28.04.2011. / 16:00

Autor: Nacional.hr

U znak prosvjeda oko 200 članova sirijske vladajuće stranke dalo ostavku

Većina članova stranke je iz grada Derae, koja je glavno uporište demonstranata i u kojoj je u zadnjih šest tjedana ubijeno 450 ljudi

Foto: IlustracijaFoto: IlustracijaOko 200 članova sirijske vladajuće stranke Bath dalo je ostavku u znak prosvjeda zbog krvavog gušenja prodemokratskih demonstracija, izvještava BBC.

Iako ostavke nisu predali visoki dužnosnici stranke, koja je na vlasti u Siriji od državnog udara 1963. godine, ovo je prva veća potpora prosvjednicima. Većina članova stranke je iz grada Derae, koja je glavno uporište demonstranata i u kojoj je u zadnjih šest tjedana ubijeno 450 ljudi.

Amnesty International prenosi tvrdnje svjedoka da su vladini snajperisti pucali na ranjene građane koji su ležali na tlu, dok su im drugi pokušali pomoći. Prošle noći čula se pucnjava u gradu, a kako su prekinute komunikacije teško je ustvrditi što se tamo točno događa. Građani izjavljuju kako je grad u potunosti odsječen od svijeta i kako nitko ne smije napustiti vlastiti dom.

Podsjetimo, sirijska je vlada prije nekoliko dana poslala oklopna vozila i snage sigurnosti u nekoliko gradova na zahtjev građana koji su zabrinuti zbog 'naoružanih ekstremista'.

Libanonski sigurnosni dužnosnici izjavili su kako je nekoliko stotina Sirijaca prešlo granicu u sjevernom Libanonu, nakon nemira u sirijskom pograničnom gradu Tel Kalakhu. Puca se i na prosvjednike u gradovima sjeverno od Damaskusa.

U petak će UN-ovo Vijeće za ljudska prava održati hitan sastanak na kojem će raspravljati o nacrtu rezolucije u kojoj će se tražiti kraj djelovanjima predsjednika Bashara al-Assada, koji pokušava ugušiti opoziciju. UN nije uspio sastaviti izjavu u kojoj bi osudio događaje u toj zemlji. Nacrt izjave sastavile su Francuska, Britanija, Njemačka i Portugal, no usprotivilo se nekoliko država unutar Vijeća sigurnosti, uključujući Rusiju, koja je izjavila kako događaji u Siriji nisu prijetnja međunarodnom miru.

Unatoč strogoj državnoj kontroli vođe prosvjeda pozvali su u petak na 'dan srdžbe' i demonstracije diljem zemlje. Kažu kako sad više nema povratka na staro.

Vezane vijesti

SAD od ruske tvrtke kupuje helikoptere za Afganistan

SAD od ruske tvrtke kupuje helikoptere za Afganistan

Pentagon je obavijestio Kongres o planovima nabavke dodatnih helikoptera za Afganistan od Rosoboronexporta, ruske tvrtke koju neki američki… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika