26.02.2012. / 09:39

Autor: Hina

Vukčević: imamo snimku zločina u Dvoru

Srbijansko tužiteljstvo za ratne zločine došlo je do video snimaka koji bi mogli pomoći u otkrivanju počinitelja ratnog zločina nad civilima u Dvoru u kolovozu 1995. godine, objavio je u subotu navečer srbijanski tužitelj za ratne zločine Vladimir Vukčević.

Škola u kojoj se dogodio masakrŠkola u kojoj se dogodio masakrSrbijansko tužiteljstvo za ratne zločine došlo je do video snimaka koji bi mogli pomoći u otkrivanju počinitelja ratnog zločina nad civilima u Dvoru u kolovozu 1995. godine, objavio je u subotu navečer srbijanski tužitelj za ratne zločine Vladimir Vukčević.

"Mi smo do ovih snimaka došli tijekom našeg boravka u Kopenhagenu 24. i 25. siječnja ove godine. Snimci su vrlo interesantni jer se poklapaju s iskazima saslušanih svjedoka, danskih vojnika, koji su u to vrijeme bili u sastavu danskog bataljona u Dvoru na Uni", kazao je Vukčević za srbijansku državnu televiziju RTS.

Na prikazanoj snimci vidi se kako vojnici u odorama bez oznaka ulaze u Dvor, a datum snimanja, kako navodi RTS, odgovara danu kada je zločin počinjen. Po riječima Vukčevića, u tijeku je ispitivanje autentičnosti tih snimaka.

Predstavnici srbijanskog tužiteljstva za ratne zločine o ovim novim detaljima razgovarat će sa svojim kolegama iz Hrvatske, s kojima vode zajedničku istragu o zločinu u Dvoru, dodaje RTS.

Srbijanski tužitelj potkraj siječnja boravio je u Danskoj zajedno s predstavnicima Državnog odvjetništva Republike Hrvatske (DORH) radi saslušanja svjedoka u ovom predmetu.

Sisačko Županijsko državno odvjetništvo izvijestilo je lani u travnju da policija provodi kriminalistička istraživanja teškog ratnog zločina u Dvoru 1995., ali da se još ne zna identitet počinitelja koji su tada ubili jedan bračni par i deset mentalno oboljelih osoba.

Navelo je pritom da je sisačko-moslavačka policija dostavila 6. rujna 2006. izvješće o ratnom zločinu protiv civila. Zločine su, prema saznanjima, počinili pripadnici paravojnih formacija tzv. SAO Krajine, koji su prilikom povlačenja iz Dvora 8. kolovoza 1995. ubili bračni par i deset mentalno bolesnih osoba, smještenih u prostorijama Osnovne škole u Dvoru, a koji su ranije dovezeni iz Petrinje.

Također je zatražena pretraga baze podataka Haškog suda u cilju prikupljanja podataka ili dokumentacije koja bi odvjetništvu pomogla u otkrivanju identiteta žrtava i počinitelja zločina.

Zbog tog zločina lani u travnju istragu je pokrenulo i srbijansko tužiteljstvo za ratne zločine, nakon izjave danskog vojnika o stradanju civila u Dvoru. Danska televizija BT je prošlog proljeća objavila prilog u kojemu je danski vojnik posvjedočio da danski vojnici u sastavu UN-a 1995. nisu reagirali kada je veći broj ljudi "u maskirnim uniformama", pred njihovim očima ubio mentalno bolesne osobe koje su se skrile od rata u školi u Dvoru. Ni u tekstu ni u video prilogu danske televizije ne govori se o tome tko su počinitelji zločina.

Vezane vijesti

Tragovi pokolja u Siriji

Tragovi pokolja u Siriji

Promatrači Ujedinjenih naroda koji su u petak posjetili sirijsko selo u kojem je počinjen masakr nad civilima pronašli su dokaze da su tamo bile… Više

Komentari

registracija
10/2/12

Hazu, 26.02.12. 12:01

Tko god ovo da je učinio nije normalan i treba ga u zatvor ili ludnicu na duuuugo izolirati od svijeta.
Ovo su luđaci i manijaci.
Nemogu vjerovati da ovakvi slobodno šetaju bili srbi ili hrvati ili neko neznam ni sam tko.........u ludnicu kad nema smrtne kazne...


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika