30.03.2011. / 17:19

Autor: Deutsche Welle

Unatoč Fukushimi: U istočnoj Europi ne odustaju od nuklearki

Nakon havarije u Fukushimi rasplamsala se rasprava o korištenju nuklearne energije. Međutim, na istoku Europe smatraju da je to samo incident, da je nuklearna energija u principu sigurna, pa zašto onda odustajati od nje.

Za razliku od Njemačke, u istočnoj Europi nema straha od nuklearkiZa razliku od Njemačke, u istočnoj Europi nema straha od nuklearki„Nuklearna energija osigurava nam energetsku nezavisnost" i „naše nuklearne elektrane su sigurne", glasi službena argumentacija u gotovo svim istočnoeuropskim zemljama dvadeset dana nakon katastrofe u Fukushimi. U Mađarskoj, Rumuniji, Poljskoj, Češkoj i Turskoj ne vide nikakav razlog za promjenu planova o izgradnji nuklearnih elektrana.

Štoviše, poljski premijer Donald Tusk upozorava kako ne bi trebalo podleći histeriji, dok turski premijer Redzep Tayipp Erdogan kaže: „U potresu mogu biti oštećeni i drugi objekti. Na primjer - mostovi. Je li to razlog da ne gradimo mostove?"

U Turskoj, kao i u Poljskoj namjeravaju sagraditi nuklearne elektrane. Za razliku od Poljske, Turska je na izrazito trusnom području. Osim toga, 65 posto Poljaka je za nuklearne elektrane, dok je u Turskoj 60 posto građana protiv.

Koliki potres može izdržati nuklearka?

I Rumunjska ostaje pri svojim planovima - nuklearna elektrana Černavoda, 165 kilometara udaljena od Bukurešta, dobiti će još dva reaktora. Do sada tamo nije bilo incidenata, ali je i Rumunjska na trusnom području. Međutim, šef nadležnih službi Lucijan Biro smatra da nema razloga za zabrinutost. „Elektrana u Černojvodi može izdržati potres od osam stupnjeva po Richterovoj ljestvici, prema najnovijem testu čak osam i pol", tvrdi Biro.

I u mađarskoj vladi smatraju da je nuklearna energija - energija budućnosti i nameravaju proširiti elektranu u mjestu Paks. Još samo da nađu novac za to.

U Pragu tvrde da je češka nuklearna elektrana Temelin sigurna i kažu da je uznemiravanje javnosti poslije Fukushime jeftin trik. Kao što je poznato - u Češkoj nema opasnosti od tsunamija, cinično kaže premijer Petr Nečaš.

Krško: isključi-uključi

Međutim, posljednjih dana poljuljani su planovi Bugarske za izgradnju nuklearke u mjestu Belene na Dunavu, gdje također prijeti opasnost od potresa. Sada se traže dodatne garancije od Rusa. „Razgovarali smo sa ruskom stranom. Nadam se da ćemo potpisati tromjesečni moratorij na izgradnju. U tom roku trebalo bi raščistiti sva tehnička pitanja u vezi sa opasnosti od potresa i troškovima zaštite", kaže bugarski premijer Bojko Borisov.

Hrvatska sa Slovenijom dijeli nuklearnu elektranu u Krškom, koja je također na izrazito trusnom području. U Krškom stalno naglašavaju da je predviđeno da elektrana izdrži potres nešto jači od sedam stupnjeva. Međutim, ni bez potresa nije sasvim sigurna - prošle srijede elektrana se automatski isključila, prvi pokušaj vraćanja na mrežu nije uspio, drugi - noćas - je.

Deutsche Welle

Vezane vijesti

Linić investicijama u energetiku planira pokrenuti gospodarstvo

Linić investicijama u energetiku planira pokrenuti gospodarstvo

Ministar financija Slavko Linić poručio je s radnog ručka u organizaciji Američke trgovinske komore u Hrvatskoj kako su ključ oporavka gospodarstva… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika