19.04.2011. / 16:05

Autor: Hina

Ekonomski pesimizam u SAD-u slabi potporu Obami

Rastući ekonomski pesimizam među Amerikancima snizio je rejting predsjednika Baracka Obame na gotovo rekordno nisku razinu, no on i dalje uživa znatnu prednost nad potencijalnim suparnikom na izborima 2012., dijelom i zbog široko rasprostranjenog nezadovoljstva s republikanskim kandidatima, pokazalo je u utorak novo ispitivanje birača "The Washington Posta" i ABC Newsa.

Barack ObamaBarack ObamaRastući ekonomski pesimizam među Amerikancima snizio je rejting predsjednika Baracka Obame na gotovo rekordno nisku razinu, no on i dalje uživa znatnu prednost nad potencijalnim suparnikom na izborima 2012., dijelom i zbog široko rasprostranjenog nezadovoljstva s republikanskim kandidatima, pokazalo je u utorak novo ispitivanje birača "The Washington Posta" i ABC Newsa.

Prema ispitivanju, 47 posto Amerikanaca odobrava Obamino obnašanje dužnosti, što je sedam postotnih bodova manje nego u siječnju. Polovica svih Amerikanaca ne odobrava njegov rad, a 37 posto ih je izjavilo da ga "snažno osuđuju", što se gotovo podudara s najnižom razinom potpore od početka njegova mandata u siječnju 2009.

Potpora Obami smanjila se zbog zabrinutosti za stanje gospodarstva i brige zbog rasta cijena, posebice benzina. Unatoč znacima gospodarskog rasta, 44 posto Amerikanaca smatra da se stanje gospodarstva pogoršava, što je najveći postotak u više od dvije godine.

Obama zbog toga trpi izravne posljedice: 57 posto ispitanih ne odobrava njegovu gospodarsku politiku, što mu je do sada najnegativniji rejting na tom području.

Dok potpora Obami trenutačno opada, njegovi potencijalni republikanski protivnici muče se time kako je steći. Manje od polovice republikanaca i prorepublikanski nastrojenih nezavisnih birača kažu da su zadovoljni mogućim kandidatima za predsjedničku nominaciju stranke.

Iako se kandidatski tabor republikanaca još oblikuje, entuzijazam birača znatno je slabiji nego prije četiri godine, kada je gotovo dvije trećine republikanaca bilo zadovoljno ponuđenim opcijama.

Kada su republikanci i njihovi simpatizeri upitani za koga bi glasovali na stranačkim predizborima, samo je bivši guverner Massachusettsa Mitt Romney dobio dvoznamenkastu potporu, sa 16 posto glasova. Više nego dvostruko veći broj ispitanika nije se izjasnio, a dodatnih 12 posto reklo je da se ne izjašnjava "ni za koga".

Poduzetnik Donald Trump (8 posto), bivši guverner Arkansasa Mike Huckabee (6 posto) i bivša guvernerka Aljaske Sarah Palin (5 posto), jedini su od ostalih potencijalnih kandidata za koje je glasovalo više od 2 posto ispitanika.

Kad bi se sada održali izbori, Obama bi vodio ispred svih sedam potencijalnih republikanskih suparnika obuhvaćenih anketom Washington Post/ABC News.

U tom bi slučaju, Romney i Huckabee bili najozbiljniji izazov Obami, jer zaostaju za njim četiri ili šest postotnih bodova, među svim Amerikancima kao i kod registriranih birača.

Obama ima dvoznamenkastu prednost u odnosu na ostalih pet kandidata - desetak postotnih bodova protiv Trumpa i kongresnice Michele Bachmann, favoritkinje konzervativnog pučkog pokreta 'Tea Party'.

U mogućem ogledu s Newtom Gingrichem, bivšim predsjednikom Predstavničkog doma Kongresa, Obama ima 15 posto prednosti, kao i pred bivšim guvernerom Minnesote Timom Pawlentyem, dok u odnosu na Sarah Palin Obama dobiva izbore sa 17 postotaka prednosti.

Unatoč njegovoj trenutnoj prednosti u odnosu na 'blijede' republikance, Obama je i dalje ranjiv uz rejting manji od 50 posto. Većina Amerikanaca mlađih od 40 godina daje mu pozitivne ocjene, ali većina onih od 40 i stariji ne odobravaju njegov rad.

Anketa je provedena telefonski od 14. do 17. travnja na nacionalnom uzorku od 1001 odrasle osobe, a ima marginu greške od plus, minus 3.5 posto.

Vezane vijesti

Što muči svjetske velesile

Što muči svjetske velesile

Pred odlazak na summit skupine 20 najrazvijenijih zemalja svijeta (G-20) u Los Cabos (Cabo San Lucas, Baja California Sur), u Meksiko - njemačka… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika