20.04.2011. / 14:53

Autor: Hina

Putin: Rusija može ući među pet vodećih gospodarstava

Rusija bi mogla postati jedno od pet vodećih svjetskih gospodarstava u idućih deset godina i njezina ekonomija će morati biti snažna kako bi se oduprla vanjskim prijetnjama, izjavio je u srijedu ruski premijer Vladimir Putin podnoseći izvješće o radu vlade u 2010. pred zastupnicima Dume, donjeg doma parlamenta, a prenose ruski mediji.

Vladimir PutinVladimir PutinRusija bi mogla postati jedno od pet vodećih svjetskih gospodarstava u idućih deset godina i njezina ekonomija će morati biti snažna kako bi se oduprla vanjskim prijetnjama, izjavio je u srijedu ruski premijer Vladimir Putin podnoseći izvješće o radu vlade u 2010. pred zastupnicima Dume, donjeg doma parlamenta, a prenose ruski mediji.

Ove godine inflacija će biti ispod 7,5 posto, najavio je Putin. "Inflacija je počela padati u ožujku i travnju ove godine. Ne očekujemo da će rasti iznad 6,5 do 7,5 posto". Što se tiče BDP-a, on je porastao za 4,4 posto u prva četiri mjeseca ove godine.

Obraćajući se zastupnicima, Putin je rekao da bi BDP Rusije po stanovniku do 2020. trebao dostići 35.000 dolara, kao što imaju Francuska i Italija.

Istaknuo je da Rusija stoga mora udvostručiti produktivnost u idućih deset godina. "U idućem desetljeću potrebno je barem udvostručiti produktivnost, dok je u ključnim industrijama treba utrostručiti ili učetverostručiti".

Rusija mora postati "stvarno konkurentna", dodao je.

Zemlji je potrebno desetljeće održiva razvoja, bez pokusa temeljenih na često neopravdanom liberalizmu.

"Modernizacija, ili drugim riječima dosljedan i kvalitetan razvoj, prije svega je ulaganje u osobu, u njegove ili njezine talente i sposobnosti, u stvaranje uvjeta za osobni razvoj i inicijativu, i u bolju kvalitetu života", rekao je Putin.

Po njegovim riječima, to je preduvjet za brzi gospodarski rast.

Premijer je pozvao na novi val industrijskog razvoja i također je rekao da se udio inovacijskih proizvoda mora povećati na 25 do 35 posto sa sadašnjih 12.

Najavio je da će Rusija stvoriti "najmanje 200.000 radnih mjesta" u industrijskim gradovima do 2015.

"Glavni cilj... je stvoriti moderne, učinkovite i dobro plaćene poslove, ohrabriti novu tehnologiju i obustaviti štetne industrije. Strana izravna ulaganja u Rusiju trebala bi porasti za 60 do 70 milijardi američkih dolara godišnje.

Putin nije precizirao s kakvim bi se vanjskih prijetnjama Rusija mogla suočiti, ali je rekao da "ekonomska slabost i osjetljivost na vanjske šokove predstavljaju prijetnju nacionalnom suverenitetu".

"Budimo iskreni, ako ste slabi u modernom svijetu uvijek će postojati netko tko će željeti savjetovati u kojem smjeru trebate ići, koju politiku provoditi i koji put izabrati za vašu vlastitu zemlju", rekao je Putin u svom posljednjem obraćanju na sadašnjoj dužnosti.

Govoreći o proizvodnji sustava balističkih raketa, premijer je istaknuo da će se ona udvostručiti od 2013. godine te da će oružane snage dobiti nove strateške i taktičke raketne sustave.

Poboljšanje zračnih snaga i sustava zračne obrane bit će prioritet u razvoju ruskih oružanih snaga u bliskoj budućnosti, kazao je.

Osvrnuo se i na stopu nataliteta i najavio je da će Rusija potrošiti 53,30 milijardi dolara za demografske projekte u svrhu njezina povećanja za 25 do 30 posto do 2015. godine.

Vezane vijesti

Hrvatski gospodarstvenici u pohodu na rusko tržište

Hrvatski gospodarstvenici u pohodu na rusko tržište

Iako je od početka devedesetih Hrvatska s Rusijom potpisala 30-ak međudržavnih ugovora o raznim oblicima suradnje – od gospodarske do obrazovanja i… Više

Komentari

registracija
20/4/11

vaha30, 20.04.11. 16:55

ODLIČNA forma, sigurni parovi, posjetite nas, http://vaha-bet-tips.blogspot.com/


registracija
12/1/11

siziff, 20.04.11. 19:38

Šta taj kagebeovac sere?

Rusija će ući u red malo razvijenijih, ako pojačaju pljačku vlastita zemlje, glede plina, nafte, minerala, (itd.) i vlastitog ljudstva koje radi za preživljavanje.

Nisu sposobni proizvesti niti oploditi ništa, kao skoro sva post komunistička fukara, (sa par časnih izuzetaka), uključujući i Hrvatsku.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika