30.03.2011. / 15:57

Autor: Nacional.hr

Libijski pobunjenici se sve više povlače iz gradova na obali

"NATO-v glavni tajnik general Fogh Rasmussen jasno je rekao kako je cilj operacije u Libiji zaštita civila, a ne njihovo naoružavanje, oko ovoga se u potpunosti slažemo", izjavio je ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov

Pobunjenici napuštaju Bregu (Reuters)Pobunjenici napuštaju Bregu (Reuters)Španjolska ministrica vanjskih poslova Trinidad Jimenez je izjavila kako su pukovnik Gadafi i ostali viši libijski dužnosnici pokušali osvariti kontakt s vladom u Madridu, izvještava BBC. Dodaje kako je španjolska vlada odbila mogućnost dijaloga.

Francuski ministar vanjskih poslova Alain Juppe rekao je kako su zabilježeni prvi slučajevi dezerterstva bliskih Gadafijevih suradnika u Tripoliju. Britanski ministar vanjskih poslova William Hague kazao je zastupnicima u donjem domu parlamenta kako je petero libijskih diplomata protjerano iz Velike Britanije iz sigurnosnih razloga.

"NATO-v glavni tajnik general Fogh Rasmussen jasno je rekao kako je cilj operacije u Libiji zaštita civila, a ne njihovo naoružavanje, oko ovoga se u potpunosti slažemo", izjavio je ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov.

Libijska državna televizija pokazuje snimke, kako tvrdi, bojišnice u Misrati nakon koalicijskih zračnih napada i ponovno zauzetih gradova uz obalu. Glasnogovornik pobunjenika je izjavio kako je probijena pomorska blokada luke u Misrati i da brodovi dovoze pomoć i evakuiraju ranjene. Sukobi se trenutno vode oko Ajdabije, izvjestitelji javljaju kako se pobunjenici povlače, napustili su gradove Bregu i Bin Javad i učvrstili su redove u Ras Lanufu.

Libijska državna novinska agencija Jana izvjestila je kako su međunarodne snage jučer bombardirale tvornicu plastike u gradu Surmanu, zapadno od Tripolija. Naglašavaju kako svi Libijci i svi svjetski ambasadori u Libiji znaju kako je to civilna meta u rezidencijalnoj četvrti te kako u blizini nema vojnih objekata. Agencija je izvjestila i o zračnim napadima na Uqajlu. Libijska vlada je izjavila kako će tužiti bilo koju međunarodnu tvrtku, koja sklopi bilo kakav naftni ugovor s pobunjenicima. Glasnogovornik ugandskog predsjednika Yowerija Musevenija izjavio je kako je Gadafi dobrodošao u Ugandi. Potporu diktatoru pružila je i novoosnovana grupa u Mauritaniji.

Vezane vijesti

Mirovni plan u Siriji posrće, Rusija upozorava na "urote"

Mirovni plan u Siriji posrće, Rusija upozorava na "urote"

Pobunjenici i snage odane sirijskom predsjedniku Bašaru al-Asadu intenziviraju borbe u Siriji i više teže ostvarenju vojnih ciljeva nego mirnome… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika