Objavljeno u Nacionalu br. 406, 2003-08-26

Autor: Berislav Jelinić

EKSKLUZIVNO: SA ZATVORENE SJEDNICA VIJEĆA ZA RADIO I TV

Razbuktale se prljave borbe za treći program

Vijeće za radio i televiziju održalo je zatvoreni sastanak o natječaju za koncesiju trećeg televizijskog programa: na njemu su članovi izrazili nezadovoljstvo konzervativnom usmjerenošću News Corporationa, nastupom HOO-a u SBS-ovoj grupaciji te RTL-ovom ponudom za pomoć dvama hrvatskim fakultetima

Zrinka Peruško, članica Vijeća, otvoreno je izjavila kako ona neće glasati za konzorcij CTV, koji čine svjetski medijski gigant News Corporation, te Hrvatski Telekom i Tvornica duhana RovinjZrinka Peruško, članica Vijeća, otvoreno je izjavila kako ona neće glasati za konzorcij CTV, koji čine svjetski medijski gigant News Corporation, te Hrvatski Telekom i Tvornica duhana RovinjNakon što je Vijeće za radio i televiziju odlučilo kako neće žuriti s donošenjem odluke o tomu tko će dobiti koncesiju za nacionalnu televizijsku koncesiju, članovi Vijeća prije par tjedana održali su zatvoreni sastanak na komu su razgovarali o smjernicama na temelju kojih će donijeti odluku o budućem koncesionaru.

Iako je još uvijek posve neizvjesno tko će od zainteresiranih na koncu pobijediti, dio rasprave na tom sastanku sugerira da Vijeće nije sklono konzorciju CTV koji čine svjetski medijski gigant News Corporation, Hrvatski Telekom i Tvornica duhana Rovinj, niti konzorciju koji čine skandinavska televizijska grupacija SBS, Večernji list, Hrvatski olimpijski odbor i Hrvatska glazbena unija.

Osobe koje su tijekom posljednjih nekoliko dana izravno razgovarale sa nekolicinom članova Vijeća Nacionalu su potvrdile kako su joj ti članovi Vijeća potvrdili da je na tom sastanku Zrinka Peruško, članica Vijeća, otvoreno izjavila kako ona neće glasati za konzorcij CTV, koji čine svjetski medijski gigant News Corporation, te Hrvatski Telekom i Tvornica duhana Rovinj. Ona je rekla kako za taj konzorcij neće glasati zato što bi time pridonijela jačanju monopolističkih pozicija Hrvatskog Telekoma i Tvornice duhana Rovinj, a napomenula je i kako je News Corporation prilično konzervativna medijska grupacija.

Potom se o tom njenom stavu raspravljalo, a navodno je čak 7 od 9 članova Vijeća u većoj ili manjoj mjeri podržalo njen istup. To pak sugerira kako su šanse konzorcija CTV za pobjedu na natječaju prilično male, što je protivno brojnim prognozama po kojima je taj konzorcij među glavnim favoritima.

Dio članova Vijeća nije se na tom sastanku pozitivno izrazio ni o konzorciju koji čine skandinavska televizijska grupacija SBS, Večernji list, Hrvatski olimpijski odbor (HOO) te Hrvatska glazbena unija. Njima se nije svidjelo što u natječajnoj dokumentaciji Hrvatski olimpijski odbor navodno nije spomenuo da je jedan od suvlasnika u Radio Ciboni. Oni smatraju da je HOO to morao učiniti te napomenuti kako je spreman odreći se udjela u vlasništvu ako na natječaju pobijedi njihov konzorcij.

Nešto manjih zamjerki bilo je i na račun konzorcija koji čine RTL, Agrokor, Podravka, HVB Croatia i Atlantic Trade. Branka Zovko Cihlar, predsjednica Vijeća, na toj sjednici rekla je kako nije zadovoljna time što je taj konzorcij u natječajnu dokumentaciju bio priložio i dva “Pisma namjere o prijedlogu za suradnju”.

Riječ je o pismima koja je RTL d.o.o. u Hrvatskoj potpisao s Fakultetom elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje u Splitu te s Fakultetom elektrotehnike i računarstva u Zagrebu. Jedno je potpisano koncem travnja, a drugo početkom svibnja 2003. U njima stoji da bi RTL u suradnji s tim fakultetima, ako postane koncesionar, organizirao različite radionice u okviru kojih će studenti, “realizirati izvannastavne projekte” te da će stipendirati studente, financirati određene projekte tih fakulteta, sponzorirati studentske manifestacije i slično. Oba pisma namjere potpisali su predstavnici RTL-a te Željko Domazet i Mladen Kos, dekani tih fakulteta.

Branka Zovko Cihlar rekla je kako je RTL prilaganjem tih pisama nju i člana Vijeća Ivu Maljana doveo u vrlo nezgodnu poziciju. Ona je profesorica na Fakultetu elektrotehnike i računarstva u Zagrebu, a Ivo Mateljan na tom fakultetu u Splitu. Zato ona smatra da bi netko zbog tih pisama namjere mogao smatrati da bi njih dvoje mogli biti pristrani prilikom odlučivanja o koncesionaru. Ako bi oni glasali za konzorcij RTL-a, rekla je Branka Zovko Cihlar na sastanku Vijeća, netko bi ih mogao optužiti da su oni to učinili zato što bi od toga koristi imale ustanove u kojima su oni zaposleni. Primjerice, možda bi upravo oni sudjelovali i zaradili nešto novca od nekih projekata koje bi kasnije RTL financirao.

Tijekom prljave borbe za tu koncesiju konkurenti RTL-a Nacionalu su već bili dostavili dokumentaciju koja tom konzorciju, po njihovu sudu, ne ide u prilog. Nacional je 24. lipnja 2003. objavio dokumente o načinu formiranja tog konzorcija koji bi trebali sugerirati da RTL u njemu kontrolira znatno više od 33 posto koliko je postojećim zakonom dopušteno. Primjerice, u sudskom registru kao članovi deveteročlanog nadzornog odbora firme RTL d.o.o prijavljene su četiri osobe koje zastupaju interese RTL-a te po jedan predstavnik ostalih sudionika u konzorciju. No bile su se pojavile i određene sumnje u to da Pinta TV nije platila svoj udio u konzorciju te se nagađalo da bi njen predstavnik u Nadzornom odboru kompanije zato mogao donijeti većinsku prevagu RTL-u (za detalje vidjeti članak objavljen u Nacionalu broj 397 od 24. lipnja 2003. pod naslovom “Prljava bitka za 3. program”).

Zbog svega toga neki smatraju da čak ni domaći konzorcij kutinske Nezavisne televizije nije posve bez šansi za osvajanje tog natječaja, iako bi zbog ogromnog utjecaja koje njihovi konkurenti imaju na medije u Hrvatskoj javnosti njihova eventualna pobjeda vjerojatno bila prezentirana kao prvorazredna senzacija s mutnom pozadinom.

Opisani događaji dodatno potvrđuju kako Vijeće ni u kom slučaju nema lak posao prilikom donošenja odluke o pobjedniku na tom natječaju. Riječ je o odluci koja će u velikoj mjeri odrediti u kojem će se pravcu razvijati hrvatsko medijsko tržište, a donedavna se smatralo kako će odluka biti donesena do sredine srpnja. Ipak, Vijeće je odlučilo temeljito preispitati sve pristigle ponude te zanemariti brojne pritiske – od kojih su neki dolazili čak i iz dijelova Vlade – da se odluka donese što prije.

Dio sadržaja posljednje sjednice Vijeća sugerira kako je članovima Vijeća naročito stalo do toga da odluče isključivo po vlastitoj savjesti te da izbjegnu bilo kakvu pristranost. Ni jedan od konzorcija zasad ne smatra da je Vijeće pristrano, a svi se pouzdaju u kvalitetu svojih ponuda. Ako optužbe za pristranost Vijeća izostanu i nakon okončanja tog natječaja, bit će to rijetka iznimka koja bi mogla naznačiti da je i kultura poslovnog lobiranja i komuniciranja u Hrvatskoj u uzlaznoj putanji.

Vezane vijesti

HRT protiv RTL-a: 'Medijski rat televizija'

HRT protiv RTL-a: 'Medijski rat televizija'

Hrvatska radiotelevizija (HRT) danas je neprimjerenim, neistinitim i neutemeljenim ocijenila izjave predsjednika Uprave RTL-a Johannesa Zulla da je… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika