20.04.2011. / 17:11

Autor: Deutsche Welle

Komentar Tageszeitunga: Europa „nije uspjela“ zbog Europljana

Vizija europske ideje o tome da sve zemlje Europe dijele zajedničke vrijednosti i ciljeve i da donose odluke o zajedničkoj koristi i interesima je u sve većoj krizi

Ideja zajedničke unije polako propadaIdeja zajedničke unije polako propadaNjemački list "Tageszeitung" (TAZ) u svom se današnjem komentaru obrušio na ideale Europske unije i eurozone.

„Ideal o jedinstvu Europe kao krajnoj točki povijesnog napretka koji nema alternative, uvijek je bila ideja jedne male elite, utopijska reakcija na strahote Drugog svjetskog rata i zamjena za propale imperijalne snove svjetskih sila. Uvođenje eura kao političkog projekta koji je Europu trebao staviti u rang sa SAD bio je njegov posljednji uspeh. Da je euro ekonomska besmislica, zato što gospodarstva ne podnose zajedničke centralne banke, osvećuje se u krizama koje redovno izbijaju svakih pola godine. U Grčkoj prije godinu dana, u Irskoj i Portugalu prije pola godine, a tko je na redu u jesen 2011. godine odrediti će špekulanti na financijskim tržištima.

Sa svakom krizom raste i pritisak na još netaknuta gospodarstva eurozone da svoje interese stave iza interesa posrnulih partnera, a radi zajedničkog projekta. To znači da birači jedne zemlje trebaju snositi posljedice odluka vlade koju nisu birali u drugoj zemlji. To može biti čak i namjerna posljedica monetarne unije, ali se u praksi ekonomska pretvara u političku besmislicu i podriva svaki oblik demokracije. Zašto se 500 milijuna Europljana treba ponašati kao da imaju zajedničke ciljeve? Europa ne postoji, nije uspela zbog Europljana. Za ostatak svijeta koji je dugo trpio zbog težnje europskih imperijalista, to je blagoslov. Sada još samo da to i Europljani primjete," navodi se u komentaru lista TAZ.

Deutsche Welle

Vezane vijesti

'Njemačka ucjena'

'Njemačka ucjena'

Vrhovna koordinatorica borbe protiv europske financijske krize, njemačka kancelarka Angela Merkel, pravi razlog trenutnom jadnom stanju "Starog… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika