27.04.2011. / 09:51

Autor: Hina

Slovenski predsjednik: 'Pohlepa i tajkunstvo vode Sloveniju u još dublju močvaru'

Zatražio je i da se raščiste i stare afere iz vremena formiranja države, a imaju podrijetlo u "tajnoj trgovini oružjem i ratnom profiterstvu"

Slovenski predsjednik Danilo Tuerk izjavio je u utorak da Slovenija treba odlučan prijelom kad se radi o negativnim pojavama koje su se nakupile u zadnjih 20 godina.

Govoreći na centralnoj svečanosti u Ljubljani uoči obilježavanja praznika otpora okupatoru Tuerk je kao negativne pojave iz "tranzicijske ropotarnice" kojih se treba odlučno riješiti naveo "nekontroliranu pohlepu i tajkunstvo", "koruptivne prakse" koje se ogledaju u nepoštivanju pravne države, te zatražio da se raščiste i stare afere iz vremena formiranja države, a imaju podrijetlo u "tajnoj trgovini oružjem i ratnom profiterstvu".

"Međunarodni ugled koji još uvijek imamo i postignuća čije plodove još uživamo ne mogu otkloniti zabrinutost nad teškoćama koje su se nakupile u vremenu nakon osamostaljenja. Tu je mnogo štetne i etički neprihvatljive prakse. Zato danas trebamo odlučan prijelom sa zabludama tranzicije i dosadašnjom pasivnošću", rekao je Tuerk na svečanosti u Cankarevu domu u Ljubljani uoči 27. travnja koji se u Sloveniji slavi kao državni praznika otpora okupatoru a ove godine obilježava i 70. obljetnica osnutka Osvobodilne fronte koju su osnovali slovenski komunisti.

Komentirajući postojeću ekonomsku i političku situaciju u državi, Tuerk je rekao da politika mora odgovornije reagirati na nove izazove, ali isto tako sprječavati "cinično omalovažavanje pravosuđa", te "krivotvorenje arhivskih dokumenata", čime je aludirao na neke nedavne afere koje je izazvala parlamentarna oporba desnog centra.

Takvi postupci i njihovo toleriranje, upozorio je Tuerk, vode državu "u sve dublju moralnu i duhovnu močvaru izlazak iz koje je svakim danom teži", a slovenska politika u promjeni takvog ponašanja treba tražiti inspiraciju i moralne temelje u sudbonosnim događajima iz 1941. i 1991, upozorio je Tuerk.

Vezane vijesti

Slovenske banke sve teže kreditiraju gospodarstvo

Slovenske banke sve teže kreditiraju gospodarstvo

Slovenska središnja banka upozorila je u srijedu na rastuće gubitke slovenskih banaka zbog čega se i dalje smanjuju mogućnosti kreditiranja… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika