05.04.2011. / 16:31

Autor: Hina

Iran želi da mu se isporuči satelit konstruiran u Italiji

Iran je poduzeo korake kako bi od Italije pokušao ishoditi isporuku manjeg telekomunikacijskog satelita Mesbaha-1 koji je 2005. konstruirala talijanska tvrtka, ali mu ga nikad nije isporučila, rekao je direktor iranske svemirske agencije, a prenijela je u utorak agencija Isna.

Iran želi dobiti i lansirati svoj satelitIran želi dobiti i lansirati svoj satelitIran je poduzeo korake kako bi od Italije pokušao ishoditi isporuku manjeg telekomunikacijskog satelita Mesbaha-1 koji je 2005. konstruirala talijanska tvrtka, ali mu ga nikad nije isporučila, rekao je direktor iranske svemirske agencije, a prenijela je u utorak agencija Isna.

"Iran trenutačno ima rakete s kojih se može lansirati Meshbah-1, ali Italija nažalost koristi različite izlike poput rezolucije (UN-a) i sankcija (međunarodnih) kako nam ne bi isporučila taj satelit", rekao je za Isnu Hamid Fazeli, direktor Iranske svemirske organizacije.

"Počeli smo konzultacije (s talijanskim vlastima) radi njegove isporuke", dodao je Fazeli ne navodeći druge pojedinosti.

Mesbah-1 koji je konstruirala talijanska tvrtka Carlo Gavazzi Space S.p.A trebala je lansirati Rusija 2005., ali razlozi zbog kojih to nije učinila ni dan danas nisu jasni.

Teheran je poslije uspio izraditi satelit domaće proizvodnje sličan tom talijanskom, Mesbah-2, koji se nada lansirati 2011.

Iranski svemirski program zabrinjava Zapad koji strahuje da si Teheran želi priskrbiti balističke kapacitete koji će mu omogućiti da konstruira rakete koje će moći nositi nuklearne glave.

No Iran uporno niječe da njegovi nuklearni i svemirski programi imaju vojnu svrhu.

Vezane vijesti

Iranski general: vojni udar bio bi kraj Izraela

Iranski general: vojni udar bio bi kraj Izraela

Visokorangirani iranski general u subotu je izjavio kako bi izraelska vojna akcija usmjerena protiv iranskoga nuklearnog programa doveo bi do… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika