03.05.2011. / 11:58

Autor: Hina

Poruke EU-a: nerazumijevanje za održavanje Dodikovog referenduma

Visoki međunarodni predstavnik Valentin Inzko rekao je da će suspendirati odluke o referendumu u RS-u ne isključujući mogućnost kažnjavanja visokih dužnosnika iz toga entiteta

Savjetnik u vanjskopolitičkoj službi Europske unije Robert Cooper izrazio je tijekom razgovora u Bruxellesu s predsjednikom Narodne skupštine Republike Srpske Igorom Radojičićem nerazumijevanje za održavanje referenduma o Sudu i Državnom odvjetništvu BiH kojega su najavile vlasti toga entiteta, prenose u utorak mediji.

Kako se navodi u priopćenju iz ureda predsjednika Narodne skupštine RS-a, visoki dužnosnik EU-a je tijekom susreta ocijenio vrlo važnim pitanje neovisnog pravosudnog sustava te je izrazio "nerazumijevanje za održavanje referenduma u RS-u".

"Savjetnik Cooper izrazio je stajalište da je stanje u pravosuđu vrlo važno pitanje za europske integracije i da će se morati učiniti standardna procedura monitoringa u sljedećem razdoblju europskih integracija", naveli su iz ureda Narodne skupštine RS-a. U priopćenju se dodaje da je tijekom razgovora istaknuto kako o svim problemima treba raspravljati u institucijama sustava. Cooper je prenio i nezadovoljstvo u europskim krugovima zbog niza sitnijih i krupnijih blokada diljem Bosne i Hercegovine.

Predsjednik Radojičić je, prema priopćenju, izrazio zabrinutost zbog stanja u Federaciji BiH i nefunkcioniranja Parlamenta Bosne i Hercegovine.

Vlasti u RS-u najavile su održavanje referenduma kojim osporavaju postojanje Suda BiH i Državnog odvjetništva uz argument da su nametnuti odlukama međunarodne zajednice. Visoki međunarodni predstavnik Valentin Inzko rekao je da će suspendirati odluke o referendumu u RS-u ne isključujući mogućnost kažnjavanja visokih dužnosnika iz toga entiteta.

Vezane vijesti

Branku Lustigu počasno Srce Sarajeva

Branku Lustigu počasno Srce Sarajeva

Istaknuti filmski umjetnik Banko Lustig dobitnik je počasne nagrade Srce Sarajeva, koju i ove godine dodjeljuje Sarajevo Film Festival (SFF),… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika