29.03.2011. / 12:25

Autor: Nacional.hr

Uskoro na tržištu: Automobili od banane i ananasa

Voćna vlakna stavljaju se u plastiku koja je zbog njih do tri puta jača i za oko 30 posto lakša od obične plastike

Brazilski znanstvenici vjeruju da bi se ova vlakna u budućnosti mogla koristiti i za proizvodnju automobilskih motoraBrazilski znanstvenici vjeruju da bi se ova vlakna u budućnosti mogla koristiti i za proizvodnju automobilskih motoraUskoro bi se na cesti mogli naći automobili napravljeni od ananasa i banane. Znanstvenici iz Brazila koristili su vlakna iz ovih dvaju voćaka kako bi od njih napravili super jaku karoseriju za automobile, prenosi Daily Mail.

Brazilski znanstvenici vjeruju da bi se ova vlakna u budućnosti mogla koristiti i za proizvodnju automobilskih motora. Voćna vlakna stavljaju se u plastiku koja je zbog njih do tri puta jača i za oko 30 posto lakša od obične plastike, tvrdi Alcides Leao sa Državnog sveučilišta Sao Paulo. Zbog ovih vlakana automobili će biti lakši, što će pridonijeti uštedi goriva, a plastika sa voćnim vlaknima može biti jaka gotovo kao kevlar od kojeg se prave pancirke.

Vlakna iz voća se zapravo dobivaju iz drveta voćke i ugrađene u druge materijale čine ih jačima, lakšima i ekološkijima. Znanstvenici se nadaju da će u budućnosti ovakvim vlaknima zamjeniti i aluminijske i čelične dijelove automobila. Voćna vlakna imaju potencijal i u medicini, da se od njih izgrade umjetni srčani zalisci, ligamenti i zglobovi.

Vezane vijesti

Oldtajmeri kao investicija

Oldtajmeri kao investicija

Volker Müller klečeći provjerava u kojem je stanju lak, provjerava od čega je spremnik za rezervni kotač. "Plastika umjesto aluminija. No iza je ako… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika