24.04.2011. / 16:54

Autor: Deutsche Welle

Srbi: "Spremni razgovarati i o podjeli"; Kosovari: "To su provokacije"

Srpski pregovarački tim ne bježi od mogućnosti da se razgovara o podijeli Kosova, izjavio je za današnje izdanje "Blica" šef srpskog tima u dijalogu sa Prištinom Borislav Stefanović.

Pitanje Kosova daleko je od riješenogPitanje Kosova daleko je od riješenog„Mi smo slobodni pričati o svemu i od mene nikada nećete čuti: Ne, to je apsolutno neprihvatljivo i o tome se ne može razgovarati", rekao je Stefanović za "Blic". On je kazao da bi i druga strana trebala prilagoditi svoj pristup traženju rješenja, a ne "traženju naše potvrde o njihovoj takozvanoj nezavisnosti, jer nju nikada neće dobiti". On smatra da je pitanje statusa u svakoj od tema koje su otvorene u pregovorima, ali da "problem nastaje onda kada jedna od strana, najčešće prištinska, inzistira na tome da damo potvrdu njihovom viđenju statusa".

Teški pregovori

Od četvrte runde pregovora Stefanović očekuje da se ne otvaraju nove teme, već da se one koje su pokrenute sukcesivno rješavaju i zatvore. "Očekujemo i aktivnu ulogu EU, posebno kod točaka kod kojih nema približavanja", naveo je Stefanović.

On je rekao kako nije realno da pregovori traju predugo i da bi se do kraja ove ili polovinom sljedeće godine mogla riješiti neka od najznačajnijih pitanja, a zatim da se uđe u suštinu reguliranja odnosa. "Ovaj dijalog je pokazao da su pregovori teški i rezultati mali, ali oni ipak postoje", rekao je Stefanović.

Šef pregovaračkog tima je poručio albanskoj javnosti na Kosovu, "gdje prevladava zebnja i mišljenje da je cijeli ovaj proces rađen samo zbog Beograda", da pregovori nisu "nikakva utakmica na kojoj neko treba pobijediti".

On je najavio da će više boraviti na Kosovu i razgovarati sa albanskim predstavnicima.

Najspornija pitanja

Stefanović je naveo da su pitanja telekomunikacije i električne energije, a posebno carinskih pečata, najspornija, jer se tu radi o sukobu dva koncepta. Stefanović je za subotnje izdanje "Blica" kazao da pregovarački tim Kosova pokušava Srbiju "eliminirati s Kosova" i naveo da je delegacija Srbije dala prijedloge koji bi i srpskim tvrtkama omogućili da rade na Kosovu i u elektro-energetici, i u telekomunikacijama.

"Veoma nam je žao što oko struje i telekomunikacija nismo našli dodirne tačke, jer prištinska strana na subjekte iz Srbije gleda kao na nelegalne subjekte", rekao je Stefanović.

On je kazao da su i carinski pečati problem, kako zbog izgleda samog pečata, tako i zbog prateće carinske dokumentacija.

"Za nas je neprihvatljivo da se atributi takozvane državnosti (Kosova) pojavljuju bilo u grbu, nazivu institucije ili memorandumu tog carinskog dokumenta" rekao je Stefanović i dodao da ima prostora da se i to pitanje riješi.

Na pitanje da li će Srbija uspjeti u inicijativi da se istraga o trgovini organima prebaci u nadležnost Vijeća sigurnosti UN, Stefanović je rekao da je neophodno stvoriti kontrolni mehanizam VS UN, jer postoje jasna ograničenja u mogućnosti provođenja istrage koja bi bila ograničena na pravosudni sistem na Kosovu ili isključivo na Euleks.

"Proces je sada u inicijalnoj fazi i treba sačekati da se vidi kako će dalje ići", naveo je Stefanović.

Tahiri: Priče o podjeli Kosova su provokacije

Šefica delegacije Kosova u pregovorima sa Srbijom Edita Tahiri rekla je da su neprihvatljivi razgovori o podjeli Kosova i nazvala provokacijom izjavu šefa pregovaračkog tima Srbije Borka Stefanovića o tome. Tahiri je odbacila bilo kakvu mogućnost da podjela Kosova bude opcija u pregovorima i ocijenila da je izjava Stefanovića štetna i za stabilnost šire regije.

„Koncept dijaloga su tehnička pitanja, a političke teme nikada neće biti prihvaćene", rekla je Edita Tahiri za prištinski Ekspres.

Deutsche Welle

Vezane vijesti

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Više od 40 ljudi, među kojima više od 20 pripadnika kosovske policije, ozlijeđeno je u četvrtak ujutru u sukobu skupine srbijanskih građana i… Više

Komentari

registracija
7/1/11

djani, 24.04.11. 17:11

Dragi srbi,vi ste podijeljeni,a sve što vam SANU i SPC nude i vaši lažni političari koji narod drže u komi već 20 godina,okačite mačku o rep!


registracija
7/1/11

djani, 24.04.11. 18:05

srbadijo vi ste podijeljeni 1/1 i na katastru i sudski jedino još Vojvodina i gotovo,pusaaaaa


registracija
22/6/10

Konstantinos, 26.04.11. 15:18

A desit ce se nesto i sa Sandzakom... Srbi nisu svijesni da su kao narod i nacija kasno stigli do svoje osvijestenosti d asve sto se silom stvara silom i umire pa tako i san o velikoj Srbiji!


registracija
9/4/10

imela, 26.04.11. 15:24

...da su novce i vrijeme koje su potrosili na jogut revolucije, manifestacije, ratove potrosili djeciji doplatak i razvoj mogli su doci do Pekinga.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika