica su slični, samo što se Eriksson nije u medijima spominjao zbog nogometa nego zbog ljubavnica, a Redknapp je miran obiteljski čovjek.”

REDKNAPP ZNA kako šarmirati igrače, slažu se svi hrvatski nogometaši koji igraju u Tottenhamu, osobito Stipe Pletikosa koji je u ljeto 2009. trebao potpisati za Totteham, ali se teško ozlijedio. Redknapp je čekao da se oporavi i u ljeto 2010. Pletikosa je potpisao za Tottenham. “Mene je šarmirao dok sam bio ozlijeđen, kada zbog ozljede križnih ligamenata nisam igrao šest mjeseci, a on me u tim trenucima želio dovesti u Tottenham. Dva, tri puta smo razgovarali, pozvao me u kamp Tottenhama kako bi me njihovi liječnici pregledali i da bi vidjeli kako napredujem. Osoba sam koja to zna cijeniti. Sličan odnos sam imao sa Slavenom Bilićem u reprezentaciji, koji me također često posjećivao dok sam bio na liječenju u Selcu. Takve stvari u tim trenucima, kada si zbog ozljede u drugom planu, mnogo ti znače, čak više kao čovjeku nrgo kao nogometašu. Moj menadžer Marko Naletilić napravio je prošlog ljeta velik posao, donio mi je na stol nekoliko ponuda, ali ja sam odabrao Tottenham zbog Harryja Redknappa, njegova ponašanja i odnosa prema meni”, rekao je Pletikosa. Ćorluka se, s druge strane, prisjeća kako mu je Redknapp, kada je došao u Tottenham, odmah počeo govoriti o tome s koliko je hrvatskih igrača surađivao tijekom karijere i koliko voli hrvatske igrače. “Mislim da mi u tom trenutku nije podilazio, nego da cijeni hrvatske igrače, ipak su to bili Prosinečki, Bilić, Štimac i Živković. Iako moram priznati da Redknapp ponekad jedno kaže a drugo misli.”

SLIČNO KAŽE i Modrić koji je, kao i Ćorluka, već igrao za Tottenham kada je Redknapp postao trener. “Kada je Redknapp došao u klub, prva utakmica koju smo odigrali bila je pod vodstvom pomoćnog trenera Clivea Allena jer je on znao više o momčadi. Pobijedili smo Bolton 2:0, ja sam odigrao fenomenalno, nakon čega mi je Redknapp govorio kako trebam biti vođa momčadi i da se trebam nametnuti. To mi je dalo veliko samopouzdanje. Znao sam da je prvi dojam najvažniji, a ja sam tu utakmicu protiv Boltona doista odigrao odlično i od tada je sve krenulo u pravom smjeru”, prisjeća se Modrić. Međutim, osim što je poznato da Kranjčar posljednjih mjeseci nije zadovoljan Redknappom jer ne igra, u sličnoj situaciji potkraj prošle godine bio je i Ćorluka koji je bio zamijenjen Alanom Huttonom. “Bio sam u tom trenutku iznenađen. On mi tada nije ništa objasnio. Igrao sam loše, zaslužio sam biti na klupi nekoliko utakmica, ali ne tri mjeseca. On, jednostavno, nikada ne objašnjava svoje odluke nego ima svoj stav, na što kao trener ima pravo. Htio sam samo da mi kaže ‘računam na tebe’, ali on mi to nije rekao te sam stoga bio malo razočaran. Međutim, kasnije me vratio u momčad i onda mi je svaki dan govorio ‘gdje si, Čarli, kako si, ma da, možeš se odmoriti’.”

NA NOGOMETNOM terenu za hrvatske je igrače najvažnije da Redknapp ne forsira poznati engleski nogometni stil, a to je uporno nabacivanje lopti u protivnički šesnaesterac, pa što bude, nego preferira igru s puno dodavanja. “Svi će vam reći da Redknapp teži nogometnom nadmetanju i nadigravanju te da želi da momčad igra na način koji publika voli. Na kraju NEZADOVOLJNI NAVIJAČI
Iako Harry Redknapp slovi za jednog od najboljih
engleskih nogometnih trenera danas, nije omiljen
među navijačima svog bivšeg kluba PortsmouthaNEZADOVOLJNI NAVIJAČI Iako Harry Redknapp slovi za jednog od najboljih engleskih nogometnih trenera danas, nije omiljen među navijačima svog bivšeg kluba Portsmouthakrajeva, ima takvu momčad i to je pokazao i prošle godine, s time da je stavio u sredinu terena Modrića i Huddlestonea koji su prije svega igrači a zatim trkači”, ističe Kranjčar s kojim se slaže i Modrić koji je rekao: “On je tražio od nas da igramo od noge do noge, rijetko traži da igramo duge lopte. To što je doveo Petera Croucha, visokog skakača i igrača glavom u ljeto 2009., značilo je samo opciju više, koju ponekad koristimo. Međutim, u većini utakmica traži da igramo drugačije, pa dovoljno je vidjeti kakve je igrače doveo. To nisu nogometni snagatori, nego igrači koji znaju igrati takav nogomet.” Takvom igrom Tottenham je uspio izbaciti Milan iz Lige prvaka, a kako je to izgledalo opisao je Modrić. “Za Milan nam je, uoči prve utakmice u gostima, rekao da su Talijani nešto slabiji u skoku, tražio je da se nametnemo kroz pas igru, ali, kad god imamo priliku, da probamo dugom loptom pogoditi Croucha, nakon čega bi on glavom spuštao loptu igračima koji su se priključivali u napadu. Bila je to mješavina klasičnog engleskog i europskog nogometa, ali kada se vidi kako smo postigli gol, jasno je da ga nismo postigli na engleski način. U uzvratnoj utakmici također je od nas tražio pas igru, ali Milan nas je stavio pod veliki pritisak i nismo imali izbora nego se braniti i nabijati duge lopte prema Crouchu. Ispada da je on tako tražio, ali nije, nego nije bilo izbora. Na kraju nas je obrana izvukla.” Svi ti rezultati Harryja Redknappa doveli su do pisanja engleskih medija kako će upravo on biti izbornik engleske reprezentacije, a to bi se trebalo dogoditi po završetku europskog prvenstva 2012. godine. “Harry Redknapp će biti sljedeći izbornik engleske nogometne reprezentacije, u to sam sto posto uvjeren. Mislim da on, kao i engleski nogometni savez, već sada to znaju. U savezu znaju da nakon Fabija Capella izbornik mora biti Englez i cijela Engleska smatra da izbornik treba biti Englez. Redknapp nakon uspjeha s Portsmouthom i Tottenhamom ima visok rejting a ujedno je u idealnim godinama da preuzme vođenje reprezentacije. Mislim da i on sam želi preuzeti reprezentaciju, pa zbog toga nije želio biti preoštar prema reprezentaciji nakon neuspjeha na posljednjem svjetskom prvenstvu. Čak je i u svojim komentarima stišavao euforiju kritika spram Capella i reprezentacije”, rekao je Kranjčar na kraju.

Vezane vijesti

Tottenham otpustio Harryja Redknappa

Tottenham otpustio Harryja Redknappa

Potpuno iznenađujuće, u noćnim satima sa srijede na četvrtak, Tottenham je putem vlastite web-stranice objavio prekid suradnje s dosadašnjim… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika