15.04.2011. / 16:40

Autor: Robert Bajruši

Komentar: Previsoka kazna koja bi mogla utjecati na novu radikalizaciju društva

Naravno da nitko ne može negirati da su se toga ljeta počinjeni i neki užasni zločini i barbarstva, kao i da je hrvatsko pravosuđe izbjeglo adekvatno kazniti te zločince. No uz puni pijetet prema nevinim žrtvama, Oluja je i moralno i međunarodno-pravno bila legitimna vojna operacija

Dvadeset i četiri godine zatvora za generala Antu Gotovinu (kao i 18-godišnja kazna Mladenu Markaču), na koliko ga je danas osudio Haaški sud, bez sumnje je previsoka kazna koja se u nekim bitnim činjenicama ne temelji na stvarnim dokazima vezanim za operaciju Oluja, kojom je u kolovozu 1995. oslobođen veliki dio okupirane Hrvatske.

Isto tako, nemoguće je prihvatiti i zaključak Sudskog vijeća po kojem su neki pripadnici hrvatskog političkog i vojnog vodstva, na čelu s predsjednikom Franjom Tuđmanom, u ljeto 1995. sudjelovali u tzv. udruženom zločinačkom pothvatu čiji je cilj bilo trajno uklanjanje srpskog stanovništva s teritorija tzv. Krajine. Srbi su te 1995. napustili tzv. Krajinu prije dolaska hrvatskih trupa iz dva razloga: zbog straha od dolaska pobjednika, ali i zato jer ogromna većina srpskog stanovništva nije mogla prihvatiti život u Hrvatskoj.

Naravno da nitko ne može negirati da su se toga ljeta počinjeni i neki užasni zločini i barbarstva, kao i da je hrvatsko pravosuđe izbjeglo adekvatno kazniti te zločince.

No uz puni pijetet prema nevinim žrtvama, Oluja je i moralno i međunarodno-pravno bila legitimna vojna operacija koja je - što se povremeno prešućuje - uslijedila nakon što je tamošnje srpsko vodstvo odbijalo svaku pomisao integracije u hrvatsku državu, čak i u slučajevima kada je obećavana maksimalna politička autonomija i međunarodna zaštita. Uostalom, tzv. Krajina bila je paravojno-fašistička tvorevina u kojoj je početkom devedesetih velika većina nesrpskog stanovništva protjerana ili likvidirana.

Sve o presudama u Haagu

Zato je haaška teza o zajedničkom zločinačkom pothvatu iz ovdašnje perspektive jednostavno nelegitimna i nema te stranke ili političara koji bi je mogli podržati. Oluja je bila vrhunski odrađena akcija vraćanja zaposjednutog teritorija koju su podržale i vodeće svjetske sile kao što su Sjedinjene Američke Države, a pozitivnu posljedicu predstavljalo je urušavanje susjedne Karadžićeve paradržave u Bosni i Hercegovini čime je, nakon četiri krvave godine, barem privremeno zaustavljen pokušaj stvaranja Velike Srbije.

Ali nakon što se stavi na stranu razumljivo nezadovoljstvo argumentima na temelju kojih su osuđeni Gotovina i Markač, otvara se pitanje kakve posljedice presuda može izazvati u Hrvatskoj?

Ante Gotovina uoči presude: ReutersAnte Gotovina uoči presude: ReutersNa žalost, sasvim sigurno nimalo dobre. Kada se apstrahiraju pojedinačni izljevi emocija koji idu do samoranjavanja, postaje jasno kako ponovno jača desnica, a društvo se radikalizira. Na emocionalnoj razini situacija podsjeća na 2001. kada su organizirani masovni desničarski prosvjedi, a Račanovu se vladu napadalo kao izdajničku. Sada se slične optužbe upućuju HDZ-u koji reagira u skladu s očekivanjima - povratkom nacionalističkoj retorici i demagoškim parolama kojima se podilazi javnosti, a posebno nekadašnjim braniteljima.

Radi se o ljigavom izvrtanju činjenica umjesto suočavanja s istinom. A istina glasi: Hrvatska se ne slaže s ovom presudom, ali je poštuje. Hrvatska se nikome ne treba ispričavati zbog suradnje s Haaškim sudom (koji je osudio skoro cjelokupni srpski vojno-politički establishment) i niti jedna skupina u ovoj zemlji, koliko god bila ozlojađena, nema se pravo kockati s europskom budućnosti Republike Hrvatske. Tako bi se ponašala svaka odgovorna politika, ali iskustvo nas uči da od aktualne vlade ne treba očekivati nekakve ozbiljne odluke.

Vrlo vjerojatna posljedica bit će jačanje desnice i daljnja radikalizacija Hrvatske, a to može izazvati posljedice koje će dugotrajno biti teže nego bilo kakva haaška presuda. U situaciji kada je glavni nacionalni interes skori završetak pregovora s Europskom unijom - unatoč povišenim emocijama - presudu iz Haaga treba prihvatiti kao nešto što se dogodilo i okrenuti se prema budućnosti.

Vezane vijesti

Žalbeno vijeće 'što prije' odlučuje o sudbini novih dokaza

Žalbeno vijeće 'što prije' odlučuje o sudbini novih dokaza

Žalbeno vijeće Haaškoga suda u predmetu "Gotovina i Markač" donijet će odluku o zahtjevu obrane za uvođenjem novih dokaza u žalbeni postupak "što je… Više

Komentari

registracija
3/12/07

Palooka, 15.04.11. 17:18

Naravno da može izazvati radikalizaciju, ne samo našeg nego i ukupnog društva srednje Europe. Radikalizacija se može zaustaviti ako se stane na kraj zločinačkom pothvatu Engleza koji traje već 200 godina.


registracija
7/1/11

djani, 15.04.11. 18:08

Zna EU kako smo mi mirni za razliku što nesmiju mladića uhititi pa su zato Gotovinu osudili,ali ništa se neće dogoditi osim što srbadija više se neće ukopavati u grobove po našoj državi nego po smrdiji


registracija
30/9/09

davor12345, 15.04.11. 20:13

To je skuhala ingleška pulitika, to se vidi iz avijuna! Naši polagali nade na suca Vorija..mila majko, a ovaj dobija iz Londona depešu što mora pročitati! Šta ne meremo ništa učinit!? Moremo povuć zahtjev za članstvo u EU! Doli kurba Auštrija!


registracija
11/10/10

agaSovulj, 16.04.11. 12:44

slazem se sa zavrsetkom "treba se okrenuti buducnosti" ALI iz proslosti trebamo uciti. Ako to propustimo, buducnost ce nam donijeti povijest, a ona nam je malo toga dobrog izrucila.


registracija
9/3/10

nostradurus, 16.04.11. 15:33

Komentar je na mjestu. A sad hajmo vidjeti što znači radikalizacija. Znači da se masa koncentrira na ovaj problem i zaboravlja na neke druge. A kome je u interesu da se masa bavi nevažnim stvarima (nije nevažno, ali se vještom manipulacijom učinila prevažnom)? Moj zaključak je da je to jedino u interesu onima koji i dalje pokušavaju održati ekonomsko ropstvo. Ovo je čisto bacanje prašine u oči. Naša država se nepotrebno zadužuje 3 milijuna eura dnevno zbog otuđene monetarne vlasti. Omjer trošak/dobit da se to sakrije isplativ je u već čak i da se nekoliko dana dobilo. Nemojte biti naivni. Sve je to igra igrača iza kulise. Zavadi pa vladaj. sites.google.com/site/financijskisustav/ekonomsko-ropstvo. A najlakše je ljude izazvati na nacionalnoj sramoti.


registracija
10/11/09

ruvil, 16.04.11. 20:15

Ova nepravedna presuda je pala u jako losem momentu za Hrvatsku,izgleda da svijet pociva na zlu,nepravdi,lazi,korupciji,mrznji....kako u tom i takvom svijetu sacuvati moral i imati ideale???


registracija
1/3/11

Laudate, 17.04.11. 14:42

Ova presuda će utjecati na otrežnjenje društva. Daj Bože da bude tako.
Nadam se da će Hrvati shvatiti pravila funkcioniranja međunarodnih odnosa prije nego bude kasno.
Nažolost preveliki smo idealisti i sve tuđe nam je bolje od vlastitog.


registracija
7/1/11

djani, 17.04.11. 18:20

Englezi opet snuju šugoslaviju ali sve je na nama Hrvatima da to odbijemo ili ??!!!


registracija
22/3/11

vferari, 17.04.11. 18:23

Ova presuda je još jedan razlog da HDZ ode i nkada se više ne pojavi to bi bio veliki doprinos oslobađanju generala


registracija
1/12/10

tavan, 18.04.11. 08:06

Tuđman,Šušak,Boban...prodaše našu Posavinu...izdaše Vukovar....iniciraše nepotreban rat sa saveznicima Muslimanima....šurovali su sa Srbima naftom....iniciraše epretvorbu u tijeku rata i na taj način počiniše ZLOČIN prema svim građanima...ADZe nastavi sve ove godine revno ispunjavati tu zločinačku zadaću Tuđmana....tako da sve eprodaše,zadužiše i naše praunuke.....ustoličiše kriminal...izmisliše 300.000 lažnih branitelja koji sjede na našoj grbači...izručiše SVE HR generali Hagu....onu su neviđeno ZLO kojem trebamo mi HRATI presuditi !!!!!!!


registracija
18/4/11

Zejk, 18.04.11. 12:56

Pa kakav rat u 21 veku? Pa oni su monstrumi i Srpski i Hrvatski i Bosanski a mi smo svi žrtve. Mogli su lepo reći EU da žele modernizovati državu i da je SFRJ kao moderna država ušla u EU sa najboljim zakonima i pravima sa granicama ili bez, virtualnim ili pravim. Da smo dokapitalizovali fabrike i uveli investicije. Superbrzi Vozovi, Nemačka autoindustrija, Japanske telekomunikacije, rude, šume, izvoz... imali bi smo SVE. Da smo imali prosek plata od 3000 e. Da su mladi imali stanove, kola. Leti na more u predivnu Dalmaciju, zimi u BIH na zimovanje...Dobili smo njihove govore mržnje koji nisu ni za 15 vek. Pa šta su znali ti NAŠI primitivci koji su bili na vlasti. NIKOM oni nisu dobra doneli. Molimo se bogu da nam ovi iz Brisela uvedu neke zakone, i neka pravila i da nas povuku u svet ZBOG NAŠE DECE. A ovu našu tužnu istoriju da napišemo i da je stavimo u police i zapalimo sveće. Sve se trebalo rešiti mirnim putem jel MIR NO ALTERNATIV. Ničije dete se ne sme ubijati zbog toga što je nasilno regrutovano, veliku većinu su mobilisali i retko ko je dobrovoljno išao da ubija i da bude ubijen.


registracija
8/7/10

Maroje, 19.04.11. 09:59

Englezi su kroz svoju povijest bili ugnjetivači, exploatatori tuđeg nacionlnog bogatstva, .Neka se pokriju ušima i ne prodaju rog za svijeću drugim narodima, neka se pozabave sobom.


registracija
17/7/07

budjoni, 22.04.11. 22:39

Gos’n Bajruši da li ste ikada čuli da je netko priznao krivicu?
Zar ne znate da po zatvorima najvećma čami nevinaščad?
Očito vas muče nevažna pitanja o legitimnosti vojne operacije Oluja, koja presudom uopće nije dovedena u pitanje.
Presuda je obrazložena posljedicama vojne akcije i događajima koji su joj prethodili,a ne tobožnjom nelegitinmosti same akcije Oluje.
No na krucijalno pitanje legitimnosti samog haaškog suda, uskraćujeti bilo kakvog komentara.
Hrvatska je naime, kao suosnivateljica haaškog tribunala u obvezi prihvaćanja njegovih pravorijeka, bez obzira na eventualno nezadovoljstvo samom presudom.
Ta tko bi bio zadovoljan osuđujućom presudom?

“Zato je haaška teza o zajedničkom zločinačkom pothvatu iz ovdašnje perspektive jednostavno nelegitimna i nema te stranke ili političara koji bi je mogli podržati.”

Valjda vam je jasno da se sud nije bavio “ovdašnjom perspektivom” već predočenim činjenicama.
Legitimitet suda ne proizlazi iz “ovdašnje perspektive”.
Ako sud nema legitimiteta, onda je nebitno kakve presude donosi (oslobađajuće ili osuđujuće) jer su nelegitimne.
Bio bi pravni nonsen kada bismo priznavali legitimnima samo presude koje nam odgovaraju.
Zar bismo i presude srpskim ratnim zločincima proglasili nelegitimnima?
Svih ovih godina nije se čula niti jedna pozitivna riječ o haaškom sudu, već su mu od početka suđenja imputirani: neobjektivnost, nepravednost, pristranost, politizacija, sklonost izjednačavanju krivnje i t.d.
Pored svega navedenog, hrvatska javnost biva šokirana presudom, kao da je imala puno povjerenje u haaški tribunal.
Stječe se utisak da se dirigiranim manipuliranjem nacionalnim sentimentima pokušava odvratiti pažnja od pravih uzroka i pogrešaka koji su doveli do ove drakonske presude.
No kako se odgovori na ta neugodna pitanja nalaze na najvišim političkim adresama, sva je prilika da ćemo biti uskraćeni valjanih odgovora, ali umjesto njih ćemo svako malo dobiti svježu porciju „šokiranja“ umotane u razne (pa i popovske) oblande.
Vrlo je nezahvalno objektivno komentirati sudsku presudu u kojoj se gotovo cijelo nacionalno biće osjeća pogođenim.
Suhoparni je sudski izrijek dijametralan nacionalnim osjećajima, koji se ne mogu pravničkim rječnikom iskazati.
Zato masovno negodovanje presudom ne djeluje dostojanstveno (na koje poziva crkva), već ponižavajuće.
Umjesto hinjene konsternacije, trebalo bi dobro proučiti što bi se u žalbenom postupku moglo ispraviti i okupiti sposobniji odvjetnički tim za obranu generala.
Dosadašnji napuhanci nisu postigli gotovo ništa (samo su inkasirali puno novca).
Bolje bi ih branio Vojislav Šešelj.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika