05.05.2011. / 14:44

Autor: Hina , Nacional.hr

'Bin Laden je hladnokrvno ubijen': UN poručio SAD-u da svijet ima pravo na punu istinu

Osama bin Laden i njegovi suradnici nisu pružali otpor kada su ih ubile američke specijalne snage u pakistanskom gradu Abotabadu, izjavili su u četvrtak dužnosnici pakistanskih snaga sigurnosti.

ReutersReutersOsama bin Laden i njegovi suradnici nisu pružali otpor kada su ih ubile američke specijalne snage u pakistanskom gradu Abotabadu, izjavili su u četvrtak dužnosnici pakistanskih snaga sigurnosti.

"Ljudi u kući nisu bili naoružani. Nije bilo otpora", rekao je jedan od dužnosnika.

"To je bilo hladnokrvno", rekao je drugi dužnosnik upitan je li bilo razmjene vatre tijekom operacije koja je, po navodima američkih dužnosnika, trajala gotovo 40 minuta.

Američka izvješća o tome što se dogodilo promijenila su se tijekom tjedna, pa je tako glasnogovornik Bijele kuće Jay Carney rekao u utorak da vođa Al-Kaide Osama bin Laden nije bio naoružan kad su američki specijalci upali u njegovu vilu u Pakistanu, ali da se opirao prije nego što su ga ustrijelili.

Bin Ladena izdao njegov zamjenik?

UN traži sve informacije

Visoka povjerenica za ljudska prava UN-a Navi Pillay zatražila je u četvrtak "potpunu objavu preciznih događaja" kako bi utvrdili legalnost američke operacije u kojoj je ubijen šef Al Kaide Osama bin Laden.

"I dalje se zalažem za potpunu objavu preciznih događaja", rekla je Pillay na pitanje je li zadovoljna američkim objašnjenjima o legalnosti operacije.

"Mislim da cijeli svijet ima pravo točno znati što se dogodilo", rekla je nekolicini novinara tijekom posjeta Oslu.

U srijedu je američki ministar pravosuđa Eric Holder izjavio u Senatu da je operacija američkih specijalnih službi u Pakistanu bila u potpunosti legalna i da spada u područje legitimne nacionalne obrane.

Kontradiktornost podataka

Kontradiktornost nekih informacija, posebice je li Bin Laden bio naoružan u trenutku intervencije, dovela je u pitanje namjeru američkog specijalnog voda da ga zarobe živoga.

U srijedu je Holder rekao da bi oni prihvatili da se Bin Laden želio predati, ali da "ništa ne ukazuje da se imao namjeru predati, pa je njegova smrt normalna".

Ako Ujedinjeni narodi osuđuju terorizam i oni se moraju pridržavati osnovnih pravila o načinu vođenja njihovih akcija protiv terorizma, te da se moraju voditi sukladno međunarodnim normama, te da ti zakoni ne dopuštaju mučenja i izvansudska pogubljenja.

Nakon što su prvo tvrdile suprotno, američke vlasti su su kasnije objavile da šef Al Kaide nije bio naoružan u trenutku upada i su ga pogubile Navy Seals, specijalne snage američke mornarice.

Vezane vijesti

Novi masakr američkih bespilotnih letjelica

Novi masakr američkih bespilotnih letjelica

Američke bespilotne letjelice ubile su početkom tjedna više od 27 Pakistanaca u najnovijim napadima u sklopu operacije koja sad već traje drugi… Više

Komentari

registracija
11/10/10

agaSovulj, 05.05.11. 16:18

ovo je interesantna tema za komentirat. Da li je opravdano to sto su Ameri uradili, tj. samo tako ubiti nenaoruzanog covjeka? Po meni nije. Trebali su ga zarobiti i izvesti pred sud. Tako nalazu civilizacijske norme. Da li ce se nesto desit zbog takvog hladnokrvnog ubistva? Sumnjam. Isto tako sumnjam da ce se zahtjevi UN ispuniti, jer Ameri slijede onu: jaki rade sto hoce, a slabi ispastaju kao sto i moraju. Nije dobor spustati se na razinu terorista, jer to onda i nas same cini slicnima.


registracija
18/1/08

ankicascreiber, 05.05.11. 17:45

Tko kaže da je Osama ubijen? Ameri ga drže u nekom od svojih zatvora i polako ga muče da bi dobili još informacija-


registracija
31/7/09

Seaman, 05.05.11. 17:46

@agaSovulj, bez osobnih animoziteta jer Vaše komentare rado čitam i cijenim, s ovim se ne slažem...za organizatora terorističkih napada potpuno je nebitno je li bio naoružan ili ne jer pripadnici Al Qaide vode rat protiv nenaoružanih civila i ne pitaju za vjerske običaje pokapanja tih žrtava kao što su se sada neki muslimanski dušebrižnici podigli na zadnje noge zbog polaganja Osamina trupla u more. Ameri su 10 godina čekali na osvetu za WTC i imaju se pravo veseliti.
Kao što smo se i mi veselili nakon 4 godine okupacije i oslobađanja teritorija nakon Oluje. Ne vjerujem da bi itko zamjerio nama da smo u Oluji zatekli Martića ili Karađića i prišili mu metak u čelo. Bili naoružani ili ne.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika