29.04.2011. / 17:05

Autor: Hina

Egipat pozvao Palestince da potpišu sporazum o jedinstvu

Egipat je pozvao palestinske čelnike u Kairo idući tjedan na potpisivanje sporazuma o jedinstvu koji bi trebao okončati rivalitete između vladajućih palestinskih organizacija, rekli su u petak palestinski dužnosnici.

Mahmud AbasMahmud AbasEgipat je pozvao palestinske čelnike u Kairo idući tjedan na potpisivanje sporazuma o jedinstvu koji bi trebao okončati rivalitete između vladajućih palestinskih organizacija, rekli su u petak palestinski dužnosnici.

Sporazum postignut uz egipatsko posredovanje, neočekivano objavljen u srijedu, poziva na formiranje nove vlade prihvatljive i Fatahu palestinskog predsjednika Mahmuda Abasa, koji upravlja Zapadnom obalom, i Hamasu koji upravlja u Pojasu Gaze.

Poziv iz Egipta koji su primili palestinski čelnici u Pojasu Gaze kaže da će trodnevna ceremonija početi 2. svibnja a zaključit će je potpisivanjem sporazuma Abas i Halid Mešal, čelnik Hamasa u egzilu u Damasku. Sporazum predviđa osnivanje neovisne prijelazne vlade koja bi upravljala do predsjedničkih i parlamentarnih izbora koji se trebaju održati u roku od godinu dana.

Izrael je sporazum kritizirao rekavši da Abas ne može biti partner u mirovnom procesu ako se poveže sa Hamasom čiji program poziva na uništenje Izraela. Zapadne su sile suzdržano primile vijest o sporazumu rekavši da ja to važan korak ali da očekuju od bilo koje nove uprave da prihvati međunarodne zahtjeve koji uključuju priznanje Izraela i odustajanje od nasilja.

Vezane vijesti

Iranski general: vojni udar bio bi kraj Izraela

Iranski general: vojni udar bio bi kraj Izraela

Visokorangirani iranski general u subotu je izjavio kako bi izraelska vojna akcija usmjerena protiv iranskoga nuklearnog programa doveo bi do… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika