10.04.2011. / 11:01

Autor: Deutsche Welle

Katolička crkva: Sve manje vjernika - ali i svećenika

Prema istraživanju magazina Ppiegel, 45 posto građana Njemačke su vjernici. Najbrojniji su rimokatolici - 30 posto, te protestanti, 29,9 posto na sjeveru i istoku Njemačke. Crkva se ipak suočava s velikom krizom.

Odlaze vjernici, ali i svećeniciOdlaze vjernici, ali i svećeniciBenedikt Treimer imao je 1999. godine - 12 godina. Išao je u školu i bio ministrant u crkvi u Rikofenu u Bavarskoj, kada je za Uskrs, te godine ostao nasamo sa svećenikom Peterom K. Benedikt je 2007. ispričao:

„Onda mi je rekao da spustim hlače da mi nešto objasni. Stalno me je podsjećao da to treba ostati među nama, da on to mene uči što ja imam u hlačama, da on to objašnjava i drugoj djeci... Onda je počeo dodirivati me po penisu..."

Slučaji zlostavljanja nanijeli veliku štetu

Benedikt je to istog dana ispričao roditeljima. Svećenik Peter K. osuđen je za pedofiliju na tri godine zatvora uz psihijatrijski nadzor. To je samo jedan u nizu slučajeva zlostavljanja, koji posljednjih godina potresaju katoličku crkvu u Njemačkoj. Zbog toga je u 2010. zabilježeno da je tu crkvu napustilo 180.000 ljudi. Biskupska konferencija govori o najvećoj krizi crkve od Drugog svjetskog rata.

„Nije samo riječ o onima koji povremeno odlaze u crkvu već i o onim koji nisu spremni sve progutati", upozorava Karin Kortman, potpredsjednica Centralnog odbora njemačkih katolika. Ta laička organizacija namjerava, zajedno sa Biskupskom konferencijom, predložiti neke reforme, npr. da razvedeni pa ponovo oženjeni imaju pravo na pričest, što do sada nije bio slučaj.

Odustajanje od celibata neće riješiti problem?

Istovremeno, u javnosti se ukazuje na celibat, kao jedan od najvažnijih problema. Na njegovo ublažavanje, bar kada je riječ o lokalnim svećenicima, pozivaju čak i političari iz redova konzervativne Kršćansko-demokratske unije. Mathias Demig, koji studira teologiju, ali ne želi postati svećenik, kaže, ipak, da je celibat samo jedan od problema.

„Veliki je izazov živjeti sam. Celibat je problem, ali ne i najvažniji. Najvažniji problem je to što svećenik danas mora biti prije menadžer nego pastir."

Župe se spajaju jer nema dovoljno svećenika. Oni koji se dodatnih obaveza prihvate, opterećeni su novim zadacima. Katolička crkva je prživjela mnoge krize, ali nedostatak svećenika je izazov na koji za sada, čini se, nema odgovor.

Deutsche Welle

Vezane vijesti

Nerad, licemjerje, bezosjećajnost

Nerad, licemjerje, bezosjećajnost

Komisija Iustittia et pax Hrvatske biskupske konferencije poziva vjernike i građane da se 4. ožujka pridruže širokoj akciji Europskog saveza za… Više

Komentari

registracija
11/1/10

fluid, 10.04.11. 13:56

Bez komentara!


registracija
21/2/11

skyway, 10.04.11. 19:45

Nadolazak demokracije, sto podrazumijeva i prosirenje sloboda, makoliko blesavo zvuci - ubilo je Crkvu! Dakle, ja ne govorim ovdje o dodatnim nedacama, poput pedofilije i dr.
U ono doba socijalizma, nasa crkva je bila u svom punom sjaju ljepote i svog poslanstva i ljudi su u njoj nalazili mir i utjehu. Zivko Kustic sa svojim "Glasom koncila" bijase jedina oporba (zaista stvarno, a ne figurativno) i sve je to imalo svoje drazi.
Vremena su se promijenila i Crkva je izgubila slicnost sa svojim, nekad lijepim licem, jer je neprirodno postala vazni faktor u drustvu, a s tim postala je arogantna i, zasto ne kazati - pohlepna! Razbarskarila se u luksuzu i sada placa danak svojoj dezorjentaciji, najvise zato sto s pukom ne dijeli nevolje i sto ne tako rijetko na posve pogresan nacin "soli" pamet, umjesto da obavlja svoju osnovnu djelatnost.
Osobno, osjecam se kao izgnanik iz Crkve, jer ona me je prevarila izdala pred vlastitim ocima...


registracija
29/11/09

Ivis, 10.04.11. 20:53

Molim novinara neka kaze koliko homoseksualaca Ili pedera ima medju novinarima? Ako imas muda raspisi se na ovu temu. Sad zamisli koliki si jadnik, kad to stavljas na dnevni red! Znam da vas je strah za crkvu! Kroz povijest je bilo i vecih i opasnijih budala, od ovakvih novinara i njihovih naredjivaca!


registracija
7/1/11

djani, 10.04.11. 22:19

IMA VJERNIKA IMA,ALI IMA PUNO ONIH NEVJERNIKA ŠTO SE POSAKRIVAŠE ONIH RATNIH GODINA ,,NEKA IH PRPA UHVATILA,, A SAD SE UZ MESIĆA I JUGOSIPOVIĆA POSILILI.

OSTAVITE SE CRKVE I NAPADA NA NJU ZBOG POJEDINIH SVEĆENIKA I BISKUPA KOJI SAGRIJEŠIŠE,CRKVU TKO GOD DIRNE NESTAJE SA OVIH PROSTORA ,JEL SE SJEČATE BEZBOŠCI???????'


registracija
16/6/10

nosonja, 11.04.11. 09:06

Djani,,da li ti pišeš sve velikim slovima zato što hoćeš da vićeš na nevjernike ili zato što ne znaš kada ide veliko slovo? Priznajem,ni ja nisam baš neki gramatički genijalac ali....................
Zašto se stalno dereš???


registracija
8/7/10

Maroje, 11.04.11. 11:45

Crknite od pakosti svi koji mrzite crkvu i svećenstvo.Isus je rekao da opstojnost crkve nitko nemože uništiti. Niti vrag, a niti nacionalovi novinari.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika