19.04.2011. / 17:08

Autor: Hina

Slovenija: Sindikati u četvrtak predaju peticiju za referendum

Sve sindikalne centrale proteklih su mjeseci povele akciju prikupljanja potpisa za referendum na kojemu žele "srušiti" mirovinsku reformu koju je parlament već prihvatio

Premijer Borut PahorPremijer Borut PahorSlovenski sindikati odbili prijedlog premijera Boruta Pahora da odustanu od referenduma protiv mirovinske reforme, te su najavili da će u četvrtak u parlament uložiti više od 40.000 potpisa građana za njegovo održavanje.

"Političari su sve prokockali, a sada prijete da moramo prihvatiti sve što nam ponude. Sloveniji treba mirovinska reforma, ali ne ovakva", rekao je u utorak na na konferenciji za novinare u Ljubljani Dušan Semolič, predsjednik Samostalnih sindikata (ZSSS), najjače sindikalne središnjice.

Sve sindikalne centrale proteklih su mjeseci povele akciju prikupljanja potpisa za referendum na kojemu žele "srušiti" mirovinsku reformu koju je parlament već prihvatio.

Tvrde da je novi mirovinski zakon "nepravedan" za većinu umirovljenika, ali i onih koji još nisu u mirovini s obzirom na to da je za odlazak u redovnu mirovinu potrebno napuniti 65 godina života što je produljenje za tri godine u odnosu na zakon koji se sada primjenjuje.

Semolič upozorava da takav zahtjev većina zaposlenih ne bi mogla ispuniti jer su "iscrpljeni", povećavao bi se broj invalidskih umirovljenja i bolovanja te da je umjesto takve reforme potrebno stvaranje novih radnih mjesta i nova gospodarska aktivnost.

Predajom potrebnih potpisa za održavanje referenduma u četvrtak nestaje zadnja mogućnost da do referenduma ne dođe, unatoč izjavama premijera Pahora da bi sindikalni čelnici od njega trebali na vrijeme odustati i tako "pokazati društvenu odgovornost".

Ustavni sud već je odbio vladino mišljenje kako bi odbijanje mirovinske reforme na referendumu moglo destabilizirati financijski sustav u državi i tako dovesti do "protuustavnih posljedica".

Premijer Borut Pahor upozorio je u ponedjeljak zastupnike u parlamentu da bi odbijanje mirovinske reforme dovelo do poskupljenja troškova države u servisiranju ionako visokog državnog duga, te da će iduća vlada, ako to ne uspije sadašnjoj, u idućem koraku morati donijeti mnogo drastičniju reformu mirovinskog sustava koji se više ne može održavati u sadašnjem obliku.

Slovenski analitičari smatraju da će referendum o mirovinskom sustavu, ako vlada na njemu ne uspije obraniti novi zakon o mirovinskom osiguranju, dodatno destabilizirati Pahorovu vladu.

Vezane vijesti

Stipić najavio mobiliziranje članstva "Preporoda"

Stipić najavio mobiliziranje članstva "Preporoda"

Predsjednik sindikata zaposlenih u hrvatskom školstvu "Preporod", Željko Stipić, najavio je mobiliziranje članstva do jeseni zbog vladina prijedloga… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika