19.04.2011. / 13:24

Autor: Nacional.hr

'Ubijeno 200 demonstranata': Sirijska vlada nazvala demonstracije oružanom pobunom

Nadalje se upozorava kako 'njihove terorističke aktivnosti neće biti tolerirane'

Prizor s prošlonoćašnjih demonstracija (Reuters)Prizor s prošlonoćašnjih demonstracija (Reuters)Sirijska vlada izjavila je kako su nemiri u gradovima Homsu i Banijasu jednaki oružanoj pobuni, izvještava BBC.

Najmanje 5 000 prosvjedenika okupilo se u ponedjeljak na glavnom trgu u Homsu nakon što su pokopali više od 12 demonstranata koje su ubile sigurnosne snage preko vikenda. Tražili su ostavku predsjednika Bashara al-Assada namjeravavši utaboriti se na trgu do njegova svrgavanja s vlasti. Nakon usmenog upozorenja skupini prosvjednika, policija je počela koristiti suzavac i pucati iz vatrenog oružja. Trg je ubrzo ispražnjen i postavljene su kontrolne točke. Točnih podataka o ubijenim i ozlijeđenim nema.

Iako je predsjednik u subotu objavio kako će sljedeći tjedan ukinuti 50 godina staro izvanredno stanje, a vlasti su počele oslobađati političke zatvorenike, nakon incidenta u ponedjeljak izjava iz ministarstva unutarnjih poslova bila je oštra. "Prijašnji gogađaji su otkrili kako je u pitanju oružani ustanak militantnih grupa koje pripadaju salafističkim organizacijama, pogotovo u Homsu i Banijas", piše u izjavi. Nadalje se upozorava kako 'njihove terorističke aktivnosti neće biti tolerirane'. Salafizam je oštri ogranak sunitskih muslimana, kojeg mnoge arapske vlade povezuju s militantnim grupama poput Al Kaide.

Podsjetimo kako su demonstracije, protiv vladajuće stranke Bath, u Siriji počele polovicom prošlog mjeseca u južnom gradu Dera. Ovo su najžešći prosvjedi protiv predsjednika koji je prije 11 godina naslijedio svog oca Hafeza al-Assada. Aktivisti za ljudska prava imaju podatke kako je u zadnjih nekoliko tjedana ubijeno 200 demonstranata.

Vezane vijesti

SAD od ruske tvrtke kupuje helikoptere za Afganistan

SAD od ruske tvrtke kupuje helikoptere za Afganistan

Pentagon je obavijestio Kongres o planovima nabavke dodatnih helikoptera za Afganistan od Rosoboronexporta, ruske tvrtke koju neki američki… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika