10.04.2011. / 19:38

Autor: Hina

Izrael hvali uspješnost svog sustava za presretanje raketa

Izrael je hvalio u nedjelju sustav za presretanje raketa Željezna kupola rekavši da je on uspješno zaštitio dva veća grada od palestinskih raketa u posljednjih nekoliko dana, a druge su zemlje već pokazale interes za taj sustav.

Benjamin NetanyahuBenjamin NetanyahuIzrael je hvalio u nedjelju sustav za presretanje raketa Željezna kupola rekavši da je on uspješno zaštitio dva veća grada od palestinskih raketa u posljednjih nekoliko dana, a druge su zemlje već pokazale interes za taj sustav.

Dugo očekivani proturaketni štit postavljen je prošle nedjelje izvan Pojasa Gaze, nekoliko dana uoči najnovijeg rasplamsavanja sukoba između Izraela i palestinskih militanata, i pokazao se jako dobrim. Srušio je najmanje osam raketa, rekli su izraelski dužnosnici.

"Izrael je pokazao važno i impresivno postignuće sa sustavom Željezna kupola", rekao je izraelski premijer Benjamin Netanyahu na početku tjedne sjednice vlade. "To se pročulo u svijetu, pa i u europskim zemljama koje sam posjetio", kazao je.

Izrael je razvio sustav radarski navođenih projektila za uništavanje raketa kratkog i srednjeg dometa nakon rata s gerilcima Hezbolaha u Libanonu 2006. koji su ispaljivali rakete na sjeverne gradove.

Postavljanje sustava je zbog velikih troškova bilo odgođeno i očekivalo se u studenome, ali je plan ponovno razmotren nakon što su raketni napadi iz Gaze u ožujku potaknuli bojazan od izbijanja novog rata.

Sustav Željezna kupola omogućuje uništenje rakete dometa od 5 do 70 kilometara. Drugi sustavi se razvijaju za presretanje raketa duljeg dometa.

Vezane vijesti

Iranski general: vojni udar bio bi kraj Izraela

Iranski general: vojni udar bio bi kraj Izraela

Visokorangirani iranski general u subotu je izjavio kako bi izraelska vojna akcija usmjerena protiv iranskoga nuklearnog programa doveo bi do… Više

Komentari

registracija
9/11/09

superhik, 11.04.11. 04:06

Svaki Mujo svoga kojna hvali, tako i zidovi hvale svoje "raketne stitove" a raketa pogodila autobus u kojem je jedna osoba teze ozljedjena. Da im je stit radio ne bi autobus bio pogodjen.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika