29.04.2011. / 10:55

Autor: Nacional.hr

Danska će tužiti vojnika koji je progovorio o masakru u Dvoru na Uni

Mira Pavlović iz Zavoda za izbjeglice u Kopenhagenu kazala je za Blic da je Wellendorf pomalo uplašen jer je također čuo da Srbija sprema optužnicu pred Haaškim tribunalom protiv danskog voda koji je u vrijeme masakra bio oko škole

Jan WellendorfJan WellendorfDanski vojni sud će tužiti Jana Wellendorfa, vojnika koji je prvi progovorio o zločinu u Dvoru na Uni gdje je u kolovozu 1995. pobijeno 12 bolesnih srpskih civila, neslužbeno doznaje Blic. Sud smatra kako je UN-ov vojnik odao vojnu i državnu tajnu i zbog toga će biti procesuiran.

Mira Pavlović iz Zavoda za izbjeglice u Kopenhagenu kazala je za Blic da je Wellendorf pomalo uplašen jer je također čuo da Srbija sprema optužnicu pred Haaškim tribunalom protiv danskog voda koji je u vrijeme masakra bio oko škole.

Podsjetimo, danskim vojnicima koji su 1995. godine u Dvoru na Uni vidjeli ubojstva hendikepiranih srpskih civila, zapovijeđeno je da se ne miješaju u taj stravični masakr. Naime, prema pisanju beogradskog Blica, zapovijednik im je rekao da ne rade ništa, već samo 'promatraju' situaciju.

Tvrdnju o tome da danski zapovjednik Jorgen Kold nije dopustio svojim vojnicima da spriječe masakr srpskih civila iznijela je u Blicu Mira Pavlović iz Zavoda za izbjeglice u Kopenhagenu, koja je razgovarala s danskim vojnikom Janom Wellendorfom. On joj je, kaže, ispričao da su vojnici tražili dozvolu da pucaju dok je grupa vojnika ubijala nemoćne ljude u školi, no zapovjednik Kold mu je odgovorio da ne radi ništa, nego da samo promatra i ništa drugo.
Njene tvrdnje potvrdio je i Kasper Vedsmand, novinar danskog lista BT, koji je prvi objavio vojnikovo svjedočenje o zbivanjima u Dvoru na Uni u kolovozu 1995. godine.

Vezane vijesti

Slovacima prvi bodovi, Česi jedva s Norvežanima

Slovacima prvi bodovi, Česi jedva s Norvežanima

Prve bodove na svjetskom prvenstvu u hokeju na ledu kojem su zajednički domaćini Finska i Švedska u 3. su kolu osvojili Slovaci pobjedom protiv… Više

Komentari

registracija
11/1/10

fluid, 29.04.11. 11:34

O dvostrukim kriterijima procjene obavezne vojne tajnosti "drugih"(ali ne i Hrvatskoj) te vrednovanjima šta je obavezno procesuirati a šta ne,zaista nije potreban komentar.Ne da se ne sudi za nepoduzimanje i zapovjednu odgovornost za nečinjenje odgovornih i nadležnih zapovjednika,nego se pokjreće proces protiv onoga tko je izneo istinu na svjetli dana.!?Sa ovim je vrlo razvidno kakva dvostruka mjerila i procjene egzistiraju kod evropski pravednih i pravosudnih i državnih tijela.Čisto licemjerje i rasistički pristup "manje vrijednima"!Užasi 21.stoljeća.Živio Hitler!Hitler je mrtav ali živjelo njegovo nasljeđe!Katastrofa ljudskoga roda.


registracija
1/12/10

liberty, 29.04.11. 11:56

bolje im je da ga ne tuže... jer tada se može naći elemenata za tužbu protiv same države... racimo: svjesno zataškavanje i namjerno prikrivanje zločina


registracija
28/4/10

Zvonko, 29.04.11. 13:30

Gluposti!

Čovijek je dobio zapovijed od generala Georgea Colda. Izvolite procesuirati predsjednika Danske u to vrijeme. Ako je Tuđman kriv što nije izdavao zapovijedi za činjenje zločina, te ako su generali krivi što nisu davali naredbe za zločine, nego im je dovoljan krimen bio što su znali ili morali znati da bi se zločin mogao dogoditi, onda u duhu te pravde, procesuirajte predsjednika Danske, ministra obrane i glavnog čovjeka vojnog stožera!


registracija
2/1/11

prohujalo, 30.04.11. 10:56

pa cekajte ljudi pitanje je pod kojim uvjetom su ti Danski vojnici bili tamo- koliko mi je poznato UNsu i stigle na nase prostore kao promatraci. Zastitu su pruzali jedino osobama koje su ulazile u krug njihovog sjedista. Mozda grijesim, ali mislim da na ulici im nije bilo dozvoljeno mijesanje u sukob.
Stavise sama Srebrenica je pokazala njihovu funkciju
trebali su zastiti ljude, a kad je doslo do gustoga, nisu ni prstom mrdnuli.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika