23.04.2011. / 13:26

Autor: Hina

Slovenski predsjednik želi vladu s jakim mandatom

Slovenija treba vladu s jakim mandatom, a do toga se može doći raspuštanjem parlamenta i sazivanjem izvanrednih izbora, izjavio je u razgovoru za mariborski dnevni list Večer od subote slovenski predsjednik Danilo Türk.

Danilo TürkDanilo TürkSlovenija treba vladu s jakim mandatom, a do toga se može doći raspuštanjem parlamenta i sazivanjem izvanrednih izbora, izjavio je u razgovoru za mariborski dnevni list Večer od subote slovenski predsjednik Danilo Türk.

"Raspuštanjem parlamenta i izborima može se uspostaviti novo političko stanje i doći do vlade s mandatom koji bi bio dovoljno jak da se riješe ekonomski i strukturni problemi države", rekao je Türk u razgovoru za mariborski list.

Zbog odluke stranke umirovljenika (DESUS) da napusti vladajuću koaliciju lijevog centra koja tako ostaje bez većine u parlamentu, te zbog neizvjesnog rezultata referenduma 5. lipnja na kojemu će se odlučivati o strukturnim reformama Pahorove vlade, većina slovenskih oporbenih stranaka slaže se s Türkom da su potrebni prijevremeni izbori, no protiv toga je premijer Borut Pahor

Türk navodi i da je za sadašnje stanje u državi odgovorna i oporba koja u parlamentu i preko referenduma blokira učinkovit rad vlade i neizbježne promjene.

"Parlament ne provodi u cijelosti svoju zakonodavnu funkciju nego se sazivaju referendumi, izvanrednim zasjedanjima parlamenta provocira se politička histerija, što je uz razmimoilaženja u vladajućoj koaliciji temeljni problem naše situacije i krize političke elite", rekao je Türk, rekavši da je Pahorova vlada u svom dosadašnjem mandatu imala i dobrih poteza, ali da je djelovala u uvjetima svjetske ekonomske krize za koju ne može u cijelosti snositi odgovornost.

Türk se založio da se prijevremeni izbori održe na jesen, a da se u međuvremenu pažnja politike i javnosti prije referenduma u lipnju koncentrira na potrebne zakonodavne i strukturne promjene.

S druge strane, najveća oporbena stranka (SDS), koju vodi bivši premijer Janez Janša, u subotu je u izjavi za javnost premijera Boruta Pahora ponovo pozvala da sazove koordinaciju svih parlamentarnih stranaka na kojoj bi se dogovorilo kako doći do izvanrednih prijevremenih izbora, ne čekajući referendum.

Vezane vijesti

Slovenske banke sve teže kreditiraju gospodarstvo

Slovenske banke sve teže kreditiraju gospodarstvo

Slovenska središnja banka upozorila je u srijedu na rastuće gubitke slovenskih banaka zbog čega se i dalje smanjuju mogućnosti kreditiranja… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika