27.04.2011. / 17:14

Autor: Hina , Nacional.hr

U Peruu u jantaru pronađeni insekti stari 20 mil. godina: Tako je počeo i Jurassic Park...

Jantar je fozilizirana smola, relativno prozirna, koji omogućava konzerviranje i kvalitetno promatranje organizama koji su njemu zatočeni

IlustracijaIlustracijaPeruanski paleontolozi objavili su ovih dana da su nedavno na sjeveru Amazonije u Peruu pronašli stotinjak insekata starih 20 milijuna godina, izvrsno očuvanih i fosiliziranih u jantaru.

Otkriće stiže iz nalazišta jantara slijeva rijeke Santiago, a nalazi se u komadićima dugim 12 cm u kojima se nalazi nekoliko tipova insekata (dvokrilci, tvrdokrilci, paučnjaci), naveo je Paleontološki muzej Chiclayo, koji vodi istraživanje.

Jantar je fozilizirana smola, relativno prozirna, koji omogućava konzerviranje i kvalitetno promatranje organizama koji su njemu zatočeni.

U slučaju fosila pronađenih početkom travnja u Amazoniji vidljive su i najsitnije pojedinosti kukaca, a u jednom slučaju se mogu primijetiti ostaci dlaka jednog sisavca glodavca, naglašava muzej.

Ovo otkriće je važno jer omogućuje određivanje insekata u Amazoniji tijekom razdoblja od između 23 i 2 milijuna godina, rekao je paleontolog Klaus Honninger, direktor muzeja, prenosi AFP.

Otkriće također potvrđuje da je i tada klima u Amazoniji bila vlažna, a fauna raznolika.

Prema filmu "Jurassic Park" Stevena Spielberga iz 1993. jedan jedini komarac koji se gostio krvlju ogromnog dinosaura, savršeno očuvan u jantaru, bio je dovoljan da znanstvenici izdvoje DNA i kloniraju Jurassic- dinosaura.

Vezane vijesti

Najbolje fotografije peruanskih domorodaca

Najbolje fotografije peruanskih domorodaca

Organizacija Survival International objavila prve vrlo detaljne fotografije izoliranog peruanskog plemena na portalu Uncontactedtribes.org Narod… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika