18.04.2011. / 07:00

Autor: Ružica Đukić

Hrvoje Čermak: Naša je agonija konačno završila

Sin generala Ivana Čermaka u ekskluzivnom razgovoru za Extru opisuje mučne godine tijekom kojih je njegov otac bio u haaškom pritvoru, otkriva što je osjećao u trenutku presude i kaže da će njegov sin konačno ponosno moći nositi djedovo ime

Hrvoje i Andrea Čermak presudu Hrvojevom ocu pratili su u Muenchenu, gdje žive sa svoje troje djeceHrvoje i Andrea Čermak presudu Hrvojevom ocu pratili su u Muenchenu, gdje žive sa svoje troje djece“Od 15. travnja 2011. godine moj sin konačno može ponosno nositi svoje ime Ivan Čermak, koje sam mu i dao po mom ocu”, bilo je prvo što je u razgovoru za Extru rekao, 37-godišnji Hrvoje Čermak, sin generala Ivana Čermaka koji je prošli petak na Haaškom sudu oslobođen svih optužbi za ratne zločine. Dan nakon čitanja presude cijela se obitelj Hrvoja Čermaka iz Münchena, u kojem Hrvoje već godinu i pol dana živi sa suprugom Andreom i njihovo troje djece, automobilom uputila u Zagreb kako bi čim prije bili uz svog voljenog oca, svekra i djeda. Osim Hrvoja, Andree te šestogodišnjeg Ivana i četverogodišnje Sare na put su se uputili i sa svojom najmlađom kćerkicom, devetomjesečnom Ani te sa čak svoja tri psa. Iako vidno umoran i iscrpljen od višesatne vožnje i emocija koje su ga svladale, Hrvoje Čermak ipak je našao vremena za razgovor.

EXTRA: Kako se osjećate? Vidim da ste još uvijek silno uzbuđeni.

- Još uvijek sam u šoku od svih emocija koje su mi se pomiješale. Ljudi koji su me danas vidjeli kažu da mi je lice dobilo posve novi izraz, da je vedrije.

EXTRA: Gdje ste pratili izricanje presude?

- Presudu smo gledali u Njemačkoj, u Münchenu u koji smo se ja i supruga doselili prije nešto više od godinu dana.

EXTRA: Kako ste se osjećali kad ste čuli da vam je otac proglašen nevinim po svim točkama optužnice? Jeste li očekivali takav kraj?

- Nisam ništa očekivao, nisam ni znao što mogu očekivati. Znao sam da mi je otac nevin jer sam od svoje sedamnaeste godine, kad je počeo rat, bio s njim na bojištima i sve sam vidio. Ipak, moram reći da sam imao loš osjećaj kako će proći Ante Gotovina i Mladen Markač. Kada su pročitali presudu Gotovini na 24 godine zanijemio sam, propao sam u zemlju. Osjećao sam se kao što su se osjećali i ostali Hrvati u tom trenutku. Osjećao sam nepravdu i tugu. Čak ni kad sam čuo da je sudac rekao da moj otac nije kriv nisam vjerovao ni u što. Kad sam malo došao sebi i shvatio da moj otac izlazi na slobodu svi su mi se osjećaji pomiješali. Naravno da sam bio sretan, ipak je riječ o mom ocu. Sretan sam bio što je ta agonija završila, što konačno može doći kući i što će moja djeca odrastati uz djeda.

Cijeli intervju pročitajte u tiskanom izdanju Extre!

Vezane vijesti

Radović ucjenjivao Čermaka da bi ga prestao blatiti u medijima

Radović ucjenjivao Čermaka da bi ga prestao blatiti u medijima

Pisac i aktivist Saša Radović ucjenjivao je dva mjeseca generala i poduzetnika Ivana Čermaka, tražeći od njega milijun eura kako bi ga prestao… Više

Komentari

registracija
7/1/11

djani, 18.04.11. 15:51

Sve će biti dobro ako Čermaka nisu otrovali kao Tuđmana i Šuška


registracija
5/10/09

dillers, 13.06.11. 12:40

Imam dvoje susjeda, mladih doktora znanosti i sretan sam što i sam nisam toliko truda uložio koliko oni, jer na određeno vrijeme radimo sve troje.
General je dobro opskrbio svoju obitelj. Evo sina graditelja, evo plinskog i naftnog bizniza, evo dvoraca. Eh, što ćeš, tako je to biti u vrhu politike, a na hrvatski način. Generali Jugo vojske imali su tek za malo bolju obuću i odjeću, rijetki obiteljsku kuću, ali hrvatski general biti, stvarno je isplativo. Čak i uz cijenu Haaga, barem je obitelj trajno opskrbljena i neće se ubijati kao obespravljeni hrvatski umirovljenici, ali i branitelji.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika