21.04.2011. / 16:26

Autor: Nacional.hr

Američki diplomat otvoreno: Ako se ne dogovore, Palestina u rujnu postaje država

Abbas je prije putovanja u Pariz jednostavno zaključio kako bi bilo razočaravajuće da UN u tome ne uspije, osobito nakon što je priznao Južni Sudan kao državu

Mahmud Abbas i Nicolas Sarkozy na današnjem sastanku u palači Elysee (Reuters)Mahmud Abbas i Nicolas Sarkozy na današnjem sastanku u palači Elysee (Reuters)Ujedinjeni narodi proglasit će Palestinsku državu u rujnu u slučaju da Izraelci i Palestinci ne naprave napredak u pregovorima, rekao je bivši američki diplomat Martin Indyk, a izvještava upi.com.

"U slučaju da se situacija ne promjeni, u rujnu će se glasovati u UN-u i proglasit će se Palestinska dražava, jednako kako je UN učinio s Izraelom 1948. godine", kazao je Indyk za Vojni radio.

Upozorava kako to ne mogu spriječiti ni vlasti u Washingtonu. Dodao je kako će se nakon proglašenja, Izrael smatrati okupatorom, ukoliko se ne povuče s područja Palestine.

Podsjetimo, kako je predsjednik palestinskih vlasti Mahmud Abbas izjavio kako se nada potpori SAD-a oko odluke UN-a o proglašenju države. Abbas je prije putovanja u Pariz jednostavno zaključio kako bi bilo razočaravajuće da UN u tome ne uspije, osobito nakon što je priznao Južni Sudan kao državu.

U međuvremenu je internetska stranicu Haaretz objavila WikiLeaksove dokumente diplomatske prepiske između Marca J. Sieversa, savjetnika u ambasadi SAD-a u Tel Avivu i State Departmenta iz 2007. godine. U prepisci se otkriva kako je sadašnji premijer Benjamin Netanyahu bio voljan prihvatiti mjesto ministra vanjskih poslova i sudjelovati u formiranju zajedničke vlade pod vodstvom Ehuda Olmerta u slučaju da Izrael napadne Islamsku Republiku Iran. Ponudio je podršku Arielu Sharonu u slučaju da napadne Iran prije izbora.

Vezane vijesti

Video: Nesmetano pucanje po Palestincima

Video: Nesmetano pucanje po Palestincima

Video koji je objavila izraelska grupa za ljudska prava prikazuje, kako se čini, naseljenike kako pucaju na skupinu palestinskih prosvjednika dok… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika