19.03.2012. / 15:00

Autor: Nacional.hr

Afganistanci sumnjaju:

SAD sudjelovao u zataškavanju oko masakra?

"Svi zajedno su stavljeni u jednu sobu i zapaljeni. To ne može učiniti jedan čovjek", rekao je Karzai

Hamid Karzai (Reuters)Hamid Karzai (Reuters)Afganistanski predsjednik Hamid Karzai pozvao je na temeljitu istragu protiv narednika Roberta Balesa koji je u ubilačkom pohodu usmrtio 16 civila: devetero djece i sedam odraslih osoba, piše Guardian.

U Afganistanu se sumnja kako američki vojnik nije sam počinio masakr. Američki i NATO-ovi dužnosnici proglasili su Balesa psihički nestabilnim te afganistanskim vlastima pokazali video koji dokazuje kako se narednik nakon masakra u bazu vratio sam.

Među afganistanskim narodom se priča kako je imao pomagače i kako je već ranije protiv njega pokrenut disciplinski postupak. "Ljudi su ubijeni u četiri sobe, među kojima žene i djeca. Svi zajedno su stavljeni u jednu sobu i zapaljeni. To ne može učiniti jedan čovjek", rekao je Karzai novinarima.

Afganistancima je dosta ovakvih ispada vojnika koji su u sklopu međunarodnih snaga smješteni u toj zemlji. Podsjetimo kako je čest slučaj da koalicijske snage pri djelovanjima zamjene stanovnike s teroristima. Nedavno je na YouTubeu prikazan video gdje američki vojnici uriniraju po mrtvima.

Vezane vijesti

Afganistan očekuje 4 milijarde dolara od donatora

Afganistan očekuje 4 milijarde dolara od donatora

Zemlje donatori vjerojatno će obećati 4 milijarde američkih dolara civilne pomoći za Afganistan nakon 2014. na donatorskoj konferenciji u Japanu… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika