06.04.2011. / 17:11

Autor: Nacional.hr

NATO odlučio bolje zaštititi civile u Libiji, a posebno one u Misurati

Izjava zamjenice glasnogovornika NATO-a Carmen Romero reakcija je na optužbe Abdula Fataha Jounisa, zapovjednika opozicijskih oružanih snaga, koji je rekao kako međunarodne zračne snage djeluju presporo

Pobunjeničke snage odmaraju se pokraj ceste između Brege i Ajdabije (Reuters)Pobunjeničke snage odmaraju se pokraj ceste između Brege i Ajdabije (Reuters)NATO je obećao kako će bolje štititi libijske civile, a posebno one u opkoljenom pobunjeničkom gradu Misurati, izvještava aljazeera.net.

Izjava zamjenice glasnogovornika NATO-a Carmen Romero reakcija je na optužbe Abdula Fataha Jounisa, zapovjednika opozicijskih oružanih snaga, koji je rekao kako međunarodne zračne snage djeluju presporo. "Mi imamo jasnu dužnost i učinit ćemo sve kako bi zaštitili civile u Misurati. Misurata je naš proritet broj jedan", rekla je glasnogovornica.

Francuski ministar vanjskih poslova, Alain Juppe, izjavio je kako će s glavnim tajnikom NATO-a raspraviti o situaciji u Misurati, koja je pod opsadom već 40 dana. Dodaje kako je poduzimanje vojnih akcija postalo komplicirano, jer su Gadafijeve snage razvile tehnike prikrivanja i koriste manevre koje su opasni za život civila. Zapovjednik francuskih oružanih snaga admiral Edouard Guillard izjavio je kako je sporost međunarodnih akcija za njega bilo frustrirajuće, ali je nastavio kako 'zaštita civila ne znači bombardiranje bilo gdje blizu njih'. Oglasio se i francuski ministar obrane Gerard Longuet koji je obećao opskrbu pobunjenika u Misurati preko mora. "Mi ćemo osigurati dostavu pomoći iz pobunjeničke utvrde u Benghaziju i niti jedan trenutak Gadafijeve vojne snage neće to moći zaustaviti", kazao je ministar.

Podsjetimo kako su današnje reakcije NATO-a i francuskih dužnosnika posljedica jučerašnje izjave Abdula Fataha Jounisa, nakon što je pobunjenička vojska izgubila uporište u Bregi. Nakon povlačenja pobunjenici su zauzeli pozicije ispred grada Ajdabije. "Nažalost, i žao mi je što to moram reći, NATO nas je razočarao. U kontaktu smo s NATO-vim dužnosnicima te ih upućujemo na ciljeve koji bi trebali zaštititi civile, ali dosad, NATO nam nije dao ono što trebamo", upozorio je zapovjednik opozicijskih oružanih snaga. Istaknuo je kako je NATO upozoren i na kretanje Gadafijevih vojnih konvoja i artiljerije. Posebno se osvrnuo na situaciju u Misurati. Rekao je kako u slučaju da se nastavi zanemarivanje tog problema, Prijelazno nacionalno vijeće će se obratiti Sigurnosnom vijeću UN-a. U jednom trenutku na novinskoj konferenciji izjavio je kako je 'NATO postao naš problem'.

Glasnogovornik Prijelaznog nacionalnog vijeća Mustafa Gheirani rekao je kako opozicija usprkos gubitaka nastavlja svoju borbu. "Nema revolucije bez prepreka. Ali ljudi će pobijediti. Gadafi ne može vladati Libijom sa svojom mašinerijom - njegovim milicijama i njegovim plaćenicima. Mi smo odani u borbi protiv tog tiranina, i ili ćemo ga svrgnuti ili će on vladati u zemlji bez ljudi", istaknuo je glasnogovornik. Bivši zamjenik šefa dipolmatske misije u Tripoliju Christopher Stevens, nalazi se u Benghaziju gdje će uspostaviti kontakte s predstavnicima Vijeća i opozicije. SAD još nisu službeno priznale Vijeće kao legitimnu libijsku vladu.

Vezane vijesti

Izaslanstvo ICC-a u Libiji

Izaslanstvo ICC-a u Libiji

Predstavnici Međunarodnoga kaznenog suda (ICC) doputovali su u Libiju kako bi osigurali oslobađanje svojih kolega koji su zatočeni prošlog tjedna,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika