04.05.2011. / 18:01

Autor: Hina , Nacional.hr

Izdvojeno mišljenje

Haaški sudac - Šešelja je trebalo osloboditi optužbe za udruženi zločinački pothvat

Raspravno vijeće u srijedu je odbilo zahtjev za oslobađanjem Šešelja jer je ocijenilo, nakon što su tužitelji završili svoj dio dokaznog postupka, da dokazi podupiru tvrdnje tužitelja da je Šešelj poticao svoje dobrovoljačke snage na zločine u Hrvatskoj, BiH i Vojvodini

Vojislav ŠešeljVojislav ŠešeljPredsjedavajući haaškog sudskog vijeća u predmetu "Šešelj" Jean-Claude Antonetti, obrazlažući svoje izdvojeno mišljenje od odluke sudskog vijeća da odbije zahtjev vođe srpskih radikala Vojislava Šešelja za oslobađanjem, kazao je u srijedu kako smatra da postoji temelj za djelomično oslobađajuću odluku.

Raspravno vijeće u srijedu je odbilo zahtjev za oslobađanjem Šešelja jer je ocijenilo, nakon što su tužitelji završili svoj dio dokaznog postupka, da dokazi podupiru tvrdnje tužitelja da je Šešelj poticao svoje dobrovoljačke snage na zločine u Hrvatskoj, BiH i Vojvodini.

Oni su zaključili da postoji dovoljno dokaza za taj oblik odgovornosti pa nisu razmatrali postoje li temelji i za druge oblike Šešeljeve odgovornosti poput njegova sudjelovanja u planiranju zločina kroz sudjelovanje u udruženom zločinačkom pothvatu. Antonetti je kazao kako nije suglasan s takvim pristupom te da je trebalo razmotriti i druge oblike odgovornosti.

Predsjedavajući sudac kazao je kako smatra da Šešelj nije bio član udruženog zločinačkog pothvata predvođenog bivšim jugoslavenskim predsjednikom Slobodanom Miloševićem, za što ga tereti tužiteljstvo, a obrazloženja svoga stajališta iznijet će u četvrtak.

"Ne slažem se s odlukom druga dva člana vijeća da nije moguće donijeti djelomično oslobađajuću presudu", rekao je Antonetti dodajući da bi bilo besmisleno da Šešelj mora iznositi protudokaze za nešto što tužitelj nije dokazao. On je pri tom podsjetio da su suci primjerice u predmetu protiv bivšeg jugoslavenskog predsjednika donijeli oslobađajuće odluke u odnosu na dio optužnice koji se bavi zločinima u BiH jer su zaključili da nema dovoljno dokaza.

Antonetti je kazao i kako su neki zločini iz optužnice nedovoljno dokazani, te da je sudbina nekih žrtava ostala nerazjašnjena. Također ocijenio je i da u nekim slučajevima nije jasno dokazana uzročno-posljedična veza Šešeljevih govora i kasnije počinjenih zločina.

Vezane vijesti

Šešelj odbio sudjelovati u postupku u Haagu

Šešelj odbio sudjelovati u postupku u Haagu

Raspravno vijeće odgodilo je suđenje do ponedjeljka, a predsjedavajući sudac naglasio je kako je to Šešelju "posljednja šansa" da "preispita svoje… Više

Komentari

registracija
7/1/11

djani, 04.05.11. 18:12

Eto dokle seže srpski lobi


registracija
23/8/09

xaron, 04.05.11. 22:03

A ko' uspjeli su dokazati krivnju Gotovine. Cijeli taj sud je lakrdija, sa unaprijed pripremljenim politickim presudama. EU = CCCP


registracija
20/8/10

McCoy, 04.05.11. 22:38

@djani
Eto dokle seže tvoj IQ


registracija
7/1/11

djani, 05.05.11. 07:45

Mccoy,nanu ti okrenem ,jer takav i jesi ispao svačiji ,šta ti znaš o IQ,to si ti pročitao negdje u medijima o kvocijentu tvom u ovom slučaju majmune imbecilni,ali svejedno,najbitnije je da nema mccoya frendova po RH više,sad se ukopavaju po svetu i srbiji hahahaaaaa


registracija
30/9/09

davor12345, 05.05.11. 09:04

Haški sud treba pod hitno raspustit, prodat zgradu suda, kompjutere, fotelje, sudačke mantije, tepihe i sav inventar i predati predmete međunarodnom sudu! Velikosrbe se tretira kao branitelje Jugoslavije koji su imali pravo oružano intervenirat da bi ju očuvali! Metode Šešelja i bratije sud puno ne zanima jer u njima vidi branitelje te i takve Jugoslavije! Neselektivna i prekomjerna granatiranja potpuno civilnih ciljeva kao da nisu ni postojala! Pripadnike dragovoljačkih paravojnih formacija koji su palili i ubijali tretira se kao svjedoke sa svim mogućim pravima! Rušenja, paljenja i ubojstva najbolje bi bilo zaboraviti jer su kao bili u cilju očuvanja Jugoslavije silom ako ne milom! Hrvati po tome nisu imali pravo branit svoju nezavisnost koju su njeni stanovnici većinom htjeli jer je još pravno formalno postojala Jugoslavija! Međunarodna zajednica je sa strane čekala da vidi što će isprasti na kraju od svega toga navijajući zdušno za očuvanje Jugoslavije! Tko se ne bi tome divija!


registracija
30/9/09

davor12345, 05.05.11. 09:07

osim toga, vrijeđa pipadnike suda vulgarnim izrazima poput "ma možete vi svi vi meni da popušite ku..., ponaša se kao najobičniji primitivac bez imalo poštivanja međunarodnih normi i njima je to sve dobro!


registracija
20/8/10

McCoy, 05.05.11. 10:31

djani mnogo si primitivan pa i ne razumes razmere sopstvene gluposti. A IQ ti je taman malo veci nego kod kokoske....


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika