25.04.2011. / 14:48

Autor: Deutsche Welle

Nove nevolje s europskim "biološkim" gorivom

Lijepo vrijeme preko Uskrsa su mnoge spontano navele na odlazak negdje na odmor. Ovaj put, osim zastoja na cestama, problem je pronaći i benzinsku crpku koja ima još "normalnog", a ne ekološkog goriva E10.

Biogorivo kojeg "nema"Biogorivo kojeg "nema"Osobito ovog ponedjeljka kada će se mnogi vraćati sa izleta preko Uskršnjih blagdana, čitav niz koncerna su javili kako bi moglo doći do problema u opskrbi "običnim" benzinom. Dodatni problem jest i da je preko blagdana u pravilu zabranjen promet teretnim vozilima, tako da su iz koncerna Esso, Aral i Shell priznali kako bi "moglo biti kritično".

Benzin za zimu i benzin za ljeto

Jer nisu samo vozači ti, koji proklinju novo "biološko" gorivo E10, onoga tko ga je izmislio i onoga tko je propisao da se od početka ove godine on mora naći u prodaji na svim benzinskim crpkama. To gorivo u kojem može biti do 10% etanola uvelike je otežao život i naftnim koncernima - ne samo zato jer su morali razviti novu logističku liniju i postaviti odgovarajuće crpke, nego zato jer postoji i takozvani "zimski" i "ljetni" E10.

U "zimsko" biološko gorivo se moraju stavljati dodaci kojem će se povećavati njegovo isparavanje, kako bi motori mogli raditi i po hladnoći. Za vrijeme ljeta, ti dodaci su zabranjeni i dok je po zimi dozvoljen pritisak isparavanja do 90 kilopaskala, po ljeti je on ograničen na 60 kilopaskala. Problem jest da su upravo ovi Uskršnji praznici pali usred razdoblja kada se zimsko biološko gorivo mora zamijeniti s ljetnim. Zimski E10 se smije prodavati do 30. travnja, nakon kojeg na crpkama smije biti samo "ljetni" E10.

Problem su i vozači koji ne kupuju to "ekološko" gorivo, tako da kompanije moraju i odvesti staro, "zimsko" i dovesti "ljetno". To pak jedva zanima njemačke vozače koji u golemoj većini, neće i nemaju namjeru u svoj auto ulijevati E10 - iz čitavog niza drugih razloga.

Nepovjerenje prema gorivu

Jer, političari optužuju naftne koncerne kako su tek nevoljno pristale na prodaju biološkog goriva, tako da je za čitav kaos kriva i činjenica kako je malo koji vozač pravodobno saznao, da li njegov automobil podnosi benzin pomiješan s tako mnogo alkohola, niti su na bilo koji drugi način istakli prednosti goriva E10. Usporedbe radi: sličan benzin su u Francuskoj uveli još 2009. i tamo je udio na tržištu u međuvremenu negdje oko 13%, dok velika većina njemačkih vozača u širokom krugu izbjegavaju "ekološko" gorivo. Koncerni pak uzvraćaju političarima kako je i ovo primjer uvođenja propisa bez da se uopće i pitao onaj tko će taj benzin - plaćati, dakle potrošače.

Jer mnogo automobila doista ne može koristiti to gorivo. To se odnosi praktično na sve automobile sa klasičnim rasplinjačem - što je veoma rašireno kod starijih automobila, gdje se lako može dogoditi da u motoru uopće ne dođe do paljenja smjese. To znači širok spektar starijih modela koji seže od "Spačeka" pa do Rolls Roycea koji su stariji od desetak godina. Osim toga, E10 je agresivniji medij koji će lakše nagristi brtvila i cijevi starije proizvodnje pa tako i uzrokovati ozbiljnu štetu u automobilu. Noviji benzinski motori sa ubrizgavanjem goriva bi trebali bez problema moći koristiti E10.

Drugi problem su uočili vozači: iako je goriva vrijednost etanola tek 2% niža od benzina, u konačnici je iskustvo pokazalo kako je potrošnja goriva često mnogo veća od 2% - ma što pokazivali testovi i javljali mediji. Sve u svemu, njemački vozači tvrdoglavo ustraju kod "starog" goriva i proklinju političare koji, preko njihovih leđa, žele ostvariti nekakve "visoke" ciljeve ekološke politike.

"Tipično za ekološku politiku"

Ovo, na žalost, nije usamljen slučaj gdje Europska unija provodi neku svoju politiku, bez obzira na protivljenje građana Europe. Ideja goriva E10 jest smanjiti emisiju ugljičnog dioksida po energetskom potrošaču do 2020. za najmanje 6%. Mješanjem "CO2 neutralnog" alkohola - koji nastaje od biljaka koje su pak apsorbirale taj isti ugljični dioksid dok su rasle - se zapravo potezom pera može ostvariti taj cilj u cestovnom prometu.

To se onda pretvorilo u politiku - mada profesor Andreas Löschel tvrdi da je još u studiji Europske unije bilo posve jasno, kako su znanstveno utvrđeni učinci ovog novog goriva bili "prije negativni". Profesor iz Heidelberga bi to trebao znati - i on je sudjelovao u toj studiji gdje je Europa ispitivala učinke goriva pomješanog s etanolom, a ovaj kaos koji je nastao nakon uvođenja E10 smatra "tipičnim za ekološku politiku" gdje se "obraća malo pažnje na brige i želje građana".

Sve je stvar cijene koju smo spremni platiti, smatra Löscher, a ova politička odluka je tipična jer se složeni problem ekološke ravnoteže svodi na jednostavan zakon - mada i znanstvenici dvoje, da li ima ikakvog učinka na očuvanje okoliša.

Deutsche Welle

Vezane vijesti

Linić investicijama u energetiku planira pokrenuti gospodarstvo

Linić investicijama u energetiku planira pokrenuti gospodarstvo

Ministar financija Slavko Linić poručio je s radnog ručka u organizaciji Američke trgovinske komore u Hrvatskoj kako su ključ oporavka gospodarstva… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika