28.04.2011. / 20:04

Autor: Nacional.hr

Guardian upozorava

Dodikov referendum je izravni napad na Daytonski sporazum

Ovo je definitivno najozbiljnija kriza od potpisivanja Daytonskog sporazuma, upozorio je Inzko.

Milorad DodikMilorad DodikBritanski dnevni list Guardian u svom je izdanju od četvrtka objavio razgovor s visokim povjerenikom za BiH Valentinom Inzkom, a u kojem upozorava na opasnost referenduma u Republici Srpskoj.

"Bosna se suočava s najgorom krizom od završetka rata zbog srpskih želja za odvajanjem", upozorava Guardian.

Inzko pojašnjava kako će EU biti prisiljena nametnuti sankciije ukoliko Dodik i njegovi pristaše ne odustanu od raspisivanja referenduma.

"Ovo je definitivno najozbiljnija kriza od potpisivanja Daytonskog sporazuma. Nikad prije nije bio planiran referendum poput ovog. Namjera je poništiti sve što smo napravili do sad. Dovodi u pitanje položaj visokog predstavnika. To je direktan napad na sve što Dayton predstavlja", upozorio je Inzko.

Naglasio je kako mnogi ovaj referendum vide kao glavnu probu pred raspisivanje referenduma o statusu Republike Srpske i njenom odvajanju od BiH.

Inzko je izrazio nadu kako bi Miroslav Lajčak, europski povjerenik za Balkan mogao odgovoriti Dodika od referenduma.

"Inače ću morati reagirati. A krajnji rok je kratak, 10 dana do dva tjedna", kaže Inzko.

Vezane vijesti

Sindikati traže raspisivanje referenduma

Sindikati traže raspisivanje referenduma

Četiri hrvatske sindikalne središnjice uputile su otvoreno pismo predsjedniku Hrvatskog sabora i saborskim zastupnicima s zahtjevom za raspisivanjem… Više

Komentari

registracija
30/11/09

Dugoprugas, 28.04.11. 20:16

Ne bi to oni radili bez Engleske direktive.Uvijek ti Englezi veliki prijatelji Srba.


registracija
23/8/09

xaron, 28.04.11. 21:46

Inzko se nije zalio u Guardianu kada je ponistio odluku izborne komisije i omogucio vladu FBH bez
Hrvata. Koja je ovo namjestaljka. Ta njegova odluka je negativno ocjenjena ( nelegalna i nelegitimna vlada FBH ) cak i od vodeceg Bosnjackog intelektualca Muhameda Filipovica.


registracija
19/6/10

odimidodjimi, 28.04.11. 22:14

xaron,

predstavnici dva HDZ-a u BiH od desetog mjeseca prosle godine blokiraju rad Vlade FBH, jer do dana danasnjeg nisu sastavili vlast u zupanijama u kojim su za njiha glasali glasaci. Sto znaci da pisaju u drugu tikvu i rade slicnu stvar kao i Dodik, tako da ne moras pisati gluposti ovdje i zavaravati neupucen narod. A izlapljenog Bosnjackog intelektualca Muhameda Filipovica vise ne jebu ni sami Bosnjaci, jer pod stare dane laprda gluposti...

Ja se osobno radujem referendumu RS, ali ne zato da taj referendum uspije, jer ako uspije onda su legitimno zaposjeli moju djedovinu i svih nas protjeranih s terirotija Republike Mrske, nego zato da mi nakon referenduma imamo pravi razlog da ih pojebemo u depenca rosna, pa da napokon svi Srbi zive u jednoj drzavi - Srbiji...


registracija
23/8/09

xaron, 28.04.11. 22:33

@odimi..
Nebih koristio uvredljive izraze tvog bosnjackog jezika, koji su ti jedini argumenti. Mozda ipak odes na Avaz, tamo je to uobicajeno. Na nasim portalima djeluje jako primitivno.


registracija
19/4/11

aircanada, 28.04.11. 23:00

Dodik dobro pokazuje, treba uzet brcko i prepolovit monstruma, neka onda pjeva borbene.


registracija
8/7/09

bankar, 28.04.11. 23:07

glupa balkanaska plemena


registracija
9/11/09

superhik, 28.04.11. 23:43

Da je taj kriminalac i ratni zlocinaczavrsio iza brave onda ne bi ovo radio, ali sigurno ne radi to samoinicijativno. Dobio je on dobre instrukcije kada i sto treba raditi.


registracija
19/6/10

odimidodjimi, 28.04.11. 23:50

xaron,

zar je moj "narodnjacki govor" jedino sto si u mom razlaganju nasao za shodno kritizirati? Zasto me ne pobijes protuargumentima, ti notorni lazove, uporni obmanjivacu i prodavacu muda pod bubrege. Ne stoji da je Federalna Vlada BiH bez Hrvata! Trebam li ti ih nabrajati poimenicno? Zar prestavnici Hrvata u BiH moraju "iskljucivo" biti iz HDZ-a? Sta je to HDZ do sada uradio hrvatskom korpusu u BiH, osim sto ih je razjedinio i nestrucnim vodstvom iselio, pa ih sada nema dovoljno da bi se mogli i dalje nazvati kontituivnim narodom? Zato ne seri o tvom i mom portalu, jer je tvoj portal zapravo u Hercegovini...


registracija
9/8/09

vinko12, 29.04.11. 00:29

idioti-strani okupatori i bosanske komunjare koji sanjaju unitarnu bosnu. Da su ti idioti napravili tri entiteta odnosno tri konfederalne nacionalne jedinice, vec bi bili u EU i sa standardom slicnim u RH. Ovako neka krepavaju u svom vlastitom smradu.


registracija
26/1/08

Rampa, 29.04.11. 09:31

Slažem se sa iznesenim činjenicama "odimidodjimi" u potpunosti!.

Jedva čekam pozitivan ishod referenduma u "rs", tad slijedi prekidanje koridora kod Orašja i Brčkog od strane HVO B.Posavine i frontalni napad Armije BiH na Srbe!

To će biti ograničeni sukog od 2 mjeseca koji će za poslljedicu imati traktorske kolone bosanskih Srba iz B.Luke prema Srbiji po uzoru na braću hrvatske Srbe iz '95-e!

Jer stanje danas u BiH nije više kao ono iz '92-e, gledano sa odnosa vojnih snaga danas mečka igra pred banjalučkim vratima!

Inače HDZ iH(namjerno ne pišem BiH!) i HDZ 1990 su Dodikove srpke sluge i uvlakači koji mogu samo predstavljati Hercegovce i nikog više!!

Vinko, daj svega ti, pusti jadne komunjare neka počivaju mirno u grobovima, a 3 jedinice u BiH vode samo u propast Hrvate u BiH, jer bi "hrvatska" jedinica imala samo Zap. Hercegovinu sa pola Mostara i u njoj ne bi bila ni trećina Hrvata u BiH!

Pusti hercegovačku Čovićevu propagandu kao zaštite hrvatskih interesa, u kojima je unaprijed prodao B.Posavinu Srbima, a Srednju Bosnu Bošnjacima!!!


registracija
21/4/11

spBN, 29.04.11. 09:48

Ne bi bilo lose podsecanja na 1918 i 1945. U oba slucaja srpska vojska usla je u Celovec (Klagenfurt).


registracija
30/9/09

davor12345, 29.04.11. 10:20

He, he, he! Još su mi svježa sjećanja kako je tzv. međunarodna zajednica kovala Dodika u zvijezde, kako je on demokrat, kako on nije velikosrbin, kao konačno smo dočekali da bosanski Srbi imaju jednog demokrata na svom čelu, proeuropejca i sl. Koji uzaludan posao i koja zabluda! Istina je da čelništvo bosanskih Srba nikakvu ujedinjenu Bosnu kao državu niti priznaje niti želi! Njihov cilj je djelomično ostvaren u nametnutom ratu koji su oni nametnuli u cilju zauzimanja čitave Bosne za svoj cilj. oni ovo stanje smatraju samo prijelaznim rješenjem, a krajnji, željeni cilj je potpuno nova država na balkanu, tzv. Velikosrpska republika pa ako ne baš etnički čista, onda s tzv. zajamčenim pravima za sve koji nisu srbi što znači ... nešto prosrpskih Hrvata, nešto prosrpskih muslimana-Bošnjaka koji će se vremenom asimilirati u velikosrpsku republiku! Ostatak Bosne ih puno ne zanima više, po uzoru na Kosovo! Oni misle...ako se Kosovo moglo odcijepiti, zašto ne bi i naša , velikosrpska republika, kad "narod" to toliko hoće. Istina je da velikosrpsku republiku treba izolirati, uvesti im za početak međunarodne sankcije, izbjegavati svaki susret s njihovim čelništvima i čekati da vrijeme radi svoje! kakav deytonski sporazum...njima je to zadnja rupa na svirali!


registracija
21/4/11

spBN, 29.04.11. 10:24

@davor12345, sve je tako kako velis i tako ce biti kako si prognozirao.


registracija
11/1/10

fluid, 29.04.11. 10:40

Hercegovačka politika je ispred hrvatske politike .Njihovi interesi su hrvatskoj nametnuti kao primaran cilj.Bez obzira na cijenu.Hercegovački krš se mora kad-tad spojiti sa maticom.Nije ih briga ni to na taj način daju apsolutnu podršku SANu i Načertanijama o velikoj Srbiji.Srbija do Zagreba(kao što je sada slučaj)samo čeka svoj pogodni trenutak.Tako Hrvatska ostaje i dalje zatočenik hercegovačke politike. Dakle,rat ipak nije vođen 100 % uzalud.Nije Srbija dobila sve zacrtano ali je na dobrom putu da dosta toga zacementira.Bez hercegovačke politike to nebi uspjeli.Ovako,bit ćemo "komšije"za vekove sa vječnim pretedentima na hrvatska područja.Sve je jasno samo dok mi Hrvati shvatimo da smo,u stvari Srbi a ne Hrvati.Isti jezik-isti narod.Sačuvaj Bože!


registracija
26/1/08

Rampa, 29.04.11. 23:39

spBN, slatko sanjaj, ali usput pogledaj cijene traktora!!
Srpska vojska u Klagenfurtu???
Koji crni humor, ali ništa novo kod Srba!!


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika