27.04.2011. / 18:58

Autor: Hina , Nacional.hr

U Kabulu 10 mrtvih, od kojih 8 NATO-ovih vojnika, Hrvati na sigurnom

Osmorica vojnika NATO-a u Afganistanu (ISAF) ubijena su u srijedu u pucnjavi na vojnom aerodromu u Kabulu, priopćile su međunarodne snage, u novom teškom udaru na snage NATO-a zadužene za obuku afganistanskih vojnika.

Hrvatski vojnici u Kabulu nisu bili u opasnostiHrvatski vojnici u Kabulu nisu bili u opasnostiOsmorica vojnika NATO-a u Afganistanu (ISAF) ubijena su u srijedu u pucnjavi na vojnom aerodromu u Kabulu, priopćile su međunarodne snage, u novom teškom udaru na snage NATO-a zadužene za obuku afganistanskih vojnika.

U afganistanske snage sve se češće infiltriraju talibanski pobunjenici, koji tvrde da su njihovi napadači samoubojice izveli taj napad. Afganistanske snage bi trebale jamčiti sigurnost zemlje i zamijeniti NATO do kraja 2014.

Pucnjava se odvijala krajem jutra unutar centra za obuku afganistanskog zrakoplovstva, koje vodi NATO u sklopu vojne zračne luke u jednom od najbolje čuvanih kompleksa u Kabulu.

Osam vojnika ISAF-a i jedan suradnik ubijeni su u pucnjavi lakim naoružanjem, objavila je NATO-ova misija obuke u Afganistanu.

Afganistansko ministarstvo obrane tu pucnjavu pripisuje sporu stranih s jednim afganistanskim vojnikom i precizira da je Afganistanac ubijen u pucnjavi.

Taj se incident zbio nakon što su talibanski pobunjenici nedavno pokrenuli nekoliko napada na osjetljive i dobro čuvane mete u Afganistanu, posebice snage sigurnosti.

Sve su češća infiltriranja pobunjenika među pripadnike afganistanskih snaga, dok su odnosi afganistanskih i stranih vojnika vrlo napeti.

NATO svake godine dodjeljuje milijarde dolara za obuku afganistanske vojske i policije.

Pripadnici Oružanih snaga RH - njih ukupno 12 (deset članova helikopterskog mentorskog tima i dva člana stožernog osoblja) koji su razmješteni u Kabulu na lokaciji zračne luke KAIA su dobro, nisu sudjelovali u navedenim događajima i nisu bili u neposrednoj opasnosti, priopćio je MORH.

Pucnjava u srijedu je najkrvaviji događaj za NATO u Afganistanu nakon pada helikoptera kada je poginulo 9 američih vojnika 21. rujna na jugu zemlje.

Vezane vijesti

Afganistan očekuje 4 milijarde dolara od donatora

Afganistan očekuje 4 milijarde dolara od donatora

Zemlje donatori vjerojatno će obećati 4 milijarde američkih dolara civilne pomoći za Afganistan nakon 2014. na donatorskoj konferenciji u Japanu… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika